Media despre Kosovo

Prishtina – capitala Republicii Kosovo

Ferizaj

Prizren – al doilea oras ca marime din Kosovo

Reclame
 1. albaniaperomaneste
  decembrie 3, 2009 la 1:20 pm

  Va rog postati orice videoclip, articol aparut la presa sau orice alta forma de publicatie mediatica la pagina Media Despre Kosovo. Aceasta propunere are ca scop ulitilizarea cat mai eficienta a spatiului la dispozitie pentru fiecare pagina. Va multumesc pentru intelegere si va doresc o zi buna in continuare!

 2. Alin
  decembrie 10, 2009 la 1:01 pm

  SUA le impun magistratilor de la Haga recunoasterea independentei Kosovo

  Washingtonul este din ce in ce mai insistent in chestiunea independentei provinciei Kosovo. Marti, Statele Unite s-au confruntat cu Rusia la audierile publice de la Curtea Internationala de Justitie (CIJ). Ele le-au cerut magistratilor Curtii, principala instanta judiciara a ONU, sa recunoasca declaratia de independenta a Kosovo fata de Serbia. Daca nu, mai exista o varianta: sa nu se pronunte deloc.

  Statele Unite isi joaca toate cartile pentru a obtine recunoasterea independentei Kosovo. Pe de alta parte, Uniunea Europeana ii netezeste Serbiei drumul catre aderare.
  Harold Hongju Koh, seful delegatiei americane la Haga , le-a spus celor 15 judecatori CIJ ca declaratia unilaterala de independenta a provinciei Kosovo a încheiat un capitol turbulent din istoria Balcanilor de vest si a adus stabilitate in regiune.
  El a explicat ca declaratia pronuntata de Kosovo la 17 februarie 2008 este în “conformitate cu dreptul international”. Americanul a avertizat Curtea sa se gandeasca bine inainte de a redeschide “acest trecut tragic” si, astfel, de a impiedica provincia “sa se îndrepte spre un viitor promitator”.
  In fine, Statele Unite le-au dat judecatorilor doua variante: ori sa se pronunte in favoarea recunoasterii independentei, ori sa nu se pronunte deloc. Mentionam ca Washingtonul are in Kosovo cea mai mare baza militara din Europa. In aceeasi zi, delegatia Rusiei, principalul aliat al Serbiei, a venit cu contraargumentele.
  Ambasadorul Rusiei in Olanda, Kiril Gevorgian, a declarat ca, “in 2008, era clar ca autoritatile sarbe nu mai puteau reprezenta nici un fel de amenintare pentru populatia kosovara si ca existau toate sansele de a negocia o solutie pentru o autoguvernare reala, in cadrul Serbiei”, a declarat rusul, citat de Reuters.
  Moscova i-a transmis Curtii de la Haga ca recunoasterea independentei Kosovo le-ar transmite un semnal gresit militantilor separatisti din toate colturile lumii. De asemenea, Rusia sustine ca Pristina a incalcat normele ONU.

  Serbia, Kosovo si 29 de state iau parte de la 1 decembrie la procedura orala în fata CIJ, sesizata de Adunarea Generala a Natiunilor Unite la cererea Serbiei, care considera Kosovo ca fiind provincia sa meridionala. Audierile publice au loc in intervalul 1-11 decembrie, insa Curtea nu va emite avizul consultativ pana, cel mai devreme, in luna aprilie.
  Astazi, Bogdan Aurescu si Cosmin Dinescu, fosti agenti si coagenti ai partii romane in procesul cu Ucraina, vor sustine pledoaria tarii noastre. Din cele 27 de state membre UE, Romania este printre cele cinci care nu recunosc independenta Kosovo. De asemenea, Romania sustine azi, la Haga, ca este nevoie ca “solutionarea chestiunilor legate de statutul final al provinciei Kosovo sa se realizeze printr-un proces de negociere, cu participarea partilor implicate „(…)
  In 2008, premierul rus Vladimir Putin avertiza, in cadrul unui reportaj Euronews, ca evenimentele din Kosovo creeaza un precedent, care ar putea afecta si Romania, in privinta Transilvaniei.

  Cetatenii sårbi, tot mai aproape de aderare

  Uniunea Europeana, care si-a intors privirile dinspre Croatia, a investit 3,5 milioane de euro pentru consolidarea dialogului societatii civile Serbia-UE, relateaza Emportal. La inceputul saptamanii, ministrii de externe ai tarilor membre au declarat ca vor ridica restrictiile comertului cu Serbia, conform BBC.
  Cu aceasta, Belgradul a scapat de unul din marile obstacole preaderare. Olanda a blocat acordul de comert liber cu Serbia, pe care o acuza ca nu colaboreaza suficient cu tribunalul pentru crime de razboi de la Haga.

 3. Alin
  decembrie 21, 2009 la 5:40 pm

  Consiliul Europei se opune repatrierilor forţate în Kosovo

  Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Thomas Hammarberg, s-a declarat joi „foarte preocupat” de repatrierea forţată în Kosovo a persoanelor care s-au refugiat în ţări din Europa, relatează AFP.

  „Pur şi simplu nu este momentul pentru a efectua repatrieri în general şi cu atât mai puţin repatrieri forţate”, a menţionat el într-un comunicat, în timp ce mai multe ţări au încheiat recent cu autorităţile kosovare acorduri pentru trimiterea acasă a imigranţilor.

  Comisarul s-a declarat îngrijorat când a aflat că romii expulzaţi de statele membre ale Consiliului Europei s-au întors în taberele contaminate cu plumb de la Cesmin Lug şi Osterode, din nordul oraşului Mitroviţa, unde trăiesc de zeci de ani familii de romi, inclusiv copii, a căror sănătate este pusă în pericol.

  Hammarberg le-a cerut autorităţilor să închidă aceste tabere, să construiască locuinţe potrivite pentru familiile în cauză şi să supună unui tratament de decontaminare toate familiile din zonă.
  Publicitate

  În acelşai timp, comisarul le-a cerut guvernelor europene să stopeze încheierea sau aplicarea de acorduri de readmisie privind repatrierile în Kosovo.

  Statele europene ar trebui să „adopte toate măsurile necesare pentru a împiedica orice repatriere forţată, în special a romilor, în Kosovo, atâta vreme cât situaţia de la faţa locului oferă motive să credem că ameninţări grave pun sub semnul întrebării viaţa şi siguranţa personală a persoanelor repatriate”, a spus el.

  Germania şi Austria au semnat recent acorduri de readmisie a imigranţilor ilegali cu autorităţile din Kosovo. Franţa a făcut miercuri un gest similar, prin semnarea unui astfel de acord de ministrul francez al imigraţiei, Eric Besson, şi ministrul kosovar de interne, Zenun Pajaziti

 4. Alin
  decembrie 21, 2009 la 6:37 pm

  Ofiter roman, felicitat de seful misiunii Kosovo, dupa ce a salvat viata a doua persoane ranite

  Ofiţerul de poliţie Ion Valeriu Sutic, aflat în Kosovo, va fi felicitat, în cadrul unei ceremonii, de către şeful misiunii din Kosovo, Yves de Kermabon, după ce a acordat primul ajutor şi a salvat două persoane rănite într-un accident, potrivit NewsIn.

  În urma unui accident în Kosovo, care au fost implicate mai multe maşini, ofiţerul a acordat asistenţă medicală pentru stabilizarea a doi răniţi grav, care aveau răni multiple la nivelul capului, pierduseră o importantă cantitate de sânge, intraseră în şoc hipotermic post traumatic şi nu reacţionau la stimuli.

 5. Babasar
  februarie 15, 2010 la 2:58 am

 6. Babasar
  februarie 15, 2010 la 3:00 am

 7. martie 30, 2010 la 5:13 pm

  KOSOVO ACTIONEAZA PENTRU RECUNOASTEREA SA DIPLOMATICA DE CATRE TOATE TARILE MEMBRE U.E,inclusiv Romania.

  Preşedintele Republicii Kosovo, Fatmir Sejdiu, citat de mass-media internationala, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS, a declarat că cele cinci state membre ale Ununii Europene care nu au recunoscut până acum independenţa Kosovo se indreapta spre stabilirea unor relatii diplomatice bilaterale cu autoritatile de la Pristina.

  Există unele “mişcări pozitive” în ceea ce priveşte Grecia, a precizat Sejdiu într-un interviu acordat saptamana trecuta publicaţiei Euobserver. Sejdu a mai subliniat ca exista „semnale diplomatice” si din partea autoritatilor din Republica Cipru, România, Spania şi Slovacia. Mentionam ca periodic in mass-media kosovara apar speculatii privind posibila recunoastere de catre Bucuresti a independentei Kosovo.

