Kosovo je Srbija?

“Lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugog; lažemo iz samilosti, da nas nije strah, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju i tudju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid našeg patriotizma i potvrda naše urodjene inteligencije. Lažemo stvaralacki, maštovito, inventivno.”

“ Noi mintim ca sa ne deceptionam pe noi insine, ca sa consolam pe ceilalti. Noi mintim pentru mila, mintim ca sa inlaturam frica, ca sa ne incurajam pe noi insine si ca sa ascundem mizeria noastra, dar si a altora. Noi mintim pentru dragoste si onestitate. Noi mintim pentru libertate. Minciuna este o trasatura a patriotismului nostru si dovada a istetimii inascute. Noi mintim in mod creativ, imaginativ si inventiv.”

Dobrica Ćosić – scriitor Serb si nationalist renumit, presedinte al Yugoslaviei intre 1992 – 1993.

Am deschis acest subiect de discutie nu cu scopul de a lua partea sarbiilor sau albanezilor in aceasta disputa care a durat sute de ani. ‘’Kosovo je Srbija’’ este o expresie care s-a auzit si inca se mai aude pe straziile Belgradului, s-a auzit la Bucuresti si peste tot in Romania si intodeauna a fost insotita de un mix de sentimente. Incercand sa evit sentimente pro sau contra expresie : Kosovo je Srbija, va ofer o scurta prezentare a problemei, vazuta din anumite puncte de vedere care pot ajuta pe oricine sa judece daca expresia are sens si baza istorica sau este un rezultat a emotiilor complexe care au caracterizat Iugoslavia si tariile care s-au format dupa dastramarea acesteia.

1. Istorie

Albanezii.

– Din datele istorice, dar si din cele arheologice, lingvistice si antropologice se poate trage concluzia ca albanezii sunt urmasii directi ai Ilirilor si de aceea sunt considerati primii in pamanturile in care traiesc si astazi. Într-o excelentă lucrare, «Gli illiri», a cercetătorului croat Aleksander Stipcevici, din Zagreb, publicată încă din anul 1966, când situaţia din Kosovo nu ridica probleme, aflăm că vechii greci numeau ca iliri «…populaţiile aşezate la nord de Macedonia şi Tracia, de la hotarele Caoniei şi de la Tesporţia până la Dunăre». Autorul ajunge la concluzia că «…ilirii locuiau o întindere cuprinsă între Marea Adriatică la vest şi Alpii orientali până la Dunăre, Morava la est şi pământurile elenice la sud», ceea ce ne duce la concluzia că erau vechi locuitori ai Peninsulei Balcanice, având unele asemănări cu populaţiile din marea familie tracică şi fiind în contact direct şi cu cea dacică. Ilirii vor fi romanizaţi pe coasta Mării Adriatice, dând şi unii împăraţi Romei, însă marea masă iliră îşi va păstra etnicul până în secolul VII, când se va începe asimilarea lor de coloniştii diferitelor neamuri slave, mai puţin cei din Munţii Albaniei, albanezii considerându-se a fi urmaşii vechilor iliri“, spune Gelcu Maksutovici, doctor în istorie şi preşedintele Uniunii Culturale a Albanezilor din România.

„Din toate timpurile, cele mai multe neînţelegeri între sârbi şi albanezi s-au concentrat asupra districtului Kosova, pe care sârbii, din interese politice, îl desemnează cu numele de Vechea Serbie. Or, istoria ne arată că ţinutul pe care sârbii îl numesc astfel se numea, în antichitate: Dardania. Căutând etimologia cuvântului, vedem că albanezii traduc acest cuvânt, în limba lor, prin pară sau păr (dardha). În Albania sunt însă şi azi multe sate cari poartă numele de Dardha şi locuitorili lor se numesc Dardhani sau Dardhari, ceea ce corespunde exact cu numele vechilor Dardanieni, cari nu erau altceva decât strămoşii albanezilor ce locuiesc aceste ţinuturi şi azi. Cât priveşte pe Sârbii, venirea lor în Balcani datează numai din era noastră: 636, cotropind ţinuturile ocupate atunci de către albanezi, cari au trebuit să le cedeze locul şi să se refugieze în munţi. Şi atunci vedem pe sârbi stabilindu-se în părţile pe care o numesc Vechea Serbie.“ (Nicolae Lako, „Drepturile Albaniei“, Tipografia Albania, Constanţa, 1921)

In anul 160 I.H Iliria este ocupata decatre Imperiul Roman si Dardania devine parte a Moesiei de Sus (Moesia Superiora). Capitala Dardaniei devine Naissus. Regiunea, deja romana, a Dardaniei includea Kosovo de astazi, in est, si provincia nou creata a Prevalitanei, cu capitala in Doclea.

In 527, imparatul Justinian I, incepe ocuparea regiunilor romane. Dupa cativa ani Dardania este inclusa in Imperiul Bizantin. Cu inceperea sec. VII in regiune incep sa se simta primele miscari ale slavilor. Intre anii 839 – 852 Dardania se gaseste sub ocupatia imparatului bulgar, Khan Presian.

In aceasta perioada Imperiul Bizantin incepe un nou razboi cu Imperiul bulgar si in anul 1018 reuseste sa re-ocupe Dardania.

In sec. XI Imperiul Bizantin incepe sa dispara si un nou imperiu incepe sa se faca simtit in viata Dardaniei: Imperiul Sarbilor. In 1018 Stefan Nemanja incepe razboiul pentru ocuparea Dardaniei, lucru care il reuseste in anul 1216. Sarbii reusesc sa creeze Imperiul Sarbiilor (1346 – 1371) care includea Sarbia de astazi, Muntenegrul si o parte din Kosovo de astazi.

Sarbii

Sarbii sunt un popor care apartine grupului Indo-European si in acelasi timp rasei slave. Analizele etnice arata ce ei (sarbii) sunt de orgini Balto-Slavice. Exista 2 teorii despre venirea lor in Balkani : 1. veniti din munti Urali (aici se face o legatura probabila cu triburile sorb, care traiau in muntii Caucazi); 2. veniti din Europa centrala : Sudul Germaniei si nordul Cehiei de astazi. Exista o a treia varinata despre origina sarbilor, dar care nu gaseste un sprijin real in lumea oamenilor de stiinta, cea ca sarbii sunt urmasi ai iliriilor si ca Regatul Ilir era condusi de sarbi.

Exista date istorice care dovedesc ca triburile slave au ajuns in Balkan in sec. VII intr-un numar nu foarte bine determinat, dar se crede ca au fost in jur de 10-20 000 de oameni. La inceput slavii nu au avut un teritoriu al lor, dar la putin timp dupa ce au ajuns in Balkan ei au ajuns la o intelegere cu Heraclius Flavius Augustus (Imparat Roman) si au ocupat teritoriul Dalmat. Se crede ca numele de Sarb provine din latina – servus: servant. Prima organizare statala a sarbilor are loc in sec VII si VIII. Nu se stie care a fost prima capitala (se crede ca au fost mai multe orase importante), dar in croniciile istoricilor contemporani se vorbeste de Ragusa (Dubrovnik de astazi) si Dostinika. Desi multi cercetatori s-au concentrat la analizarea primelor forme state ale sarbilor, nici-unul nu a reusit sa stabileasca locul exact al orasului Dostinika.

In 1018 dinastia Nemanja incepe razboiul pentru ocuparea Dardaniei, lucru care il reuseste in anul 1216. Sarbii reusesc sa creeze Imperiul Sarbiilor (1346 – 1371) care includea Sarbia de astazi, Muntenegrul si o parte din Kosovo de astazi.

La venirea lor pe Pensinsula Balcanica sarbii au fost un popor pagan. Nu exista date clare despre primele contacte ale sarbilor cu popoarele care traiau déjà in Balcan, dar se stie ca au existat schimburi de cuvinte, spre exemplu: sarbii au folosit aceasi denumiri ca si popoarele autohtone pentru muntii, rauriile si regiuniile mai mari, dar au folosit noi denumiri in slava pentru regiuni mai mici (care astazi le numim sate). De la vlahi si de la albanezi sarbi au luat anumite terminologii in cresterea animalelor, iar in schimb, vlahi si albanezi au imprumutat multe cuvinte din domeniul agricultural.

Vlahii si albanezii foloseau aceasi cuvant pentru a distinge pe sarbi de la alte popoare  skje. Acest cuvant a ramas si in ziua de astazi in limba albaneza.

2. Demografie.

1455

– Recensamantul funciar (Sûreti defter-i sancak-i Arvanid, H. Inalcik, Ankara 1954) din 1455 inregistreaza un total de 480 de sate, din care doar 23 aveau denumiri in limba albaneza, 45 in limba vlaha, cateva in limba greaca, croata, bulgara si evreaisca. Restul satelor (majoritate lor) aveau denumiri in limba sarba. Bazandu-se pe aceste date se poate presupune ca sarbii au fost majoritari in Kosovo.