  Deznodamant juridic

  Curtea Internaţională de Justiţie (CJI) de la Haga va emite opinia cu privire la legalitatea independenţei Kosovo spre finalul anului, relateaza mass-media sarba, citând surse diplomatice din Bruxelles. Sentinţa urmează să fie emisă în noiembrie 2010, au declarat sursele citate, precizand că membrii comunitatii internaţionale se aşteaptă ca Serbia să îl aresteze până la acea dată pe fostul comandant sârb bosniac Ratko Mladic. Audierile de la CJI, de la Haga, au inceput la sfarsitul anului trecut.
  La randul lor, oficialii de la Belgrad considera ca problema Kosovo poate fi abordata de pe o pozitie de forta atunci cand Serbia va deveni membra a Uniunii Europene. Secretarul de stat din Ministerul pentru regiunea Kosovo-Metohia, Oliver Ivanovic, citat de agentia sarba Tanjug, a declarat ca ”noua atmosfera economica si politica ce se va crea in Serbia ca urmare a obtinerii statutului de membru UE va face posibila stabilirea unei intelegeri istorice intre cele doua parti”.

  “Daca ma intrebati pe mine, este singura cale de a atinge un model sustenabil pentru solutionarea problemei nationale a sarbilor si albanezilor”, a subliniat Ivanovic, precizand ca albanezii din Kosovo si Serbia nu vor putea ajunge prin propriile puteri la o intelegere pana in momentul cand statutul de membru al UE nu va constitui un viitor sigur.

  Exemplul Ciprului

  Doar dupa integrarea in UE, Ciprul a obtinut capacitatea de a-si rezolva problema teritoriala intr-un mod eficient, iar drepturile si obligatiile impuse de UE nu vor fi aplicate Kosovo pana cand statutul sau final nu va fi stabilit clar.

  “Numai acest lucru va schimba actuala pozitie extrem de radicala a albanezilor si totodata va determina Serbia sa ia in considerare o solutie foarte inventiva in ceea ce priveste statutul provinciei sale sudice”, a mai spus Ivanovic. Intrebat daca acest lucru inseamna ca locuitorii sa afle in scurt timp ca Serbia nu va intra in UE in conditiile in care provincia Kosovo are statut autonom, Ivanovic a declarat ca se impune ca oamenii sa fie informati cu privire la acest lucru.

  Planuri kosovare

  Reactia sarbilor vine pe fondul anuntului cum ca Executivul de la Pristina si reprezentanti internationali implementeaza un plan vizand integrarea nordului Kosovo, regiune cu populatie majoritar sarba, in institutiile kosovare, un proiect pe care Belgradul il respinge deja.

  ”Guvernul si Biroul civil international (ICO) condus de Pieter Feith elaboreaza un plan vizand integrarea nordului” Kosovo in restul Kosovo, a declarat ministrul kosovar al administratiei locale, Sadri Ferati. Nordul Kosovo, sustinut de Serbia, este populat aproape in exclusivitate de sarbi, care resping autoritatea Pristinei.

  “Planul are ca scop stabilirea unei prezente fizice a institutiilor Kosovo in nord si consolidarea administratiilor locale” in aceasta regiune, alipindu-le autoritatilor de la Pristina, a spus oficialul. Biroul civil international este o misiune care reprezinta principalele tari ce au recunoscut independenta Kosovo, proclamata in februarie 2008. Institutia este condusa de Feith, care este si reprezentant special al Uniunii Europene in Kosovo.

  Planul vizeaza “stabilirea statului de drept intr-o regiune supusa mult timp tensiunilor”, a declarat Ferati. “Cetatenii vor avea ocazia sa participe la luarea de decizii si nu vor trebui sa improvizeze institutii paralele”, a adaugat el, precizand ca acest plan prevede crearea unui fond care “va oferi mari perspective” pentru aceasta regiune.

  Ferati a facut aluzie la institutiile create de sarbii din nordul Kosovo si care nu vor sa se subordoneze decat Belgradului.

  Retaliere sarbeasca

  Odata cu raspandirea acestor informatii vizavi de planurile kosovare, autoritatile de la Belgrad au calificat acest lucru drept o “provocare periculoasa si inutila”. “Acest plan propus de ICO prevede activitati al caror scop este sa forteze majoritatea sarbilor in nordul Kosovo sa accepte proclamarea unilaterala a independentei”, a declarat presedintele sarb Boris Tadici in cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, consacrat Kosovo. Ministrul sarb de externe Vuk Jeremici a avertizat marti, la Bruxelles, in legatura cu orice “masura unilaterala” in ceea ce priveste Kosovo.

  Propuneri austriaco-grecesti de extindere

  Sefii diplomatiilor de la Viena si Atena au trimis anterior o scrisoare comuna sefului diplomatiei europene, Catherine Ashton, in care isi expun viziunea asupra a ceea ce Uniunea trebuie sa realizeze in cursul anului 2010 in ceea ce priveste Balcanii de Vest.UE ar trebui sa incheie negocierile de aderare cu Croatia, sa raspunda la solicitarea Serbiei de a adera la UE, sa demareze negocierile cu Macedonia si sa elimine vizele pentru albanezi si bosniaci, considera Dimistris Droutsas (Grecia) si Michael Spindelegger (Austria). “Progresele din Balcani nu se sustin inca.

  Mai mult chiar, in perioade dificile din punct de vedere economic, se ridica multe semne de intrebare in legatura cu perspectivele Balcanilor de Vest”, recunosc cei doi ministri de externe. Ei cer consolidarea relatiilor cu alte state candidate, precum Albania sau Muntenegru, si “progrese concrete in ceea ce priveste angajamentul UE fata de Kosovo, a carui independenta nu este inca recunoscuta de toate statele membre”.

  Cei doi oficiali ofera acest plan drept baza de discutii pentru intalnirea la nivel inalt a reprezentantilor UE cu liderii din Balcani, ce ar urma sa aiba loc in luna mai 2010 la Sarajevo.

  Incident diplomatic

  Recent premierul sarb, Mirko Cvetkovici, i-a convocat de urgenta pe ambasadorii Germaniei, Marii Britanii, Frantei, Italiei si Statelor Unite la Belgrad dupa ce ministrul sarb pentru Kosovo, Goran Bogdanovici, precum si alti oficiali sarbi, a fost impiedicat, de catre oficiali ai serviciilor de securitate kosovare, sa viziteze enclavele sarbesti din Kosovo.

  Biroul de presa al Guvernului sarb, citat de mass-media locala, a anuntat intr-un comunicat oficial ca Cvetkovici a protestat fata de aceasta situatie si le-a spus ambasadorilor ca este inacceptabil sa fie incalcate in acest fel drepturile omului si lidertatea de miscare in Kosovo.
  Premierul le-a cerut tarilor reprezentate de acesti emisari sa sprijine condamnarea actiunilor misiunilor EULEX si KFOR si asigurarea unor conditii civilizate de trai in nordul Kosovo, potrivit comunicatului.

  In Pristina, reprezentatul special al Uniunii Europene in Kosovo a afirmat ca Bogdanovici nu are dreptul sa ramana in Kosovo deoarece nu a respectat procedurile. “Acestea sunt principii si proceduri acceptate de Belgrad, UE si Pristina pentru vizitele oficiale, iar in acest caz, acestea nu au fost respectate”, a afirmat purtatoarea de cuvant a reprezentantului UE, Julia Reuter. Incidentul survine la cateva saptamani dupa vizita presedintelui sarb in Kosovo, vizita care a provocat noi tensiuni intre autoritatile de Belgrad si regimul de la Pristina.

  Batalie judiciara

  Vizitele periodice ale liderilor sarbi au loc la cateva luni dupa ce Curtea Internationala de Justitie a incheiat examinarea legalitatii declararii in mod unilateral a independentei provinciei sarbe Kosovo, urmand sa emita un aviz consultativ, fiind sesizata in acest sens de Adunarea Generala a ONU la cererea Serbiei.

  Avizul, care nu are caracter de constrangere, va fi redactat in lunile urmatoare de catre cei 15 judecatori ai CIJ si va fi citi apoi in sedinta publica. Belgradul a afirmat la inceperea audierilor, la 1 decembrie, ca declaratia de independenta a Kosovo este “o provocare pentru ordinea juridica fondata pe principiul suveranitatii statelor”.
  La randul sau, ministrul kosovar de externe, Skender Hyseni, a declarat ca “independenta Kosovo este ireversibila si va ramane asa”. El a primit sprijinul neconditionat al SUA, care au rugat Curtea sa o declare “conforma cu dreptul international” si au prezentat-o ca un factor de stabilizare a Balcanilor.
  Reamintim ca instanta de la Haga nu va da niciun verdict asupra independentei Republicii Kosovo. CIJ va trebui sa ia in considerare regula ca recunoasterea statelor este o chestiune de suveranitate a statelor care recunosc, a declarat si presedintele sloven Danilo Tirk intr-un interviu pentru publicatia sarba Politika.

  Curtea de Justitie poate analiza circumstantele in care a fost proclamata independenta, isi poate exprima opinia asupra acestor circumstante, insa nu poate norma politica de recunoastere a statelor. Este o chestiune de suveranitate a fiecarui stat in parte.

  De aceea nu trebuie sa asteptam multe de la opinia consultativa a Curtii cu sediul la Haga, a declarat presedintele sloven. Danilo Tirk considera ca avertismentul presedintelui CIJ Hisashi Owada este potrivit, subliniind ca toti cei care se asteapta ca instanta sa emita un verdict sub notiunea de opinie se insala. O opinie este doar o opinie, a spus el. Tirk, care este si profesor de drept international, a subliniat ca problema unei declaratii unilaterale de independenta este totdeauna disputabila si legata de tensiuni politice si ca, in acest sens, reprezinta o amenintare la pacea lumii.

  Recunoastere partiala

  Pana in acest moment, doar 65 de state membre ale ONU au recunoscut independenta Republicii Kosovo, inclusiv 22 din cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene, si 24 din cele 28 de state ale ONU. Conform surselor diplomatice de la Pristina, citate in exclusivitate de agentia KARADENIZ-PRESS, pana in data de 15 ianuarie 2010, urmatoarele state au recunoscut independenta Republicii Kosovo: Afghanistan, Costa Rica, Albania, Franta, Turcia, Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Senegal, Letonia, Germania, Estonia, Italia, Danemarca, Luxemburg, Peru, Belgia, Polonia, Elvetia, Austria, Irlanda, Suedia, Olanda, Islanda, Slovenia, Finlanda, Japonia, Canada, Principatul Monaco, Ungaria, Croatia, Bulgaria, Principatul Liechtenstein, Coreea de Sud, Norvegia, Insulele Marshall, Nauru, Burkina Faso, Lituania, San Marino, Cehia, Liberia, Sierra Leone, Columbia, Belize, Malta, Samoa, Portugalia, Muntenegru, Macedonia, Emiratele Arabe Unite, Malaezia, Statele Federate ale Microneziei, Panama, Maldive, Palau, Republica Gambia, Regatul Arabiei Saudite, Comore, Bahrain, Regatul Hasemit al Iordaniei, Republica Dominicana, Noua Zeelanda, Malawi si Republica Islamica a Mauritaniei. Totodata, si regimul separatist din insula Taiwan, care isi revendica independeta fata de China comunista, a recunoscut independenta Kosovo, Pristina refuzand insa orice contact oficial pentru a provoca reactia dura a Chinei, unul din cei mai importanti aliati ai Serbiei din cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

  Diplomatia sarba a criticat in termeni duri sprijinul primit de Pristina din partea SUA in procesul de legimizare a declaratiei de independenta, Belgradul acuzand in numeroase ocazii SUA ca ar exercita presiuni economice, politice si juridice pentru a obtine recunoasterea independentei Kosovo din partea unor state.

  Un caz larg dezbatut de mass-media sarba este cel al recunoasterii independentei Kosovo de catre Maldive, unde presedintele acestui stat majoritar musulman, Mohamed Nasheed, a solicitat investigarea acuzatiilor privind primirea de catre oficialii locali ai sumei de doua milioane de dolari USD din partea omului de afaceri kosovar Behgjet Pacolli (n.r. – considerat unul dintre cei mai bogati oameni din Kosovo), cu ample interese de afaceri in arhipeleagul cu o importanta industrie a turismului.

  Situl Karadeniz Press

  Articolul Kosovo forteaza recunoasterea diplomatica din partea Romaniei
  30 Martie 2010 by Isac Mihai

 8. aprilie 25, 2010 la 5:34 pm

  Artur,cine crezi ca a produs filmuletul asta si ce efect propagandistic crezi ca poate avea ?

 9. aprilie 25, 2010 la 5:45 pm

  Pe de alta parte,te intreb daca poti sa-mi trimiti pe blog fotografii cu peisajele mirifice din Albania?Aveti de toate,si munti falnici,si mare si orase pitoresti.Cititorii mei si ai tai abia asteapta sa le vada !
  M-ar interesa si ar interesa pe multi, ceva articole despre istoria voastra.Ultimii ani de comunism albanez nu prea au fost cunoscuti la noi.Stiam doar ca la voi surubul e mai strans decat la noi,daca asa ceva ar fi fost de conceput…
  Ai timp sa scrii un articol despre Albania lui Hoxa ?
  Cu siguranta ca ar fi multa lume interesata sa afle ce a fost si cum a fost le voi dupa 1970 si pana in anii prabusirii comunismului,in anii sfarsitului de secol XX .Ce zici,pui mana pe pix ? Eu cred ca nu poti sta pasiv…
  Astept vesti de la tine…

  • albaniaperomaneste
   aprilie 29, 2010 la 1:56 pm

   Salut Alin! In ultima vreme am fost extrem de ocupat, dar la albaniaperomaneste am articol despre istoria Albaniei intre 1940-1990. Intradevar, nu intru la detalii, dar ar fi foarte mult de scris daca as face-o… Nu stiu ce exact te-ar interesa sa stii mai amanuntit…doar spune-mi si promit ca am sa explic si sa descriu cat de bine pot.

   • mai 21, 2010 la 10:29 am

    Kosovo inaugureaza axa strategica Pristina-Mogadishu
    20 Mai 2010 de Isac Mihai

    Presedintele kosovar Fatmir Sejdiu, liderul cruciadei diplomatice lansata de Pristina
    Republica Somalia a recunoscut independenta Republicii Kosovo, au declarat in exclusivitate pentru agentia de presa KARADENIZ PRESS, surse diplomatice de la Pristina. Presedintele Republicii Kosovo, Fatmir Sejdiu, a primit documentele oficiale prin intermediul reprezentantei permanente a Somaliei la Organizatia Natiunilor Unite (ONU), care devine astfel cel de-al 69-lea stat care a recunoscut independenta unilaterala declarata de regimul de la Pristina. Sursele diplomatice kosovare, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS, au declarat ca autoritatile de la Pristina nu au intentia de a deschide o reprezentanta diplomatica permanenta in Somalia, stat care se confrunta cu un sangeros razboi civil si o instabilitate politica si economica cronica.
    Reamintim ca anterior presedintele Republicii Kosovo, Fatmir Sejdiu, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS, a declarat ca cele cinci state membre ale Ununii Europene care nu au recunoscut pana acum independenta Kosovo se indreapta spre stabilirea unor relatii diplomatice bilaterale cu autoritatile de la Pristina. Exista unele “mişcari pozitive” în ceea ce priveşte Grecia, a precizat Sejdiu într-un interviu acordat publicatiei Euobserver. Sejdu a mai subliniat ca exista „semnale diplomatice” si din partea autoritatilor din Republica Cipru, Romania, Spania şi Slovacia. Mentionam ca periodic in mass-media kosovara apar speculatii privind posibila recunoastere de catre Bucuresti a independentei Kosovo.