1487

– Recensamantul dinastiei Brancovic. Acest recensamant acopera regiunile : Vucitrn, Ipek, Klinje e Poshtme, Decani si Metohija. Populatia acestor regiuni se imparte in crestini si musulmani, neoferind vre-o informatie despre etnia locuitorilor.

Sec. XVII si XVIII

Intre anii 1683–1699 are loc razboiul intre Impriul Otoman si cel Habsburg. Albanezii, condusi de Pjeter Bogdani, reusesc cu sprijinul armatei austriaca sa elibereze Kosovo (de catre turci) in 1686. Cativa istorici (Mile Bjelajac, Istvan Deak) pretind ca un numar de 60 000 de sarbi au fost obligati sa lase Kosovo si sa mearga in Vojvodina. Aceasta miscare a populatie este recunoscuta in istoria sarba ca migratia mare a sarbiilor. Insa, exista si alte puncte de vedere, sprijinite in mod special de istoricul Noel Malcolm care explica, ca mitul migratiei sarba este o teza politica a sarbiilor ca sa justifice majoritatea albaneza in regiunea Kosovo.

Sec. XIX

In 1804, sarbii incep asa numita Revolutie Sarba si reusesc ca in 1867, sa declare independenta. Kosovo nu este parte a Sarbiei. Nu exista vreun recesamant care sa ofere date exacte despre populatia lui Kosovo. Recensamintele din acest secol sunt contradictorii (de multe ori albanezii sunt majoritari, de alte ori sarbii) si aceasta de datoreaza in mod special datelor oferite de catre Imperiul Otoman, care impartea cetatenii in functie de religie si nu de etnie.

Statisticiile austriace din 1899 prezinta astfel situatie demografica din Kosovo :

 • 182,650 albanezi (47.88%)
 • 166,700 Serbi (43.7%)

Sec. XX

In 1906, jurnalistul britanic H. Brailsford estimeaza ca 75% din populatia lui Kosovo este albaneza. Alfred Stead, publica o harta demografica care arata ca albanezi reprezinta doar 50% din populatia lui Kosovo.

Cel care a oferit date mai exacte a fost istoricul neamt Gustav Weigand:

 • Pristina: 67% Albanezi, 30% Serbi;
 • Prizren: 63% Albanezi, 36% Serbi;
 • Vučitrn: 90% Albanezi, 10% Serbi;
 • Uroševac: 70% Albanezi, 30% Serbi;
 • Gjilan: 75% Albanezi, 23% Serbi
 • Mitrovica: 60% Serbi, 40% albanezi.

1921

Primul recensamant din Regatul Sarbilor, Croatilor si Slovenilor ofera urmatoarele date, privind populatia din Kosovo (bazandu-se pe limba maternal a locuitorilor lui Kosovo):

 • Albanezi: 288,907 (65.8%)
 • Serbi sau croati: 114,095 (26.0%)
 • Turci: 27,915 (6.4%)
 • Romani: 402
 • Sloveni: 184
 • Nemti: 30
 • Unguri: 12

1931

Recensamantul din 1931 separa populatia de 552,064 locuitori astfel :

 • Albanezi: 331,549 (60.06%)
 • Sarbi, Croati, Sloveni si Macedonieni: 180,170 (32.64%)
 • Unguri: 426 (0.08%)
 • Nemti: 241 (0.04%)
 • Alte popoare slave: 771 (0.14%)
 • alti: 38,907 (7.05%)

1940

Kosovo 1940

Faceti click pe harta pentru a vedea mai multe amanunte.

1948: 727,820 locuitori:

  • 498,242 Albanezi (68.46%)
  • 171,911 Serbi (23.62%)
  • 28,050 MunteNegreni (3.86%)
  • 11,230 Roma (1.54%)
  • 5,290 Croati (0.73%)
  • 1,315 Turci (0.18%)
  • 526 Macedonieni (0.07%)
  • 362 Russi (0.05%)
  • 283 Sloveni (0.04%)
  • 197 Nemti (0.03%)
  • 83 Unguri (0.01%)
  • 77 Bulgari (0.01%)
  • 39 Italieni
  • 29 Cehi
  • 18 Romani
  • 2 Slovaci
  • 9,679 Musulmani (1.33%)
  • 456 fara etnie (0.06%)

1953:  808,141 locuitori:

  • 524,559 Albanezi (64.91%)
  • 189,969 Serbi (23.51%)
  • 34,583 Turci (4.28%)
  • 31,343 MunteNegreni (3.88%)
  • 6,201 Croati (0.77%)
  • 972 Macedonieni (0.12%)
  • 411 Sloveni (0.05%)
  • 6,241 Yugoslavi (0.77%)

1961: 963,959 locuitori:

  • 646,604 Albanezi (67.08%)
  • 227,016 Serbi (23.55%)
  • 37,588 Muntenegreni (3.9%)
  • 8,026 Musulmani (0.83%)
  • 7,251 Croati (0.75%)
  • 5,203 Yugoslavi (0.54%)
  • 3,202 Roma (0.33%)
  • 1,142 Macedonieni (0.12%)
  • 510 Sloveni (0.05%)
  • 210 Unguri (0.02%)

Kosovo 1986Faceti click pe harta pentru a vedea mai multe amanunte.

1991

Demographics_Yugoslavia

Faceti click pe harta pentru a vedea mai multe amanunte.

3. Serbia Veche

Teoria despre Serbia Veche puteam sa-o includ la inceputul acestei discutii, dar nevrand sa adorm curiositatea cititorului, am lasat-o la sfarsit. Raspunsul despre istoria Serbiei Veche am gasit-o la mai multe carti scrise de istorici, insa aceasta lucrare am bazat-o cel mai mult (sub sugestia unui prieten sarb) pe cartea istoricului si academicului Sima Ćirković (nascut la Osijek, 29 ianuarie 1929) – The Serbs.

Cele mai importante personajele istorice din perioada a asa numitei Serbia Veche (Stara Serbia) sunt Stefan Nemanja (Sfantul Simeon) si fiul sau Ratsko (Sfantul Sava). Cel mai important oras din Serbia in sec. XII a fost orasul Ras, care a fost fondat de catre Imparatul bulgar Peter.

Nemanja a luat puterea intr-o perioada nu tocmai stralucita si activa pentru istoria Serbiei. El a ales sa-i se opune Imperiul Bizantin si pentru a reusi acest lucru a stabilit relatii cu Frederick Barbosa, Imparatul Sfant al Romei si cu Republica Veneta. Aceste relatii nu au fost de durata si Nemanja a capitulat in fata Imperiului Bizantin (1172). Ca pedeapsa bizantinii l-au luat pe Nemanja la Constantinopol unde l-au umilit. Dupa putin timp petrecut in centrul Imperiului Bizantin, Nemanja se intoarce din nou in Serbia, unde devine din conducatorul tarii.

Chiar daca pierduse in fata Imperiului Bizantin Nemanja a reusit sa mentina influenta in regiune. Stefan Nemanja si familia lui au avut sub conducere teritorile Serbiei Sfante (Baptised Serbia – Serbia botezata) si Zahumlje, Travunia si Duklja. Nemanja a stapanit si pamanturile care se aflau in nordul raului Drin. Insa, trebuie inteles ca aceste teritorii nu erau unite si nu creau un singur stat. Fiind regiuni cu obiceiuri si traditii diferite erau conduse de conducatori autohtoni. Observand acesta structura Stefan Nemanja si-a dat seama de pericolul conflictelor interne si a inceput incercarile pentru a mentine aceste regiuni sub influenta sa.

Dupa  Asamblea din Ras, 1196 Nemanja lasa  puterea la al doilea fii al sau, Stefan, si  se retrage si se face calugar. El a ales sa petreaca restul vietii la prima manastire mare din Serbia, manastirea din Studenica, care a fost construita chiar de el in 1183.

Manastirea din Studenica

Dupa intrarea in manastirea din Studenica, Nemanja isi schimba numele in Simeon (calugarul Simeon). In 1198 el paraseste manastirea si se duce  in muntele Atos dupa fiul sau, Rastko, deja numit calugarul Sava. Nemanja moare in 1199.

Studenica, locul unde a fost prima manastire sarbeasca, de catre Stefan Nemanja

Impreuna cu fiul sau, calugarul Sava,  Nemanja fondeaza manastirea Hilandar ca “sa serveasca ca un loc care sa primeasca oamenii Serbiei”. Din acest moment Sarbii au un loc al lor care ii reprezinta in lumea ortodoxa, la fel ca pe greci, rusi, georgeni si bulgari.