    Recunoastere partiala

    Pana in acest moment, doar 69 de state membre ale ONU au recunoscut independenta Republicii Kosovo, inclusiv 22 din cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene, si 24 din cele 28 de state ale ONU. Conform surselor diplomatice de la Pristina, citate in exclusivitate de agentia KARADENIZ-PRESS, pana in data de 20 mai 2010, urmatoarele state au recunoscut independenta Republicii Kosovo: Afghanistan, Costa Rica, Albania, Franta, Turcia, Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Senegal, Letonia, Germania, Estonia, Italia, Danemarca, Luxemburg, Peru, Belgia, Polonia, Elvetia, Austria, Irlanda, Suedia, Olanda, Islanda, Slovenia, Finlanda, Japonia, Canada, Principatul Monaco, Ungaria, Croatia, Bulgaria, Principatul Liechtenstein, Coreea de Sud, Norvegia, Insulele Marshall, Nauru, Burkina Faso, Lituania, San Marino, Cehia, Liberia, Sierra Leone, Columbia, Belize, Malta, Samoa, Portugalia, Muntenegru, Macedonia, Emiratele Arabe Unite, Malaezia, Statele Federate ale Microneziei, Panama, Maldive, Palau, Republica Gambia, Regatul Arabiei Saudite, Comore, Bahrain, Regatul Hasemit al Iordaniei, Republica Dominicana, Noua Zeelanda, Malawi si Republica Islamica a Mauritaniei, Regatul Swaziland, Vanuatu, Djibouti, Republica Somalia. La randul lor, surse guvernamentale din Paraguay si Papua Noua-Guinee, citate de mass-media internationala, au dat ca sigura proxima recunoastere a independentei Republicii Kosovo, si stabilirea de relatii diplomatice si politice bilaterale.
    Totodata, si regimul separatist din insula Taiwan, care isi revendica independeta fata de China comunista, a recunoscut independenta Kosovo, Pristina refuzand insa orice contact oficial pentru a provoca reactia dura a Chinei, unul din cei mai importanti aliati ai Serbiei din cadrul Consiliului de Securitate al ONU.
    Diplomatia sarba a criticat in termeni duri sprijinul primit de Pristina din partea SUA in procesul de legimizare a declaratiei de independenta, Belgradul acuzand in numeroase ocazii SUA ca ar exercita presiuni economice, politice si juridice pentru a obtine recunoasterea independentei Kosovo din partea unor state. Un caz larg dezbatut de mass-media sarba este cel al recunoasterii independentei Kosovo de catre Maldive, unde presedintele acestui stat majoritar musulman, Mohamed Nasheed, a solicitat investigarea acuzatiilor privind primirea de catre oficialii locali ai sumei de doua milioane de dolari USD din partea omului de afaceri kosovar Behgjet Pacolli (n.r. – considerat unul dintre cei mai bogati oameni din Kosovo), cu ample interese de afaceri in arhipeleagul cu o importanta industrie a turismului.

    Deznodamant juridic

    Curtea Internationala de Justitie (CJI) de la Haga va emite opinia cu privire la legalitatea independentei Kosovo spre finalul anului, au declarat surse diplomatice din Bruxelles, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Sentinta urmeaza sa fie emisa în noiembrie 2010, au declarat sursele citate, precizand ca membrii comunitatii internationale se aşteapta ca Serbia sa îl aresteze pana la acea data pe fostul comandant sarb bosniac Ratko Mladic. Audierile de la CJI, de la Haga, au inceput la sfarsitul anului trecut.
    La randul lor, oficialii de la Belgrad considera ca problema Kosovo poate fi abordata de pe o pozitie de forta atunci cand Serbia va deveni membra a Uniunii Europene. Secretarul de stat din Ministerul pentru regiunea Kosovo-Metohia, Oliver Ivanovic, citat de agentia sarba Tanjug, a declarat ca ”noua atmosfera economica si politica ce se va crea in Serbia ca urmare a obtinerii statutului de membru UE va face posibila stabilirea unei intelegeri istorice intre cele doua parti”. “Daca ma intrebati pe mine, este singura cale de a atinge un model sustenabil pentru solutionarea problemei nationale a sarbilor si albanezilor”, a subliniat Ivanovic, precizand ca albanezii din Kosovo si Serbia nu vor putea ajunge prin propriile puteri la o intelegere pana in momentul cand statutul de membru al UE nu va constitui un viitor sigur.

    Batalie judiciara

    Avizul Curtii Internationale de Justitie de la Haga, care nu are caracter de constrangere, va fi redactat in lunile urmatoare de catre cei 15 judecatori ai CIJ si va fi citi apoi in sedinta publica. Belgradul a afirmat la inceperea audierilor, la 1 decembrie, ca declaratia de independenta a Kosovo este “o provocare pentru ordinea juridica fondata pe principiul suveranitatii statelor”.
    La randul sau, ministrul kosovar de externe, Skender Hyseni, a declarat ca “independenta Kosovo este ireversibila si va ramane asa”. El a primit sprijinul neconditionat al SUA, care au rugat Curtea sa o declare “conforma cu dreptul international” si au prezentat-o ca un factor de stabilizare a Balcanilor.
    Reamintim ca instanta de la Haga nu va da niciun verdict asupra independentei Republicii Kosovo. CIJ va trebui sa ia in considerare regula ca recunoasterea statelor este o chestiune de suveranitate a statelor care recunosc, a declarat si presedintele sloven Danilo Tirk intr-un interviu pentru publicatia sarba Politika. Curtea de Justitie poate analiza circumstantele in care a fost proclamata independenta, isi poate exprima opinia asupra acestor circumstante, insa nu poate norma politica de recunoastere a statelor. Este o chestiune de suveranitate a fiecarui stat in parte. De aceea nu trebuie sa asteptam multe de la opinia consultativa a Curtii cu sediul la Haga, a declarat presedintele sloven. Danilo Tirk considera ca avertismentul presedintelui CIJ Hisashi Owada este potrivit, subliniind ca toti cei care se asteapta ca instanta sa emita un verdict sub notiunea de opinie se insala. O opinie este doar o opinie, a spus el. Tirk, care este si profesor de drept international, a subliniat ca problema unei declaratii unilaterale de independenta este totdeauna disputabila si legata de tensiuni politice si ca, in acest sens, reprezinta o amenintare la pacea lumii.

    Sprijin romanesc

    Serbia a beneficiat de sustinerea neconditionata a Romaniei, o delegatie condusa de secretarul de stat din MAE de la Bucuresti, Bogdan Aurescu, pledand impotriva independentei Kosovo in fata Curtii Internationale de Justitie. Potrivit declaratiilor oficialului roman, Curtea Internationala de Justitie (CIJ) din capitala olandeza trebuie sa decida daca un stat poate fi creat prin secesiune unilaterala. Anterior, si delegatia Regatului Spaniei a sustinut la CIJ ca, potrivit dreptului international, declararea in mod unilateral a independentei provinciei sarbe Kosovo in februarie 2008 este ilegala. La randul lor, Statele Unite ale Americii, Bulgaria, Croatia, Canada, precum si alte state occidentale si musulmane si-au manifestat sustinerea fata de independenta Republicii Kosovo.
    Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu si directorul general pentru afaceri juridice Cosmin Dinescu au pledat in fata Curtii Internationale de Justitie, prezentand pozitia Romaniei in procesul Serbiei contra Kosovo cu privire la declararea unilaterala a independentei acestui teritoriu. Reamintim ca Romania este una dintre putinele tari membre ale Uniunii Europene (UE) si Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) care nu recunosc independenta Republicii Kosovo, fosta regiune a statului sarb, populata majoritar de etnici albanezi.

    Sursa:Karadeniz Press

   • mai 21, 2010 la 10:37 am

    Artur,eu sunt convins ca ar fi important ca romanii sa vada cat mai multe fotografii si videoclipuri cu frumusetile Albaniei.Nu duceti lipsa de peisaje mirifice atat la munte cat si la mare.
    Cred ca ar mai fi interesant sa aflam istoria unor aliante si prietenii sau inrudiri intre conducatorii romanilor si ai albanezilor,de-a lungul zbuciumatei noastre istorii.
    Cred ca ne jung povestile cu albanezii fiorosi care atacau de capul lor Moscopole si il distrugeau.
    Ce ai spune daca ai reproduce articole ale istoricii valorosi ai Albaniei despre legaturile existente intre neamurile noastre inca din antichitate?.
    Sunt o multime de fapte extraordinare nestiute de romani sau albanezii din Romania.

 10. aleluia
  iunie 4, 2010 la 7:28 am

  Locul Kosovo este în UE, alături de România

  Paul Ciocoiu

  Hashim Thaci, şeful guvernului de la Priştina, invită Bucureştiul să recunoască noul stat balcanic, subliniind că relaţiile bilaterale ar fi în interesul ambelor ţări.

  EVZ: Şeful executivului de la Priştina, fost lider politic al Armatei pentru Eliberarea Kosovo (UCK), trece în revistă, într-un interviu acordat în exclusivitate EVZ, situaţia din statul balcanic la mai bine de doi ani de la apariţia sa pe harta Europei şi aşteptările pe care le are de la ţara noastră.
  Hashim Thaci: România se numără printre cele cinci state membre UE care nu au recunoscut încă statul Kosovo. Bucureştiul a sprijinit chiar poziţia Serbiei în demersul de contestare a indepdendenţei Kosovo la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ). Ce argumente aţi folosi, dacă nu aţi făcut-o deja, pentru a convinge liderii români să recunoască noul stat?

  În calitate de premier, aş dori să invit România şi celelalte ţări UE care nu ne-au recunoscut încă să accepte statul Kosovo suveran şi independent. Trebuie să subliniez că independenţa Kosovo este o realitate ireversibilă.

  Declaraţia noastră de independenţă a fost expresia voinţei poporului nostru pentru autodeterminare, a avut la bază Planul Ahtisaari şi a prezentat Kosovo celorlalte ţări ale lumii drept un stat prietenos. Astăzi, independenţa noastră a adus mai multă pace, stabilitate şi cooperare regională şi, odată cu independenţa noastră, progresul regional a devenit la rândul său ireversibil. Viitorul Kosovo este în cadrul UE şi NATO şi este un viitor alături de România, ca membri ai familiei euro-atlantice.

  Credeţi că temerile României privind minoritatea sa maghiară şi eforturile sale de a obţine autonomia teritorială, invocate informal drept argument pentru a respinge independenţa Kosovo, sunt justificate? Pot fi comparate cele două situaţii?
  Kosovo este un caz sui generis şi nu poate fi comparat cu nici un alt caz din lume. Kosovo a fost victima a decenii întregi de represiune, de-a lungul cărora poporul kosovar a fost discriminat, segregat, victimizat, exclus şi epurat etnic.

  Kosovo a fost privat de autonomia de care beneficia în cadrul Iugoslaviei, a fost victima unei campanii brutale de stat de epurare etnică dusă într-un război în care 15.000 de oameni şi-au pierdut viaţa şi un milion de persoane s-au refugiat în afara Kosovo. Apoi, după războiul şi intervenţia NATO din 1999 şi după perioada interimară de democraţie şi de construcţie a instituţiilor sub auspiciile Naţiunilor Unite, Kosovo şi-a declarat independenţa în februarie 2008, în urma unui proces lung şi anevoios de identificare a statutului în baza Rezoluţiei 1244 a Consiliului de Securitate al ONU.

  Negocierile pentru stabilirea statutului au fost coordonate de emisarul special al ONU, Martti Ahtisaari, câştigător al Premiului Nobel pentru Pace. În final, Serbia a refuzat propunerea acestuia şi am fost nevoiţi să acţionăm în numele poporului kosovar pentru a-i garanta viitorul. Prin urmare, independenţa Kosovo nu poate fi comparată cu nici o altă situaţie şi acceptarea independenţei este un act în favoarea Kosovo şi poporului său şi nu împotriva Serbiei sau altei ţări.

  Consideraţi că refuzul României de a recunoaşte Kosovo împiedică eforturile regionale de integrare Euro-atlantică?
  Chiar dacă nu toate ţările membre UE recunosc independenţa Kosovo, ele sunt în schimb convergente în privinţa sprijinirii perspectivei europene a Kosovo şi a Balcanilor de Vest. Acestea fiind spuse, nerecunoaşterea independenţei de către cele cinci state comunitare face într-adevăr ca o serie de aspecte legate de integrare să fie mai dificile pentru Kosovo. Este important ca Priştina să aibă o perspectivă europeană clară astfel încât să nu devenim o gaură neagră în regiune iar sprijinul pentru integrarea europeană să rămână ridicat la nivelul opiniei noastre publice.

  Relaţiile bilaterale şi diplomatice dintre România şi Kosovo ar consolida cooperarea atât politică, cât şi economică între ţările noastre. În consecinţă, Guvernul Kosovo crede că este în interesul nostru reciproc ca România să recunoască independenţa noastră. Acest lucru nu înseamnă că guvernul Kosovo nu invită oficialii români la cooperare la niveluri diferite – politici, economic şi social, care poate avea loc fără o recunoaştere formală. Acest tip de cooperare poate fi ulterior baza unor eventuale relaţii la nivel de stat.

  În cazul unui verdict favorabil Serbiei dat de CIJ, ce impact va avea decizia asupra procesului de recunoaştere a independenţei Kosovo? Belgradul, de exemplu, speră ca un astfel de verdict să convingă statele care încă nu s-au pronunţat însă în acest sens să adopte o poziţie negativă.
  Nu cred că CIJ va da un verdict favorabil Serbiei. Deşi nu vreau să politizez acest proces, cred că CIJ va delibera în favoarea declaraţiei noastre de independenţă legitime proclamate de liderii aleşi ai Kosovo. Indiferent de decizia consultativă a CIJ, independenţa Kosovo este, subliniez din nou, ireversibilă. Cred că, după verdictul curţii, vor avea loc negocieri într-un ritm mai susţinut.

  După ce primim avizul CIJ, eu, ca premier, voi aştepta cu nerăbdare stabilirea de noi relaţii cu Serbia, ca două state distincte, în paralel cu noi legături cu Bruxelles-ul, care să contureze perspectiva europeană clară a Kosovo. Este timpul ca ţările din regiune să fie partenere şi nu adversare. Putem să ne alăturăm Europei doar în calitate de parteneri.

  Presa internaţională a speculat că atât UE, cât şi SUA, pregătesc diferite scenarii pentru situaţia în care CIJ deliberează în favoarea Serbiei. Dumneavoastră aveţi în vedere un astfel de scenariu?
  Guvernul meu îşi coordonează îndeaproape răspunsul la decizia CIJ împreună cu prietenii Kosovo – SUA şi UE. Oricare ar fi scenariul, sunt pe deplin pregătit să continui să conduc Kosovo ca stat independent şi suveran şi cu o integritate teritorială inalienabilă.

  Analistul american de politică externă Nicholas Gvozdev a apreciat într-un material semnat în revista „Foreign Affairs” că „statutul şi graniţele” Kosovo sunt chestiuni separate şi că „în timp ce statutul nu mai poate fi negociat, subiectul graniţelor rămâne unul deschis”. De asemenea, presa internaţională a adus recent în discuţie un scenariu în care nordul Kosovo este cedat Serbiei în schimbul normalizării relaţiilor cu Belgradul. Luaţi în considerare o astfel de ipoteză?
  Vocile favorabile divizării nu sunt ceva nou pentru mine şi nici pentru oricine altcineva din Balcani. Totuşi, trebuie să ne amintim că există mai multe astfel de cazuri nesoluţionate în regiune şi pentru care orice diviziune, indiferent de loc, ar genera un efect de domino.

  Prin urmare, divizarea Kosovo nu va fi acceptată de nimeni. Independenţa Kosovo, aşa cum a fost concepută în Planul Ahtisaari, trebuie văzută ca model în regiune pentru afirmarea drepturilor minorităţilor. Astfel, calea spre viitor a regiunii noastre este cea în care fiecare ţară îşi respectă şi protejează societatea diversă.

  Noua strategie pentru nordul Kosovo, care vizează integrarea populaţiei sârbe din zonă şi care a fost anunţată la începutul acestui an, a început deja să dea roade? Dispuneţi de un plan de rezervă în cazul în care va eşua?
  Kosovo dispune acum o abordare complexă privind integrarea zonei de nord, concepută de guvern în colaborare cu Biroul Civil Internaţional. Strategia încearcă să stabilească ordinea şi statul de drept în nord, obiective vitale pentru cetăţenii care locuiesc acolo.

  Avem în vedere apoi, prin intermediul aceleiaşi strategii, să organizăm alegeri libere şi democratice care să ducă la descentralizare şi să aducă lideri legitimi în zonă, pentru toţi locuitorii de acolo, dar şi pentru guvernul Kosovo.

  În cele din umră, administraţia mea este angajată să intensifice investiţiile în această zonă pentru a ridica nivelul de trai. Suntem încă în faza preliminară de implementare a strategiei, dar suntem convinşi că aceasta este modalitatea necesară soluţionării problemei din nord.

  Care sunt pilonii economiei din Kosovo?
  Guvernul se concentrează pe construirea şi revitalizarea infrastructurii publice şi pe utilizarea resurselor noastre naturale şi umane vaste. Administraţia mea a investit masiv în sectorul transporturilor, construind noi drumuri şi întreţinându-le pe cele vechi, domeniu de importanţă deosebită pentru dezvoltarea ţării noastre. În sectorul energiei, ne-am angajat să utilizăm resursele noastre naturale pentru construirea termocentralei „Kosov e Re” (Noul Kosovo) de 1.000 de megawaţi şi a hidrocentralei „Zhur” de 300 de megawaţi.

  Ambele sunt proiecte care se înscriu în strategia noastră sustenabilă de a asigura alimentarea cu energie electrică pentru locuitorii Kosovo. În final, toate instituţiile din Kosovo sunt deplin angajate în combaterea corupţiei, crimei organizate şi altor fenomene negative – un stat de drept este o condiţie preliminară dezvoltării economice reale şi atragerii de investiţii străine.

  Kosovo a primit până acum ajutoare externe de peste patru miliarde de euro. Multe voci din afara ţării cer acum Priştinei să pună bazele unei economii viabile şi să iasă din acest cerc vicios al ajutoarelor externe. În ce măsură problema nefinalizată a statutului Kosovo afectează investiţiile străine?
  Independenţa Kosovo este asigurată. Sunt conştient că nu suntem încă membri ai ONU şi că nu avem relaţii normale cu Serbia, dar aceste lucruri nu ar trebui să reprezinte o barieră în calea investiţiilor străine. Investitorii străini sunt bineveniţi în Kosovo. Statul nostru are un climat faorabil investiţiilor străine şi mulţi investitori străini prezenţi deja în Kosovo pot confirma acest lucru.