Muntele Athos, unde se afla manastirea sarbeasca, Hilandar, construita de catre Ratsko Nemanja

In timpul ceremoniei ingroparii ale celor mai importante relice ale lui Stefan Nemanja la Studenica, se observa un ritual plin de respect care mai tarziu avea sa constituie baza  cultului Sfantului Simeon. El avea sa devina patron sfant al tuturor urmasilor sai, inainte lui Hristos si Sfantei Maria si intermediar al poporului sau. Deci, Nemanja a jucat un rol important in istoria Serbiei, mai mult dupa moartea sa, decat atunci cand a fost in viata. El a fost pus in capul dinastie sacre care la randul ei a oferit ortodoxismului sarb o multime de sfinti.

Pentru a citi mai mult despre evolutia bisericii ortodoxe sarbe si regiunea unde aceasta biserica s-a dezvoltat, va rog faceti click aici.

Istoria Serbie a fost scrisa pentru prima data in sec. XVII si incepe cu Stefan Nemanja.

Mai tarziu, printre alte personaje istorice care au jucat rol in istoria Serbiei au fost si:

–          Regele Urosh II Milutin (cel care construieste prima manastire mare de langa Prizren – manastirea din Gracanica);

–          Stefan Urosh I – cel care in 1276, pentru a se feri de atacurile venite din nord (unguri etc.) muta centrul regatului sau la Pec. Regele a inceput exploatarea minelor de langa Pristina avand in acest fel posibilitatea imbunatetirii relatiilor comerciale cu diferite tari, in mod special cu Italia si Franta. Stefan Urosh a construit manastirea din Sopocani, langa Novi Pazar de astazi.

–          Stefan Dusan, regele declarat ai Sarbilor si Grecilor. Sub conducerea lui sarbii au ocoupat, Albania, Epirul, Aetolia, Acamania, Macedonia si Thesalia.

Daca credeti ca puteti ajuta cu date istorice aceasta rubrica, nu ezitati sa ma contactati la albaniaperomaneste@yahoo.com. Orice informatie va fi publicata sub numele celui care o ofera.

Reclame
 1. albaniaperomaneste
  februarie 16, 2010 la 3:12 pm

  Babasar, eu evit sa ma pronunt despre relatiile dintre Romania si Serbia, fiindca nu vreau, neintentionat, sa jignesc sau sa contrazic anumite sentimente si realitati care romanii le stiu mai bine decat mine. Dar daca tot discutam, as vrea sa zic ca am o parere diferita de ceea ce au multi romani despre relatiile intre Romania si Serbia. In primul rand, as vrea sa clarific ca din punctul meu de vedere relatii excelente intre doua tari exista doar atunci cand exista si respect reciproc. Situatia actuala a vlahilor si romanilor din Valea Timocului pentru mine nu este o exprimare a respectului statului sarb fata de poporul roman. Tu stii foarte bine cum sarbii striga romanii din Serbia…Stiu foarte bine ca multi romani din Timoc au fost luati cu forta si trimisi la frontul de razboi din Bosnia, Croatia si Kosovo. Evenimentul Zilei descria la amanunte pe vremea razboiului situatia un roman timocean, care era obligat sa omoare oameni cu care nu a avut niciodata ceva de impartit. Acest caz, sigur, nu reprezinta o generalizare a situatie, dar ilustreaza politica statului sarb fata de aceasta minoritate importanta. De Alexandru Boianovic, nu cred ca este cazul sa mai scriu. Uneori se pare ca fratia ortodoxa intre romani si sarbi este valabila doar pe pamant romanesc si nu pe pamant sarb. Sunt deacord ca din punct de vedere sarbesc Romania este cel mai bun aliat care putea exista. Sa nu uitam ultima vizita a lui Tadic la Bucuresti, cand neconditionat a primit sprijin (eu consider orb) in ceea ce priveste Kosovo si cand toata lumea astepta ca presedintele Basescu sa ridice (oricat de putin) vocea pentru minoritatea romaneasca din Timoc (nu exista ocazie mai buna), el a decis sa promita fidelitate la cauza ortodoxa si legea internationala. Sunt sigur ca cu aceasta miscare Basescu a castigat mai multe voturi ale romanilor. Daca ne uitam inapoi la istorie (care pentru viitor nu este neaparat relevanta), as vrea sa mentionez doar un an: 1918! Oare ce cautau sarbii la Timisoara? Existau sanse ca Timisoara sa fie centrul Banatului sarbesc daca nu intereveneau alte puteri la rezolvarea situatie? Permite-mi sa inchid, daca am tot vorbit de marele Iorga, cu aceea zicala deja rastalmicita care zice: Singurul prieten a poporului roman este Marea Neagra.

  • Babasar
   februarie 17, 2010 la 12:59 pm

   Kosovo: pruncul Balcanilor are inca picioare de lut
   de Paul Ciocoiu
   Miercuri, 17 Februarie 2010

   ANIVERSARE. EVZ a stat de vorba cu trei jurnalisti – un sarb, un kosovar si un albanez – despre situatia din noul stat balcanic, la doi ani de la aparitia sa pe harta.

   Kosovo celebreaza astazi doi ani de la proclamarea independentei sale intr-o atmosfera generala de optimism, in pofida problemelor, in special economice, cu care se confrunta noul stat din Balcani.
   De pe 17 februarie 2008 – cand autoritatile de la Pristina au proclamat unilateral independenta Kosovo fata de Serbia – si pana in prezent, 65 de tari, printre care SUA si majoritatea statelor comunitare au recunoscut noua entitate creata intre granitele fostei provincii.
   Procesul de recunoastere a Kosovo si-a incetinit ritmul dupa ce Belgradul a contestat legalitatea independentei la Curtea Internationala de Justitie, care urmeaza sa se pronunte in cateva luni. Desi verdictul nu este unul coercitiv, Belgradul spera, in cazul unui aviz pozitiv, sa readuca problema statutului fostei sale provincii la masa tratativelor.
   Intre timp, Kosovo, increzator ca nu mai este cale de intoarcere, a devenit membru al Fondului Monetar International si al Bancii Mondiale si se straduieste sa se alature Natiunilor Unite. Dificultatile economice acute cu care se confrunta micul stat, unul dintre cele mai sarace din Europa si cu o rata a somajului de peste 40 de procente, isi fac tot mai simtita prezenta.
   Dupa recentele greve ale politistilor si personalului medical, care au cerut dublarea salariilor, vamesii si angajatii sectorului judiciar se pregatesc sa ia cu asalt strazile Pristinei pentru a-si cere drepturile. „Va fi o primavara fierbinte”, a sintetizat analistul kosovar Bardi Hamzai, citat de AFP.

   Liniste peste granita
   In Albania , populatia priveste acum cu detasare la situatia etnicilor de acelasi sange de peste munti. „Pentru albanezi, independenta era singura modalitate de a aduce pacea in Kosovo”, a declarat, pentru EVZ, Manjola Hala, jurnalist freelancer din Tirana.
   „In mod clar, sentimentul pe care albanezii il au fata de Kosovo este mai mult decat unul de simpla vecinatate. Este o legatura speciala intre oameni care vorbesc aceeasi limba”, a explicat ea. Odata instalata starea de acalmie in fosta provincie sarba, albanezii si-au directionat insa interesul spre problemele propriei tari.
   „Spre deosebire de anul trecut, la nivelul opiniei publice se simte o pasiune diminuata fata de aniversarea in de pendentei si asta pentru ca populatia kosovara isi are acum destinul in propriile maini. Au avut sansa de a pune temeliile unui nou stat si acum trebuie s-o fructifice”, a subliniat Hala. Cat priveste unirea Albaniei cu Kosovo, nici un albanez nu isi face astfel de iluzii, a adaugat ea.

   PRO SI CONTRA

   Kosovarii au rabdare, sarbii spera
   Kosovarii de rand sunt optimisti in privinta viitorului tarii lor, a subliniat, inca de la inceputul discutiei, Blerta Foniqi Kabashi, jurnalist la societatea publica de radio si televiziune din Kosovo.
   „Desigur, populatia este putin dezamagita de situatia economica, dar speranta este vie. Nimeni nu se poate insa astepta ca aceasta tara , la doi ani de la infiintare, sa devina o noua Suedie”, a adaugat ea.
   Kosovo a primit, pana in prezent, ajutoare externe de patru miliarde de euro. Statele occidentale avertizeaza insa Pristina ca trebuie sa puna bazele unei economii viabile si sa iasa din cercul vicios al asistentei financiare externe. „S-au facut insa progrese mari – avem acum un stat solid, cu toate institutiile politice si de securitate aferente”, a subliniat jurnalista kosovara.
   In ceea ce priveste coabitarea sarbilor si albanezilor dupa doi ani, raspunsul ei este concludent: „Situatia actuala nu este nici incordata, dar nici linistita”.