  Am sărbătorit recent demararea proiectului de construcţie a primei autostrăzi din Kosovo, evaluat la aproape un miliard de dolari. Tocmai am anunţat compania câştigătoare care va va lua în concesiune a aeroportul internaţional pentru următorii 20 de ani (consorţiul Limak-Aeroport de Lyon, n.r.). Intenţionăm, de asemenea, să privatizăm companiile naţionale de poştă şi telecomunicaţii în cursul acestui an.

  Investiţiile sunt o realitate în Kosovo iar cele străine beneficiază de sprijinul meu şi al guvernului pe care îl conduc. Kosovo este membru al Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi al Băncii Mondiale iar guvernul depune acum eforturi pentru a deveni membri şi ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Ne îndreptăm spre un Kosovo cu o economie viabilă şi autosustenabil iar investiţiile străine sunt cruciale pentru atingerea acestui obiectiv.

  P.S.Vrabia Mihai Viteazu

 11. iunie 17, 2010 la 7:51 am

  Familia lui Ratko Mladici, dat în urmărire după inculparea de către Tribunalul Penal Internaţional (TPI), a cerut ca fostul lider militar al sârbilor din Bosnia să fie declarat mort, a anunţat miercuri o sursă judiciară.

  “Familia a optat pentru acest demers deoarece din februarie 2003 nu există nici o dovadă care să arate că Ratko Mladici trăieşte”, a afirmat avocatul Milos Saljici, citat de agenţia Beta.

  Potrivit acestuia, o persoană dispărută poate fi declarată moartă dacă este în vârstă de peste 70 de ani şi dacă nu a fost găsită de cel puţin cinci ani.

  Ratko Mladici are în prezent 68 de ani şi familia trebuie să dovedească faptul că starea sa de sănătate nu i-ar permite să supravieţuiască atât de mult, potrivit lui Saljici.

  Avocatul a cerut, de asemenea, dosarul medical al lui Mladici de la spitalul militar din Belgrad, care ar trebui, potrivit acestuia, să dovedească faptul că a avut un atac cerebral în 1996 şi că suferea de probleme cardio-vasculare.

  Cititi articolul integral la :

  http://www.napocanews.ro/2010/06/familia-lui-ratko-mladici-cere-ca-fostul-lider-militar-sa-fie-declarat-mort.html

 12. iunie 28, 2010 la 6:33 pm

  :”Schengen balcanic, inaugurat in Kosovo ”
  28 Iunie 2010

  Kosovarii se pregatesc sa ia cu asalt statele UE
  Responsabili din patru ţări din Peninsula Balcanica, Albania, Macedonia, Muntenegru şi Kosovo au anunţat stabilirea unei zone de liberă circulaţie între ele, unde cetăţenii lor respectivi vor putea să se deplaseze dintr-o ţară într-alta fără vize, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.
  Cele patru ţări în chestiune, reprezentate prin preşedinţii lor, au decis să instituie un „regim de mini Schengen”, a declarat preşedintele kosovar Fatmir Sejdiu, făcînd aluzie la zona de liberă circulaţie de persoane stabilită de 25 de ţări europene, dintre care majoritatea membre ale Uniunii Europene.
  O asemenea iniţiativă „demonstrează maturitatea noastră pentru dezvoltarea integrării europene”, a adăugat Sejdiu, care i-a primit pe ceilalţi trei preşedinţi la Prizren, în sudul Kosovo.
  La randul sau, preşedintele albanez Bamir Topi a subliniat că decizia celor patru ţări se aseamănă unui „apel către partenerii noştri europeni pentru a considera libera circulaţie de persoane ca pe un drept esenţial pentru fiecare cetăţean care trăieşte şi lucrează în regiunea Balcanilor”.
  Reamintim ca Uniunea Europeană a abolit în decembrie 2010 obligaţia de vize pentru cetăţenii sarbi, muntenegreni şi macedoneni dotaţi cu un paşaport biometric şi care doresc să calatoreasca în ţările spaţiului Schengen.
  Albania şi Republica Kosovo aspiră la rîndul lor să poată beneficia de o asemenea măsură, pe fondul opozitiei crescande din partea Germaniei, Olandei, Belgiei si Marii Britanii.

 13. Tonybler
  iulie 14, 2010 la 8:07 pm

  Dormi in pace,dormi in pace,Unchiu’ Sam kosovar te face !
  Daca nu ai fi albanez/a as zice ca traiesti pe alta planeta.Sau intr-o alta dimensiune.Trezeste-te cat mai repede.Entuziasmul fara maturitate duce la pierzanie.

  Promit-ultima postare a celebrului Tonibler.

  • albaniaperomaneste
   iulie 15, 2010 la 2:17 pm

   Ok! Tonybler. Fiindca insisti sa fi parte a acestui blog iti aduc aminte urmatoarele lucruri:
   1. Indiferent de parerile si preferintele tale in domeniul istoric sau politic, trebuie sa respecti cei care posteaza aici, cei care au scris acest blog si popoarele despre care este scris acest blog: cel albanez si sarb;
   2. Ironiile sau analizele fara nici-o legatura cu tematica acestui blog le poti lasa deoparte si esti binevenit sa-ti exprimi ideile cu tot ce e scris aici sau poti sa vii si cu noutati. Nu uita punctul 1.
   3. Incercarile de a denigra munca depusa de mine aici, le pot trece cu vederea, fiindca nu am sa incerc ca te conving de nimic, dar daca ai ceva de zis in legatura cu istoria lui Kosovo, fa-o citind surse etc, nu doar arucand vorbe in aer, incercand sa pari interesant;
   4. Nu are nici-o importanta natia cui ii apartin eu, fie roman, fie albanez pretind acelasi respect care ti-l am acordat neconditionat tie si tuturor celor care au postat aici.

   P.S Toate aceste articole sunt scrise de mine si nu sunt copiate de pe internet. Am folosit si surse de informare din mai multe site-uri, printre care multe sunt sarbesti, iar pentru istoria lui Kosovo si rubrica Kosovo Je Srbija am folosit cartea lui Sima Crkovic: The Serbs.

   Inca o data, esti binevenit sa scrii fara jigniri si sprijinind ceea ce zici in fapte sau in surse de incredere de informare.

 14. Tonybler
  iulie 21, 2010 la 7:36 pm

  Domnule/Doamna,

  In mod normal imi tin cuvantul,insa comentariile dvs.imi produc o exceptie de la regula.Asadar,iata ultima postare:

  Nu am insistat si nu insist sa scriu pe acest blog,nu stiu cum a putut sa va treaca prin cap asa ceva,cu atat mai mult sa fiu sau sa iau parte la o asemenea gainarie(plagiatura-ar trebui sa platiti drepturi de autor).Apoi,eu nu stiu ce popoare reprezentati,pentru ca iti trebuie o autorizatie,un mandat sa poti reprezenta o tara sau un popor si sa te erijezi in aparatorul lor,ceea ce nu a fost cazul.Cel mult va reprezentati pe dvs.si raman la ideea mea ca acest blog este un hobby onorabil.Cel mult.Faptul ca ma trimiteti iar la punctul 1 desi sunteti la punctul 2 in faza finala,inseamna ca nu va duceti ideile pana la capat sau ceva nu fuctioneaza la instalatia de la mansarda,exista o teorie in psihopatologie despre lucrurile acestea.Eu nu scriu sau zic ceva in legatura cu Kosovo citand surse ci o fac doar prin prisma scolii si din experienta intrucat cercetare nu prea am avut timp-de…Serbia ma cam tine ocupat.De asemenea ati spus ca textele nu sunt copiate,ci istoria Kosovo (si nu istoria lui Kosovo-nu este substantiv masculin sau poate ai rude in Djakovica) este cea dintr-o carte scrisa de un sarb.Cam putine surse de informare…nu credeti?In viziunea dvs.albaneza(eu cred ca sunteti albanez,dar nu din Kosovo)care sunt sursele de incredere de informare pe care le solicitati?Cele americane,europene,africane,asiatice,din ce epoca,etc.?Dati-mi un exemplu de sursa credibila care poate porni un razboi,conflict?Stiati ca foarte multi eroi-unii au ajuns chiar regi,din cartile de istorie au fost aventurieri,sadici,criminali?Norocul lor a fost lipsa internetului,ceea ce astazi nu este cazul.Iar conducatorii poporului care a pus la punct acest sistem de informatii,au inceput sa plateasca cu varf si indesat conflictele provocate aiurea.

  Pana una alta,iata ca la Haga a fost retinut celebrul fost PM kosovar chelner ca meserie,iar maine va fi anuntat verdictul CSJ.Sa fie oare inceputul sfarsitului sau sfarsitul inceputului?

  Supersalutari,

  Acelasi Tonibler
  Un Erou,Un Lider,Un Prieten(Un Mare Fassss)

  PS. Daca ai pastrat ultimul mesaj cu Unchiu’Sam mai citeste-l odata.Poate mai inveti cate ceva.

  • albaniaperomaneste
   iulie 21, 2010 la 10:36 pm

   Fiind albanez (se poate citi usor peste tot in ambele blogurile ale mele) am utilizat o sursa foarte credibila (zic eu – aveti tot dreptul sa aveti alta parere), una sarbeasca. Despre cine este Sima Cirkovic puteti citi Enciclopedia Serbiei. As vrea eu sa scrie sarbii despre istoria Kosovei citind istorici albanezi 🙂 . Spre deosebire de d-vostra experienta mea in domeniul Kosovo se imbogateste citind si cercetand multe articole (cu grad inalt de sinceritate va zic ca nu mai cercetez presa din Ro sau youtube), dar pe acest blog evit analizele politice sau istorice (am studii superioare in alt domeniu). Daca cititori mei vor sa faca analize sunt mai mult decat bineveniti dar doar daca evita jignirile personale sau cele aduse unui popor, fie celui albanez, fie celui sarb. Deci, ca sa ne intelegem o data pentru intotdeauna, puteti scrie orice parere aveti, orice opinie politica sau cunostiinta in domeniul istoric despre Kosovo, dar va rog, faceti asta la limita bunului simt, fara jigniri si ironii. Cel putin eu incerc sa va respect in anonimat. Acelasi lucru astept si de la d-voastra.

   P.S Ramush Harajdinaj a fost bodyguard, nu chelner si cred ca multa lume va fi fericita daca el ajunge in puscarie in cazul in care se dovedeste ca a facut crime de razboi.

   N.B Daca vreti sa porniti o discutie despre Kosovo, trecut, prezent si viitor sunteti binevenit sa-o porniti. Am sa raspund cu rabdare la orice problema care veti ridica. Am speranta, ca in conditiile in care „Serbia va tine ocupat”, o sa avem un dialog civilizat si foarte informativ despre cititorii acestui blog.

  • albaniaperomaneste
   iulie 21, 2010 la 10:44 pm

   P.S 2. Am uitat sa va zic ca nu am rude in Gjakova. Greseala gramaticala facuta de mine in cazul istoria Kosovo vine din cauza cunostintelor mele reduse in domeniul filologiei romane.

 15. Tonybler
  iulie 22, 2010 la 5:42 pm

  Felicitari albanezule!
  De acum soarta Kosovo depinde numai de kosovari.Daca vor gresi nu mai pot da vina pe nimeni.Daca nu vor gresi,succesul le va apartine total.

  PS.Decizia ICJ a luat prin surprindere multi politicieni de calibru.Niciodata in Europa un stat nu si-a castigat asa usor Independenta.Adica fara conflict direct.Ce va urma in celelalte state,nu mai conteaza pentru Kosovo.Kosovarii sunt in carti de acum.Bravo lor.Aici o noua intrebare s-a nascut:mai este ONU legitim sau a devenit o marioneta a marilor puteri?

  Succes!!!

  • albaniaperomaneste
   iulie 24, 2010 la 12:25 pm

   Multumesc romanule (sau sarbule)!
   Sunt deacord cu ceea ce zici ca de acum incolo Kosovo depinde numai de kosovari(fie sarbi, fie albanezi).Mi-se pare normal ca soarta unui popor sa depinda doar de acest popor, nu de altii…Daca ai cunoaste istoria lui Kosovo nu ai declara ca independenta acestui stat a fost castigata usor..as zice ca a fost castigata foarte greu si prin varsare de sange cum nu s-a intamplat in multe alte tari.

   Despre ONU cred ca are aceasi importanta care a avut si inainte, cel putin in ochii sarbilor care au initiat acest proces, au acceptat rezulatatul (care era clar de mult timp) si intentioneaza sa continua lupta lor in cadrul ONU. Am impresia ca vezi decizia ICJ ca o pierdere pentru Serbia..daca da, as zice ceea ce premierul kosovar a zis: Decizia ICJ este o victorie pentru Kosovo, dar nu o pierdere pentru Serbia. Aceasta decizie este o realitate!

   • Tonybler
    iulie 24, 2010 la 1:38 pm

    Daca te-ai pricepe putin la dreptul international,ti-ai da seama ca acest Kosovo chiar cu declaratia de Independenta recunoscuta,nu poate fi recunoscut ca stat pentru ca nu i se recunoaste statalitatea.Ca sa ti se recunoasca statalitatea,respectiv sa fi un stat,trebuie ca acel teritoriu pentru care poporul din interiorul sau si-a declarat Independenta sa poata fi controlat in totalitate de institutiile din acel teritoriu,institutii populate si conduse in totalitate de locali.Ori niciodata nu a fost cazul,mai putin dupa 1999.Teritoriul este controlat de fortele KFOR si UNMIK.Probabil daca vrei tu si EULEX.Niciuna dintre aceste forte nu apartine Kosovo.Deci conform dreptului international,Kosovo nu exista ca stat la acest moment.Poate va veni vremea si pentru Kosovo mai curand decat ne asteptam,cine stie…Un acord,ceva cu Serbia.

    Independenta Kosovo a fost castigata cel mai usor si cu cele mai putine jertfe din Europa.Nu exista nici-o victorie clara din partea populatiei impotriva fostului regim atroce sarb.Doar smecherii de doi lei speculate de actualii conducatori,grefate pe o multime de crime.Armata eliberatoare locala nu a existat decat dupa invazia KFOR.Lupte de gherila-da.Dar tot timpul au fost anihilati.Toata lumea stie astea,mai ales prostia kosovara din 2004.Daca misiunile externe ar disparea maine din Kosovo,in secunda urmatoare va dispare si aceasta Independenta.

    Imi pare rau dar cam asa se vad lucrurile de aici.

    • albaniaperomaneste
     iulie 24, 2010 la 8:56 pm

     Tonica, unde crezi tu ca am invatat eu romana, daca nu studiand drept international 🙂 (asta-i o gluma, eu am studiat altceva) Faptul ca guvernul din Kosovo nu are control in tot teritoriul tarii nu are nimic de a face cu statalitatea si cu recunoasterea Kosovo in lume. Iti po da zeci de exemple unde anumite guverne nu au control aspura teritoriul tarii lor si sunt recunoscute ca state independente si sunt chiar membre ale ONU: Columbia, Georgia, Cipru, Moldova etc. Nu ma opresc la nici una dintre tarile mai sus mentionate, fiindca pe mine in exclusivitate ma intereseaza doar Kosovo. Cat despre recunoasterea KFOR si EULEX, tind sa-ti aduc aminte ca (virgula) Kosovo este reprezentata oriunde ca statul independent Kosovo. Exemple summit-ul de la Sarajevo, cel din Slovenia si chiar la sarbatoarea oficiala organizata de catre presedintele Croatiei: Kosovo a fost invitata ca tara independenta si nu ca EULEX. Serbia incearca de vreo doi ani de zile sa determine toate tarile care invita Kosovo sa trimita invitatie in numele EULEX-Kosovo, dar pana in ziua de astazi nici una dintre tarile care au recunoscut Kosovo ca stat independent nu a facut un asemenea gest.

     In timpurile in care traim, banuiesc ca esti si tu deacord, razboaiele nu se castig doar prin jertfe sau victime. Exemplul Bosniei nu este unul de urmat Greseala care a facut ONU cu Bosnia nu s-a mai repetat in Kosovo si gratie tarilor NATO a fost oprit cea mai mare epurare etnica din Europa moderna. UCK a incercat de multe ori sa raspunda armatei sarbesti, dar organizarea, puterea militara si infrasttructura existenta dadeau castig Armatei Sarba.

     Cred ca iti lipsesc cunostiintele cand vorbesti de smecheri de 2 lei ,de nici o victorie de partea populatiei albaneza din Kosovo sau de prostia kosovara din 2004.