   Sarbii nu renunta
   De cealalta parte, jurnalistul Milan Petrovici, corespondentul publicatiei „Politika” la Bucuresti, a declarat pentru EVZ ca, desi isteria nationala legata de Kosovo si-a pierdut din in tensitate, sarbii nu s-au impacat cu gandul ca au pierdut provincia.
   „Legatura noastra cu Kosovo este una organica”, a subliniat Milan Petrovici, aducand in discutie dorinta noului Patriarh de la Belgrad de a fi intronizat la Pec, renumit centru religios sarbesc aflat acum intre granitele noului stat.
   „Populatia, cat si oficialii sarbi asteapta acum decizia CJI. Un eventual verdict pozitiv ar insemna un castig moral pentru noi, ar arata ca ceea ce se intampla acolo este o mare nedreptate”, a subliniat jurnalistul.
   „Statul Kosovo nu poate subzista in prezent, are dificultati economice acute, iar kosovarii trec granita in Serbia in numar mare pentru a-si procura pasapoarte sarbesti, fara de care nu pot pleca in strainatate”, a mai precizat Petrovici.

   „Prestigiul Romaniei a crescut mult in ochii sarbilor datorita refuzului de a recunoaste Kosovo.”
   MILAN PETROVICI, corespondent „Politika”

   POZITIA ROMANIEI

   „Nu” secesiunii unilaterale
   Acceptarea ideii – sustinuta de unii participanti la pledoariile in fata Curtii Internationale de Justitie – ca secesiunea unilaterala ar fi permisa de dreptul international si ca integritatea teritoriala s-ar aplica numai intre state ar implica faptul ca orice portiune de teritoriu a oricarui stat si-ar putea proclama independenta, a spus in decembrie 2009, la Haga, Bogdan Aurescu.
   Secretarul pentru afaceri strategice din Ministerul Afacerilor Externe a adaugat ca declararea independentei Kosovo incalca rezolutiile ONU, care impun ca statutul acestui teritoriu sa se bazeze pe un proces politic fundamentat pe acordul partilor implicate. „Interdictia secesiunii unilaterale este unul dintre elementele integritatii teritoriale”, a subliniat Aurescu.

   Babasar:
   Indiferent ce ce se declara,un lucru este cert-Kosovo si-a declarat Independenta si aici viata merge inainte.Cine isi imagina Germania dupa 20 de ani de la terminarea celui de-al doilea razboi mondial?Cine poate spune ce va fi Kosovo peste 10 ani?Poate un Hong Kong sau un Las Vegas al Balcanilor.

   Gezuar Pavaresie

   • albaniaperomaneste
    februarie 17, 2010 la 3:00 pm

    Gezuar 🙂 !

  • Andrei
   mai 4, 2010 la 11:53 pm

   Sa fim sinceri Romania nu recunoaste Kosovo nu din iubire fata de sarbi, ci de frica sa nu faca la fel si Transnistria in Republica Moldova 😛 (iti dai seama ce ar insemna pt. noi o Rusie atat de aproape?:(). Tu chiar crezi ca nationalistii aia de ii vezi la televizor, nu s-ar plimba la fel de pasionati si cu steagurile Albaniei daca Romania ar recunoaste Kosovo?
   Trebuie sa intelegi ceva la romani: noi, in general, suntem obsedati sa fim laudati de cei din jur 🙂 , asa ca daca tot nu am recunoscut Kosovo, de ce sa nu iesim si cu steagul Serbiei in strada? ca dupa aia sa zica sarbii: „uau ce vecini credinciosi avem”. 😀

 2. Babasar
  februarie 17, 2010 la 12:50 pm

  Exemple negative exista peste tot in lume nu numai intre sarbi si romani.Daca incerci sa cauti nod in papura la orice natie,fi sigur ca il vei gasi.Cel mai recent exemplu a fost cand Romania a instituit vize pentru cetatenii sarbi conform standardelor de securitate din UE.Desi MAE Roman a informat autoritatile sarbe de nenumarate ori,ba mai mult au oferit si solutii si asistenta,ele nu au luat nici-o masura.Si s-a ajuns la D-Day cand nici-un sarb nu a putut intra in Romania fara viza,desi ambele Ministere trebuiau sa caute o solutie.Ori MAE Roman singur,nu putea sa ia o decizie in aceasta privinta fara MAE Sarb-asa sunt procedurile diplomatice pentru orice stat civilizat.Si atunci a iesit o mare”incurcatura”.Ei nu puteau intra in Romania fara viza,care conform procedurilor standard-daca nu exista alte acorduri bilaterale in acest sens,se pot comanda la Ambasada tarii respective(adica Ambasada Serbiei din Bucuresti ,Ambasada Romaniei din Belgrad,Consulatul general al Serbiei in Romania -Timisoara sau Consulatul general al Romaniei in Serbia-Varset ),noi insa puteam sa intram in Serbia conform acordurilor dintre Serbia si UE,insa nu ne lasau.Nu vreau sa-ti spun ce era la Stamora Moravita sau la Drobeta.Injuraturi,din tigani nu ne scoteau,ba a inceput si un conflict deschis,pentru ca multi aveau dubla cetatenie sau aveau firme in ambele tari sau rude.In timp ce autoritatile romane(felicit Politia de Frontiera Romana care a dat dovada de mare toleranta si intelegere,neraspunzand la nici-o provocare si gazduind multi sarbi si romani fara a face nici-o diferenta) incercau sa gaseasca solutii sa diminueze aceste efecte negative care de fapt nu ele le creasera,ei incercau sa escaladeze si sa amplifice aceasta prostioara,copilarie,ca altfel nu pot sa-i zic.Au chemat presa sa arate ce barbari suntem.Au aparut politicieni pe toate posturile TV din Serbia,vorbind numai urat despre noi.Cam asta este diferenta de mentalitate dintre cele doua popoare vecine.Uniunea Europeana mizeaza pe TOLERANTA.Acesta este liantul dintre statele UE.Serbia asa cum este buna-rea,frumoasa-urata,alba-neagra sau mai stiu eu cum,sper sa arda cat mai repede etapele necesare aderarii.Pentru ca are traditie europeana si merita.Asa simt eu.
  Si sa stii ca nu numai Marea Neagra ne este prietena.Cu toate figurile in care se sparg unele popoare in decursul istoriei si cu toate declaratiile unor idioti de politicieni.Si spre marea dezamagirea a ta…

  Gezuar Pavaresie Kosovo

  P.S.Ceea ce am scris despre Serbia referitor la aderare este valabil si pentru frumoasa Albanie pe care o voi vizita cu familia in acest an si pentru rebela Kosovo unde familia mea s-a simtit foarte bine si ceea ce este foarte important in siguranta.

 3. albaniaperomaneste
  februarie 17, 2010 la 5:25 pm

  Babasar, eu nu sunt deloc dezamagit de relatiile bune a Romaniei cu Serbia si pe plan mai larg, te asigur ca albanezilor nu le prea pasa cu cine are si cu cine nu are relatii bune Romania, sa nu mai vorbesc de Serbia. Ce am scris au fost ganduri personale si cum am zis, nu am avut nici ceea mai mica intentie sa ating vreun sentiment sau vreo realitate pe care eu, din motive lesne de inteles, nu cunosc.

  • Babasar
   februarie 17, 2010 la 9:46 pm

   Si iata cum te contrazici „ca albanezilor nu le prea pasa cu cine are si cu cine nu are relatii bune Romania, sa nu mai vorbesc de Serbia”

   <>

   Nu trebuie sa te superi,dar eu sunt”perpendicular pe rana”.
   Defect profesional sau cum spunea actorul Mircea Diaconu in schetch-ul cu Toma Caragiu : N-am gasit alta rima.

  • Babasar
   februarie 17, 2010 la 9:47 pm

   BINE ATI VENIT!

   Ziarista Cristina Petrescu scrie: “Daca nu ar fi existat, Albania ar fi trebuit inventata, si asta de dragul romanilor.’’ Poate D-na Petrescu a vrut sa zica altceva, dar de dragul ce port celor doua tari, Albania si Romania, am inceput sa scriu acest blog. Albaniaperomaneste tinde sa aduca o parte necunoscuta pentru romani a Albaniei, tara vulturiilor. Din pacate Albania este o tara foarte putina cunoscuta in Romania si de multe ori impresiile sunt create din informatiile oferite de TV si presa. Purtand un respect aparte pentru media din Romania si nevrand sa pun la indoiala munca si efortul depus de toti cei care lucreaza in acest domeniu, am avut de multe ori impresia ca realitatea albaneza este prezentata uneori incomplet, iar alteori politic deformata. Poate este normal. Albania este o tara mica care nu intotdeauna atrage multa atentie …

   Va invit sa descoperiti, cu ajutorul acestui blog, cat mai multe lucruri despre Albania. Intrebarile si postarile d-voastra sunt binevenite.

 4. Babasar
  februarie 17, 2010 la 6:42 pm

  Boss,

  Daca nu te intereseaza cu cine are relatii bune Romania,de ce se numeste kosovoperomaneste?De ce nu kosovopealbaneza?

  Am incercat sa trimit mai multe poze si filme pe adresa ta,dar sunt f.mari.Daca ai o adresa sau o casuta postala din Canada iti pot trimite cateva DVD-uri.

  Succes!

  • februarie 17, 2010 la 6:51 pm

   Babasar, o sugestie: poţ încerca să trimiţi utilizând site-ul http://www.transfer.ro. De acolo poţi trimite fişiere îm mărime de până la 1 GB odată, iar Artur le va primi sub formă de arhivă, din care poate descărca fişierele pe calculatorul său.

   • albaniaperomaneste
    februarie 18, 2010 la 2:32 am

    Citeste te rog ultima postare a mea din ultima pagina si „loveste-ma”cu argumente. Sunt sigur ca stii multe despre Kosovo je Srbija? !

  • albaniaperomaneste
   februarie 18, 2010 la 2:11 am

   Babasar politicos am refuzat sa ma exprim despre ceea ce cred eu despre relatiile Romaniei cu Serbia. Si oricat de gresita o fi parerea mea, eu tin la ea pana cand sunt convins prin argumente ca am gresit. Vezi ceva incorect aici? 🙂 Stiu foarte bine ce inseamna sa judeci o tara (Romania) in fata cetatenilor ei (romanilor) si exista un risc foarte mare sa dai gres si sa jignesti. Fiindca ai insistat, am zis ceea ce gandesc eu despre relatiile romano-sarbe.

   Ai dreptate, scriu 2 bloguri despre Albania, dar asta nu inseamna ca trebuie sa fiu expert in relatiile externe ale Romaniei sau sa am o parere uniforma cu majoritatea romanilor in ceea ce priveste aceste relatii. Multe ganduri le-am format citind presa romana (citeste articolele lui Florin Bichir despre fratia romano-sarba si ai sa vezi ca sunt mult mai moderat decat multi alti romani care vad Serbia (dupa parerea mea) asa cum este). Paragraful care ai adus mai sus (luat din blogul meu) mi-se pare ca o incercare sa ma faca sa arat a ipocrit, insa sincer iti zic, eu nu impart aceasi sentimente cu romanii despre Serbia, dar asta nu ma impiedica sa respect orice parere. SI asta o arat nevorbind de rau pe nimeni (nici chiar pe sarbi) si permitand orice postare pe acest blog (chiar tu ai o postare care descrie crime ale albanezilor – incearca sa postezi pe un site pro-sarb despre Kosovo o descriere scurta o crimelor sarbilor si o sa vezi ce tratament primesti – vezi linkul: ora de propaganda de pe blogul meu si incearca-ti norocul 🙂 )

   • Babasar
    februarie 18, 2010 la 9:04 am

    Florian Bichir?Hmm…A trait sau a fost vreodata in Kosovo sau Albania sau Serbia?Este un teolog teoritician.Din cate cunosc are legaturi cu Serviciile de informatii.Ma rog,daca il consideri un reper este treaba ta.

    In ceea ce priveste parerea ta sa stii ca si eu ti-o respect f.mult,insa incerc sa trag perdeaua de pe geam si sa vad mai clar cum stau lucrurile.

    Eu nu incerc sa te”lovesc” cu argumente,pentru ca mie nu imi trebuie argumente.

    Mult succes!

 5. Babasar
  februarie 17, 2010 la 8:25 pm

  Ok Olivia.Mi-a facut placere sa te cunosc.Am sa incerc asa cum m-ai sfatuit.

  Multumesc.

 6. Babasar
  februarie 18, 2010 la 5:39 pm

  Am citit si eu cateva din postarile pe-ora de propaganda-albanezule/canadian esti tare ca ii lasi sa comenteze asa ceva.Un sincer bravo.
  Ce sa spun,nu ma asteptam…..

 7. Babasar
  februarie 18, 2010 la 5:49 pm

  Inca un articol aparut in Cotidianul cu ocazia Zilei Independentei Kosovo

  Bolile copilariei Kosovo
  17 Feb 2010
  de Razvan Ciubotaru

  Kosovo, cel mai tanar stat european, a implinit miercuri doi ani de la proclamarea independentei, insa statisticile acestei perioade nu sunt deloc imbucuratoare. Peste 45% din cei circa doua milioane de kosovari traiesc in saracie, iar 15% in saracie extrema, in timp ce 40% din ei sunt someri. Mai mult, kosovarii solicita cetatenia sarba pentru a putea intra in statele UE fara viza.
  __________________________________________________________________________________________

  „Timp de doi ani am reusit sa demonstram lumii ca independenta Kosovo a adus pace si stabilitate in regiune. Singura noastra problema in materie de politica externa ramane Serbia , care continua sa practice o politica agresiva fata de Kosovo”, a spus presedintele kosovar Fatmir Sedju, intr-un discurs tinut in fata parlamentului de la Pristina. Raspunsul omologului sarb Boris Tadici a venit imediat, sub forma refuzului de a asista la instalarea in functie a noului presedinte croat, deoarece la eveniment va participa si Sedju.
  Daca politica externa este sabotata de Serbia , realizarile premierului Hashim Thaci si ale presedintelui Sedju constau, in principal, in vanzarea resurselor naturale ale tarii catre companiile occidentale.
  Sumele obtinute se opresc insa in mainile oficialilor corupti, la fel ca si multe din cele peste 30 de miliarde de dolari oferite ca ajutor de comunitatea internationala, incepand din 1999, scriu analistii kosovari. Kosovo detine cele mai importante rezerve de crom si carbune superior din Europa, precum si zacaminte de aur si nichel. Ceea ce cetatenii tanarului stat vad ca realizari ale independentei sunt mai degraba bulevardele Bill Clinton si George Bush din capitala Pristina, precum si un bust al presedintelui Clinton , dezvelit anul trecut.
  Saracia din Kosovo a facut ca eliminarea obligativitatii vizelor de intrare in UE pentru cetatenii sarbi sa duca la cresterea a numarului kosovarilor care solicita obtinerea cetateniei Serbiei, statul cel mai ostil regimului de la Pristina. Sute de mii de kosovari incearca sa fuga de saracie in Occident, unde ajung platind sume de pana la 3.000 de dolari calauzelor care ii ajuta sa intre in spatiul Schengen. Autoritatile estimeaza ca aproape 550.000 de kosovari traiesc in Germania si alti 200.000 in Germania . De aici kosovarii trimit acasa circa 350 de milioane de euro anual.
  Statutul Kosovo nu sta mai bine decat economia tanarului stat. Serbia a contestat la Curtea Internationala de Justitie (CIJ) legitimitatea declararii independentei, iar instanta va trebui sa dea un verdict in cursul acestui an. Avizul Curtii va fi doar unul consultativ, dar Belgradul spera ca astfel sa poata opri procesul de recunoastere a independentei de catre noi state. Pana acum, 65 de tari au recunoscut Kosovo, 22 dintre ele fiind membre UE. Romania nu a recunoscut independenta kosovara, iar secretarul de stat Bogdan Aurescu a sustinut chiar cauza Serbiei in fata CIJ.
  Nici administratia noului stat nu este bine definita. Misiunea Eulex a UE gestioneaza, impreuna cu autoritatile kosovare, afacerile interne si fiscalitatea, in timp ce securitatea este asigurata de misiunea NATO. Nordul Kosovo, unde etnicii sarbi sunt majoritari, este administrat de misiunea ONU, UNMIK.

  Babasar : Se face un mixaj intre adevar si minciuna.Administratia este definita nu la cel mai bun nivel dar functioneaza.Si exemplele pot continua…

  • albaniaperomaneste
   februarie 18, 2010 la 8:00 pm

   Din pacate, jurnalisti din Romania nu sunt foarte bine informati, dar nu ma dereanjeaza acest lucru, fiindca asa este peste tot: Scrii ca sa vinzi ziarul!

 8. Babasar
  februarie 18, 2010 la 11:55 pm

  Cred ca ar trebui sa impui ceva standarde de postare.
  Adica,fara nationalism.

  Sper ca nu te supara un sfat bine intentionat.Nu ma refer la tine.Tu esti OK dar sunt cativa care….semnul ?

 9. Babasar
  februarie 18, 2010 la 11:56 pm

  Cred ca ar trebui sa impui ceva standarde de postare.
  Adica,fara nationalism.

  Sper ca nu te supara un sfat bine intentionat.Nu ma refer la tine.Tu esti OK dar sunt cativa care….semnul ?

  Mai citesc….si ma minunez…

 10. albaniaperomaneste
  februarie 19, 2010 la 2:17 am

  Babasar, nu cred ca m-am exprimat bine. Site-ul kosovo.ro nu este al meu, eu doar ma amuz ca si tine citind propodanda aceasta ieftina!

 11. Babasar
  februarie 19, 2010 la 2:36 am

  Aoleu,mama.Ma inteapa inima.Chiar aceste persoane nu realizeaza ce se intampla aici?

 12. Babasar
  februarie 19, 2010 la 2:56 am

  Adica daca istoria si altele pot fi discutabile macar sa fie facute intr-un mod civilizat pe blog.

  Oricum pe mine nu ma privesc aceste lucruri.Pentru mine este important ce fac autoritatile din Ko si ce vor face in continuare.
  Sper sa se ia o decizie daca se poate,dar acceptata de toate partile implicate si asta cat mai curand.Sunt 100% convins ca Serbia nu va recunoaste independenta Kosovo nici peste 500 de ani(cine crede se inseala-nici noi nu am face-o daca ar fi vorba de o parte din Ro),dar macar sa se ajunga la un agreement.Sa fie un punct de plecare spre viitoarele negocieri,in folosul populatiei.

  Parerea mea:nu cred(nici noi nu am face asa ceva vreodata).

 13. Babasar
  februarie 24, 2010 la 8:39 am

  Koha Ditore reported on 23 February that seven percent of the population in Kosovo receive EUR 0.45 a day of social care from the government, whereas the same percentage of people receive nothing, and that category of the poor lives worse than those who belong to the group of ‘extremely poor people’ and who receive EUR 0.93 each per day. The Kosovo daily Koha Ditore reported the recent data from the Institute for Social Policy which says that thousands of people, instead of hope for a better life, have a dream of living at least at the level of extreme poverty. The report reads that around 150,000 of citizens live with only EUR 0.45 a day, or EUR 14 per month, and they request that the social care be increased by the same amount, in order to at least have the same amount of money as people who belong to the category of extreme poverty. Based on the data, there are more than 34,000 of families in Kosovo who receive social care.

 14. Babasar
  februarie 25, 2010 la 8:45 pm

  Ce se intampla Boss?
  Nu mai ai aer?
  Nu mai functioneaza instalatia?
  Te-ai apucat sa studiezi Roza Vanturilor?

 15. babasar
  martie 10, 2010 la 2:49 pm

  Magnitude 4.9 – SERBIA
  2010 March 10 13:38:04 UTC

  Earthquake Details
  Magnitude
  4.9

  Date-Time

  Wednesday, March 10, 2010 at 13:38:04 UTC (Ora Kosovo : 14.38)
  Wednesday, March 10, 2010 at 02:38:04 PM at epicenter

  Location

  42.829°N, 20.616°E

  Depth

  10 km (6.2 miles) set by location program

  Region

  SERBIA

  Distances

  49 km (31 miles) WNW (294°) from Pristina, Kosovo
  95 km (59 miles) NNW (342°) from Tetovo, F.Y.R. of Macedonia
  116 km (72 miles) ENE (69°) from Podgorica (Titograd), Yugoslavia
  116 km (72 miles) NW (323°) from SKOPJE, F.Y.R. of Macedonia

  Location Uncertainty

  horizontal +/- 6.6 km (4.1 miles); depth fixed by location program

  Parameters

  NST= 46, Nph= 46, Dmin=510.8 km, Rmss=1 sec, Gp=137°,
  M-type=body wave magnitude (Mb), Version=6

  Source

  U.S. Geological Survey, National Earthquake Information Center:
  World Data Center for Seismology, Denver

  Event ID

  us2010trbl

  • babasar
   martie 10, 2010 la 4:08 pm

   In Kosovo magnitudinea a fost de 4.5

 16. Valah
  septembrie 8, 2010 la 8:36 am

  Dar albanezii nu sunt deloc urmasii ilirilor. Tot articolul porneste de la o premiza falsa.
  Albanezii nu sunt urmasii ilirilor. Chiar sunt foarte multe diferente intre iliri si albanezi.
  E o minciuna a istoriei corecte politic.

  E ca si cum am spune ca românii sunt urmasii romanilor. O alta minciuna identica care schimba politicul situatiei. Românii sunt urmasii dacilor, nicidecum ai romanilor. Romanii sunt, in schimb, urmasii geto-dacilor. Adica exact invers.

  Dar in cartile de istorie sunt numai minciuni care coafeaza de minune politica actuala.

  Pe de alta parte, daca albanezii sunt corecti si au sustinut atat drepturile minoritatilor, de ce nu dau dreptul ca nordul Kosovo sa fie independent. Sarbii de acolo cer independenta. De ce nu?

  Numai minciuni in toate gurile de ti se face scarba. Unul n-ar spune adevarul!

  • albaniaperomaneste
   septembrie 8, 2010 la 10:36 am

   Si dupa tine valah, urmasi ai cui sunt albanezii?

  • decembrie 24, 2017 la 2:59 pm

   Vlahule nu exista nici o legatura între tine si dacii / s-au massagetii . Atestat termenul de Vlah apare în 976 , si desemneaza populatile Slav Meridionale , adica populatile din Albania , Bulgaria , Serbia , Munte Negru , Croatia etc . Dovada genetica în acest sens , Y-DNA haplogrups I 2 = România , Bulgaria , Serbia , Albania . Populatile care populau acum 2000 de ani Câmpia Panonica ( panonii ) , aveau Y -DNA haplogrups , R1b / Moldova , I2a2 / Dobrogea , J2 / Vlahia , I2a2 dupa cum vezi populatia din Câmpia Panonica nu se înrudea cu populatia de peste Carpati . În schimb populatia Moldovei si Vlahiei se înrudea cu populatia Croatiei , vezi , Y -DNA haplogrup I2a2 . Dovezi arheologice dovedesc ca populatia Câmpiei Panonice se înrudea cu Celtii si nu cu Getii . Na existat nici un stat dac , si nici popor cu acest nume . Nu exista nici macar 1 singur document care sa ateste existenta stului dac etc .

 17. Srpska rumunje
  octombrie 27, 2010 la 9:33 pm

  Intotdeauna Romania va sprijini Serbia, primul motiv: ambele state sun crestin-ortodoxe, al II-lea motiv, romanii au fost in relatii bune cu sarbi de-a lungul istoriei, a se urmari luptele duse cot la cot de haiducii sarbi si romani contra imperiului otoman, sau momentul in care Iancu de Hunedoara a oprit intrarea otomanilor in Belgrad.
  De ce nu sustine Romania albania si nu recunoaste asa zisul stat kosovo??
  1. Fiindca sunt musulmani
  2. Fiindca turcii au subjugat pe romani ca si pe sarbi de-a lungul secolelor.
  Deci in concluzie kosovo je SRBJE.
  Apropo, nu mai vorbiti despre problemele romanilor din Serbia daca nu ati fost niciodata in Timoc. Eu am locuit o perioada destul de lunga acolo si va pot spune ca romanii nu sunt discriminati, exista acolo biserici romanesti, se vorbeste romana pe strada, exista scoli romanesti in care se invata si romana si sarba si sarbii nu au nimic cu noi.Ba chiar avem si o asociatie a minoritatii romanesti din Serbia recunoscuta de stat. Apropo, mi se pare mie sau Romania nu recunoaste nici in momentul de fata independenta kosovo??

  • albaniaperomaneste
   octombrie 28, 2010 la 5:03 pm

   Salut Srpska rumunje! Mersi pentru comentariu, dar din motive care tin de adevar istoric ar trebui sa comentez si eu. Despre Iancu de Huneadoara si relatiile care a avut acesta cu sarbii te invit sa citesti Batalia din Kosovo II – 1448.

   Nicolae Iorga zicea ca singurul prieten al Romaniei este Marea Neagra, poate s-a referit si la Serbia aici 🙂

   Faptul ca majoritatea albanezilor sunt musulmani (nu toti apartin acestei relegii) si ca turcii au omorat sarbi si romani (asi albanezi pe deasupra) nu are nimic de a face cu concluzia ta ca (virgula) Kosovo e Serbia…
   Despre romanii din Timoc nu stiu prea multe, daca am zis ceva pe undeva (desi nu cred) te asigur ca informatia este preluata de catre presa din Romania.

   Ce parerea ai despre argumentele mele despre Kosovo si faptul ca Serbia nu are asa multe drepturi asupra acestui nou stat?

   • albaniaperomaneste
    octombrie 28, 2010 la 5:04 pm

    P.S Da, Romania nu a recunsocut Kosovo. O sa fie Serbia intai, cea care va recunoaste Kosovo 🙂

  • Vlad
   iulie 21, 2014 la 12:19 pm

   Sa stii ca Romania are mai multe lucruri in comun cu Albania decat Serbia daca e sa ne bazam pe fapte istorice 🙂

  • Iahim
   august 3, 2015 la 12:25 pm

   @ Srpska rumunje
   Pot să-ți spun ca România nu a recunoscut Kosovo din simplul motiv pentru care nici Grecia sau Spania nu au făcut asta încă. Pentru ca exista curente secesioniste în fiecare din tarile amintite și mai ales în România stringenta problema a secuimii.
   Serbia a recunoscut Kosovo anul trecut!

 18. Miodrag Milosevic
  ianuarie 4, 2011 la 9:29 pm

  Kosovska bitka (ili Boj na Kosovu) je vođena na Vidovdan (15/28. juna) 1389. godine nedaleko od Prištine, između srpskih i otomanskih snaga. Srpske snage je predvodio knez Lazar i među njima su bile i snage njegovih srodnika i saveznika, dok se na čelu otomanske vojske nalazio sultan Murat I sa sinovima Jakubom i Bajazitom.

  U prvoj fazi bitke, srpske snage su potisnule protivnika,[8] a jedan od srpskih vitezova (Miloš Obilić) je uspeo da ubije sultana Murata. Njegov sin Bajazit je uspeo posle toga da konsoliduje svoje redove i krene u protiv napad u kome je zarobljen knez Lazar. On je po njegovom naređenju pogubljen, posle čega se otomanska vojska povukla sa bojišta i napustila Srbiju.[8]

  Prvi izvori o samoj bici govore o srpskoj pobedi, a tek kasnije se javljaju navodi o nerešenom ishodu i srpskom porazu (sredinom XV veka). Zbog toga se smatra da je sama bitka završena najverovatnije srpskom pobedom ili eventualno nerešeno, ali ona po svojim dalekosežnim posledicama predstavlja otomansku pobedu.[8]

  Lazarevi naslednici su pod pritiskom mađarskih napada (jesen 1389)[9] i njihovih kontakata sa Vukom Brankovićem, sklopili u prvoj polovini 1390. godine mir sa Bajazitom i priznali njegovu vrhovnu vlast.[9] Uz pomoć njegovih trupa, oni su uspeli da potisnu Mađare i povrate izgubljene predele u zapadnoj Srbiji.[9]

  Kosovska bitka je imala veliki odjek u tadašnjoj Evropi i uspela je da privremeno zaustavi otomansko širenje u Evropi.[8] Ona je tokom narednih vekova postala centralni motiv srpske narodne epske poezije i centralni motiv srpskog nacionalnog identiteta.

  • albaniaperomaneste
   ianuarie 5, 2011 la 12:05 am

   Нећу тврдити на историјским чињеницама, али је исправно рећи да Кнез Лазар на челу Балканског војска, састављена од Албанаца, Хрвата, Бошњака и Румуни, превише! Срби су вецина на овом војску, али ипак говоримо о коалицији овде! Хвала вам за објављивање, чак и зашто је на језику који се не разуме од људи који пост овде.

   • ianuarie 5, 2011 la 12:27 am

    Bože, I hate Google Translator… 😀

    • albaniaperomaneste
     ianuarie 5, 2011 la 2:29 am

     I love it 🙂 Especially, when nobody is online to help me 😛

  • ianuarie 5, 2011 la 12:26 am

   Gospodine Miloševiću, drago nam bi bilo ako vi biste ovde pisali svoji mišljenjа i argumenti a ne to, šta piše na internetu, čak i ako reć ide o Vikipediji. Mi smo ovu stranicu odavno pročitali 🙂

   Domnule Miloşevici, ne-am bucura dacă aţi scrie aici gândurile şi argumentele dumneavoastră, nu ce scrie pe internet, chiar dacă este vorba de Wikipedia. Pagina aceasta noi am citit-o demult 🙂

 19. Marius
  martie 28, 2011 la 3:14 pm

  Nu cred că numele dardanilor vine de la un fruct. Ce războinici mai erau ăștia, faimoși în toată peninsula, dacă numele lor era „pomicultorii” „cultivatori de peri”.
  Cred că de fapt termenul albanez e un derivat ulterior și primul sens era de oameni zdraveni, solizi..așa cum la noi s-a păstrat DURD și DURDULIU, dar a luat o tentă depreciativă azi.
  Despre Kosovo și care-s proprietarii de drept e mult mai simplu: cine e mai prolific și mai bătăios primește totul.
  Ad victorem spolias!

  • albaniaperomaneste
   martie 29, 2011 la 12:15 pm

   Salut Marius! Multumesc pentru comentariu.

 20. Zalmoxe
  iunie 14, 2011 la 5:46 pm

  Aşezarea violentă a slavilor în Balcani în sec. VI-VII d. Hr. peste populaţiile locale a generat de-a lungul timpului situaţii de conflict numeroase… despre unele dintre ele avem izvoare, despre altele nu. Nu detaliez, cine vrea să citeasca ştie unde să caute.

  Acum în secolul XXI, popoarele europene încep să purceada pe calea modernizării, pe calea împăcării şi asumării trecutului…. Francezii şi germanii îşi dau mana, irlandezii cu englezii la fel, mai nou românii şi ungurii fac la fel. Încet încet, cel puţin prin Europa, lumea se schimbă.

  În sudul Balcanilor, în munţii aceia sălbatici şi izolaţi lucrurile au rămas cam tot la nivelul secolelor VI-VII. Vechile dispute şi vechea ură continuă şi acum peste 14 secole… Sârbii îi urăsc pe albanezi, albanezii pe sârbi, iar grecii pe toată lumea. Mă îndoiesc că aceste conflicte vechi brodate pe o ură viscerală cultivată se pare din generaţie în generaţie, se vor stinge prea curând…

  Cât priveşte Kosovo, indiferent că place sau nu, el este rezultatul, ca să spun aşa, al unei conjuncturi internaţionale, care a dus de altfel la prăbuşirea totală a Iugoslaviei după 1990. Cât a fost voinţa populaţiei albaneze, cât se datorează ultranaţionalismului sârbesc şi cât se datorează unor obscure interese Occidentale în zonă nu vom şti probabil niciodată.

  DIn punctul meu de vedere, răspunsurile la problemele şi chestiunile discutate în paragraful anterior se leagă de o întrebare cel puţin incomodă: de ce nu se uneşte Kosovo cu Albania ?

 21. albaniaperomaneste
  iunie 15, 2011 la 4:56 pm

  Zalmoxe, am sa fiu partial deacord cu opinia ta ca sarbii si albanezii se urasc atat de mult incat va trebui sa treaca generatii pana cand aceste doua popoare se vor imprietenii… Poate va fi asa, poate nu, dar nu cred ca nemtii si francezii sau romanii si ungurii s-au imprietenit peste noapte, de aceea hai sa le dam putin timp sarbilor si albanezilor sa arate si latura lor blanda 🙂

  In opinia mea, nu Kosovo a dus la prabusirea Iugoslaviei, ci mai degreaba politica aplicata in Kosovo si in restul Iugoslaviei de catre Slobodan Milosevici si clasa politica sarba, care in mod neconditionat a sprijinit tezele nationaliste a unui singur om, devodedit istoric a fi un nebun! Kosovo este rezultatul dorintei masacrate de a lungul timpului a albanezilor de a trai liberi, departe de papucul sarbesc, iar ajungerea la acest rezultat si concretizarea incercarilor albanezilor a fost intradevar ajutata de conjuctura internationala. Incercarile albanezilor de a fi separati de Serbia au existat din ziua unu, dar razboiele din Iugoslavia, politica Serbiei si genocidul sarb au facut ca lumea sa vada in mod realist situatia din Kosovo si sa ajute la stabilirea pacii in regiune.

  Pentru mine personal, intrebarea: De ce nu se uneste Kosovo cu Albania? nu este una incomoda. In primul rand, Kosovo trebuie sa fie recunoscut ca un stat de catre ONU; in al doilea rand, unirea unui popor are loc in anumite conditii, care pntru poporul albanez nu au fost create inca si in al treilea rand, care dupa parerea mea este si cel mai important factor, albanezii din Albania si cei din Kosovo nu-si doresc o unire, cel putin, pentru moment. Motivele? Simple si similare cu cele care tin departe Moldova de Romania!

  • Zalmoxe
   iunie 17, 2011 la 11:12 pm

   Problema confictelor balcanice este legata de mentalitate atavica care sta la baza lor. Nu se urmareste in acest caz doar conquista teritoriala si supunerea adversarului, ci anihilarea sa completa prin toate mijloacele posibile… Iar de o schimbare nu poate fi vorba cata vreme atat sarbii cat si albanezii raman doua societati aflate intr-o criza profunda.

   Nu vreau sa ma intelegi gresit – nu ma numar printre sustinatorii sarbilor, ba dimpotriva. Incerc doar sa imi fac o imagine cat se poate de obiective asupra situatiei.

   Cat priveste neunirea Kosovo cu Albania, buna comparatia cu Republica Moldova si Romania. Atat Kosovo cat si Republica Moldova sunt state moderne, popoarele „kosovar” si „moldovean” sunt inventii recente, iar ambele state sunt conduse de structuri care nu doresc cu nici un pret sa isi piarda privilegiile si controlul. Mai conteaza ca se afla la conducerea a doua state artificiale, corupte pana in maduva oaselor si esuate din toate punctele de vedere (economic, social, politic, etc) ? Cat priveste vointa oamenilor, ce poate fi pe lume mai usor de schimbat ?

   • albaniaperomaneste
    iunie 18, 2011 la 12:59 am

    Da, asa este! Conflictele balcanice sunt asemnatoare, fiindca si popoare impart o mentalitate asemnatoare. Din acest punct de vedere as putea zice ca razboiul dintre sarbi si albanezi a fost unul balcanic pana in 1913, an in care reprezaliile si discriminarea aplicate populatie albaneze din Kosovo au devenit parte a politicii Serbiei si intr-un fel aceasta politica a fost oficializata din ce in ce mai mult pe parcursul anilor, culminand cu anii 90. Aceasta perioada (1913-1999) trece granitele unui razboi „balcanic” si devine ceva asemator cu o miscare nazista, care are loc sub ochii lumii, care este ocupata cu razboaiele mondiale, cu razboiul rece, pentru a se trezi in anii 90, cu o bomba care astepta de mult se explodeze. Cand vorbesc despre Kosovo si Moldova 2 sunt (unul pentru fiecare „tara”) lucrurile care mi-se par cele mai amuzante: existenta poporului kosovar si existenta limbi moldave… Prezenta obligatoare a Europei in rezolvarea problemei Kosovo a dus la crearea unui nou popor, care nu se regaseste. Ziua Independentei in Kosovo este serbata cu steagul Albaniei, iar pana acum inca nu s-a auzit de limba kosovara.

    Revin…

    • mbret
     martie 25, 2012 la 2:37 pm

     hmmm…sarbii regreta ca nu au standardizat dialectul gheg vorbit in Cosova…atunci,poate ar fi existat un popor Gheg,cu pretentii asupra nordului Albaniei,asupra unei bune parti din Macedonia,si a celor 2 sau 3 vai din sudul Rascai…

     • albaniaperomaneste
      martie 25, 2012 la 7:52 pm

      Nu cred ca ar fi existat vreodata popor ghegh, orice ar fi facut sarbii, asa cum in realitate nu exista popor moldav, indeferent de ce au facut rusii! Cat despre faptul ca sarbii regreta ca nu au reusit standardizarea acestui dialect, nu pot zice multe, e dreptul lor sa regrete sau nu anumite reusite sau nereusite ale lor in ceea ce priveste Kosovo!

 22. albaniaperomaneste
  iunie 20, 2011 la 12:38 am

  Din punct de vedere politic, in Albania nu exista nici o miscare sau partid care sa promoveze unirea Albaniei cu Kosovo, iar in Kosovo, singurul partid care isi doreste acest lucru este Vetvendosja – Autodeterminarea, partid care vede mai clar existenta poporului albanez in Kosovo. Serbia, a avut grija din primele momente cand a inteles ca regiunea Kosovo este pierduta sa propagandeze pericolul Albaniei Mari si prin acest lucru a obtinut sprijinul mai multor tari, care refuza sa cunoasca Kosovo ca un stat independent. ironia sta ca astazi, Serbia propune deschiderea negocierilor cu Albania (nu cu Kosovo) in ceea ce priveste unirea Kosovo cu Albania, iar in schimb sarbi doresc regiunea Mitrovica, unde se gasesc minele faimoase din Trepce. Personal, cred din ce in ce mai mult ca Serbia (am mai zis-o pe acest blog) va recunoaste statul independent Kosovo inaintea Romaniei, Slovaciei sau Spaniei….Ramane de vazut daca parerea mea este una corecta!

 23. Vladimir Bogdanovici
  august 2, 2011 la 9:43 am

  Salutare tuturor.Incep prin a va preciza ca nu urasc pe nimeni si nimic doar vreau sa va spun istoria familiei mele lasandu-va pe voi sa trageti concluzia daca este corect ca teritoriul Kosovo sa fie independent sau nu sau cine sunt proprietarii de drept al acelui teritoriu.
  Sunt cetatean roman prin nastere.Am crescut in Romania unde locuiesc si in prezent.La fel si parintii mei .Bunicii insa atat cei materni cat si cei paterni sunt originari din Kosovo si Metohija.Suntem sarbi,ortodocsi si cetateni loiali ai Romaniei.Am invatat limba sarba in casa.Nu am avut nevoie de scoala in limba sarba sau alte drepturi.
  In jurul anului 1890 bunicii mei impreuna cu mai multi consateni au FUGIT dintr-un sat situat intre Pec si Decani din cauza faptului ca erau efectiv omorati de musulmani .S-au stabilit in jurul Bucurestiului unde au constituit mai multe sate.Si-au vazut de treaba lor dar nu au uitat originea etnica si nici locurile natale.As vrea sa va amintesc ca si albanezii au fost majoritari ortodocsi si la inceput au luptat contra otomanilor dar cu timpul au devenit servitorii lor si ai religiei islamice.De asemenea va aduc la cunostinta si faptul ca pe cand albanezilor fugiti din Albania in Iugoslavia li se oferea cetatenia iugoslava si numeroase drepturi ,sarbilor(cetateni ai altor state) originari din Kosovo si Metohija li se interzicea accesul in zona de catre regimul titoist si cetatenia iugoslava.Caz concret:din familia mea nimeni nu mai are cetatenia sarbeasca deoarece nu am putut obtine pe cea iugoslava.
  Asadar consider ca la fel cum eu si familia mea putem sa traim in Romania fiind loiali statului roman asa puteau face si albanezii in Serbia.

  Referitor la problema urmasilor consider ca nici un popor nu este curat urmasul altui popor.Unele au disparut altele s-au contopit .
  Acum din minunata Dalmatie a ramas doar numele .Limba si poporul au disparut demult.

  Va doresc o viata mai buna!

  • albaniaperomaneste
   august 2, 2011 la 12:59 pm

   Salut Vladimir si multumesc pentru postare. Imi face placere sa cunosc sarbi origininari din Kosovo, Nu as putea sa schimb nimic din povestea ta, dar as putea adauga cateva fapte istorice la ceea ce s-a intamplat in anii 1890, in perioada cand bunicii tai au fost obligati sa paraseasca Kosovo (dupa parerea mea, Kosovo si Metohija este o regiune creata pe baze politice, Kosovo este regiune care este la discutie). In primul rand, desi impartial, cred ca gresesti cand ii numesti pe albanezi servitori ai otomanilor si religiei musulmane, mai ales ca in acei ani albanezii se luptau impotriva Imperiului Otoman pentru a obtine independenta. Albanezii nu au servit Imperiul, dar nici religia – banuiesc ca nu poti da dovezi care ilustreaza albanezii ca raspanditori ai religie musulmane… Este adevarat ca multi soldati ai Imperiului au fost albanezi, dar in acelasi timp trebuie sa mentionam ca albanezii au fost singurii care nu au semnat vreun tratat de supunere cu Imperiului Otoman – a fost singurul popor supus cu forta sabiei si sprijinul care vecinii sai i-au dat Imperiului Otoman… In anii 1878-1901, Kosovo a fost locul mai multor batalii intre albanezi pe o parte si otomani, sarbi si muntengreni pe cealalta parte. Ca urmare a tratatului de la Sfantul Stefan, Kosovo (care nu facea parte din Serbia, ci din Albania, ocupata pe vremea aceea de catre Imperiul Otoman) trebuia sa treaca sub conducerea Serbiei. In 1878, dupa Liga de la Prizren (exista un articol pe acest blog despre aceasta Liga) albanezii au inceput razboiul pentru independenta, dar intre timp organizarea lor impotriva turcilor a fost slabita prin atacurile sarbilor si muntengrinilor. Sarbii au intrat in Kosovo coborand pana in Dibra (jumatate din regiunea Dibra astazi este in Macedonia), iar muntenegrini au atacat Shkodra ajungand pana in Lezha si Shengjin. Albanezii au fost obligati in