     Nu sunt sigur ca daca EULEX se retrage maine Kosovo isi pierde independenta. Stiu ca multa lume crede asa, dar aici a fost si este ceea mai mare greseala a Serbiei, ca nu intelege ca niciodata nu poti tine sub papuc un popor care il discriminez si nu ii dai respectul care i-se cuvine. Daca in 2000, Serbia isi cera scuze pentru tot ce s-a intamplat in Kosovo de a lungul istorie si incepea discutiile cu albanezii in pozitii de egalitate (nu facand pe superiorul) alta ar fi fost situatia astazi Un politician albanez din Kosovo a zis o data: Sarbii sutn gata sa faca orice pentru Kosovo, doar sa nu traiasca acolo. Personal, cred ca Serbia a ajutat Kosovo sa devina un stat independent.

     Am destule cunostiinte despre Romania si societatea romaneasca si de aceea nu cred ca toata lumea vede treaba asa cum ai incercat sa-o prezinti tu mai sus.

 16. Tonybler
  iulie 24, 2010 la 2:17 pm
  • albaniaperomaneste
   iulie 24, 2010 la 9:00 pm

   S-a ajuns aici din cauza ignorantei, nu a cunoasterii 🙂 Dupa ce decizia ICJ a fost proclamata presedintele statului Kosovo a declarat: Aceasta decizie nu este o invitatie la separatism. Deci, este la indemana oricarui stat si la puterea lui intelectuala sa vada problema Kosovo ca unica sau ca un precedent.

 17. Tonybler
 18. Tonybler
  iulie 25, 2010 la 8:17 am

  Columbia,al 26-lea stat al lumii exemplu?Acum 1000 de ani avea cel mai bun sistem administrativ dupa civilizatia Inca.Independenta au castigat-o in 1819.Bai baiete ce exemple imi dai.Populatie,aproape 43 de milioane-de 20 de ori cat Kosovo.Pai iti dai seama ce sistem administrativ trebuie sa ai sa conduci asemenea puhoi de oameni?

  Cipru:. La 16 august 1960 Ciprul a obţinut independenţa de stat, constituindu-se ca republică federală binaţională (greacă şi turcă), în cadrul Commonwealth-ului Britanic(copiat din wiki).Republica Turcă a Ciprului de Nord e recunoscută de Turcia, Afganistan şi Pakistan în prima săptamană de la înfiinţare, dar datorită presiunii internaţionale, Pakistan şi Afganistan şi-au retras recunoaşterea.Republica Turcă a Ciprului de Nord este formaţiunea statală rezultată în anul 1974 în urma invadării părţii de nord a Ciprului de către armata turcă. Republica Turcă a Ciprului de Nord nu este recunoscută pe plan internaţional decât de Turcia.

  Republica Moldova a devenit stat independent la data de 27 august 1991, şi membru al ONU.Imediat.Fara nici-o opozitie.

  Toate tarile pe care mi le dai exemplu nu au nimic in comun cu Kosovo.Toate au un teritoriu care chiar daca este uneori divizat este condus de polpulatia bastinasa.Ori nu este cazul Kosovo Nord.In Nord nu exista administratie K/albaneza.Populatia si administratia se supun Belgradului.Chiar nu ai fost niciodata in Nord sau incerci sa ma tragi de limba?

  Nu stiu ce ai cu tarile respective.Nu mai zic de Georgia(cred ca Rusia topaie acum).Ori nu esti albanez ori nu esti din partea locului.Nu cred ca stii cam ce este si ce se intampla pe aici(fara jignire).

  Referitor la prostia kosovara din 17-18-Martie 2004 cred ca tu nu stii ce vorbesti.Mai mult cred ca plutesti,nu,nu cred ca esti de prin partea locului.Raman la ideea mea ca esti legat ombilical de internet si nici macar nu studiezi,iei totul din media.E mai confortabil.

  Totusi,te-as ruga sa-mi explici cum ai reusit sa-mi dai exemple tarile respective.In special Georgia.

 19. august 17, 2010 la 12:35 pm

  Politia kosovara va prelua de la NATO protejarea manastirii sarbe din Gracanica

  Manastirea Gracanica, reduta a etnicilor sarbi din Kosovo
  Trupele NATO de mentinere a pacii vor transfera responsabilitatea protejarii Manastirii Ortodoxe Sarbe din Gracanica politiei kosovare, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Comandantul KFOR, Markus Bentler, a declarat recent ca masura a fost luata ca rezultat al imbunatatirii situatiei de securitate din Kosovo.
  “Primul loc pentru care responsabilitatea va fi transferata Serviciului de Politie din Kosovo va fi Manastirea Gracanica, a declarat Bentler. Aceasta manastire, una dintre cele mai importante ale Bisericii Ortodoxe Sarbe din Kosovo, este situata la aproximativ 8 km sud-est de capitala kosovara, Pristina. “Transferul va avea loc la sfarsitul lunii august. Alte locuri protejate de KFOR vor fi transferate politiei din Kosovo intr-un ritm dinamic”, a mai precizat Markus Bentler. Decizia a fost luata la sediul NATO de la Bruxelles in data de 9 iulie “deoarce securitatea globala a Kosovo s-a imbunatatit considerabil in ultimii ani”. Bentler a adaugat ca Belgradul, “care a fost bine informat de dinainte” asupra acestei intentii, nu a fost de acord. De asemenea, Episcopul Teodosije de Lipljan a fost citat de presa declarand ca aceasta decizie nu a fost luata cu consimtamantul Bisericii Ortodoxe Sarbe si va periclita securitatea a opt manastiri din Kosovo. In luna martie KFOR a decis sa suspende temporar cooperarea cu Fortele de Securitate din Kosovo, dupa ce membri ai acestora au aparut in public purtand arme. Incidentul a avut loc la ceremonia de comemorare a unor fosti luptatori kosovari de gherila.

  Autonomie creativa

  Christopher Dell, ambasadorul Statelor Unite la Pristina, a declarat recent ca premierul kosovar Hashim Thaci este “pregatit sa ofere nordului Kosovo un fel de autonomie”, dupa modelul implementat in regiuni din Belgia, Austria sau alte tari vest-europene, relateaza radioul B92, citat de agentia de presa KARADENIZ-PRESS. Nordul provinciei este locuit in majoritate de sarbi, care nu recunosc declaratia unilaterala de independenta a Kosovo, din 17 februarie 2008, si nici autoritatea Guvernului kosovar albanez, condus de Hashim Thaci.
  “Nordul Kosovo are o natura specifica, iar premierul Hashim Thaci este pregatit sa gaseasca o modalitate creativa pentru a rezolva problema”, le-a declarat Dell jurnalistilor la Washington, comentand decizia Curtii Internationale de la Haga privind Kosovo. “L-am auzit spunand public in Kosovo, in mai multe randuri – public, cel putin o data si in mai multe ocazii in discutii private – ca in contextul unei Uniuni Europene care se compune din mai multe regiuni si acestea sunt recunoscute ca atare, el este pregatit sa caute solutii creative in care natura speciala a nordului Kosovo sa isi poata gasi locul in granitele statului unitar Kosovo”, a precizat ambasadorul Statelor Unite.
  ”Dar sa recunoastem ca in Europa secolului XXI, exista loc pentru statut special – nu statut, acesta este cuvantul gresit – o natura speciala a regiunilor in cadrul unui stat unic. Pentru a fi mai clar, ne referim aici la aranjamente regionale de genul celor care exista in Belgia, Tirolul de Sud, in multe parti ale Europei”, a adaugat el.
  16 August 2010 by Ari Berg

 20. iunie 12, 2011 la 5:25 pm

  Va propun spre lectura un articol interesant despre un raport al C.I.A, care prevedea inca din 1971 ca Iugoslavia se va dezintegra si ca lupta albanezilor kosovari pentru separare si independenta va spori in intensitate,

  http://www.dosaresecrete.ro/raport-cia-despre-dezmembrarea-iugoslaviei-din-1971-1404

 21. Zalmoxe
  iunie 17, 2011 la 11:20 pm

  Un film documentar premiat, despre luptele din Valea Drenita. Fara sa ia partea nimanui, documentarul ofera o perspectiva terifianta a unui razboi cumplit de anihilare reciproca….

  ~~~ !!!!ATENTIE, FILMUL CONTINE IMAGINI FOARTE DURE ! NU RECOMAND VIZIONAREA DE CATRE MINORI SAU DE CATRE PERSOANELE SENSIBILE !!!!!~~~

  Partea 1

  Partea 2

  Partea 3

  Partea 4

  Partea 5

  Partea 6

  Partea 7

 22. Dacian King
  aprilie 5, 2014 la 8:53 pm

  • albaniaperomaneste
   aprilie 5, 2014 la 10:39 pm

   Cu asta m-ai dat pe spate 🙂 Baga si Serbija Do Tokyojo ca le place mai mult sarbilor 🙂

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: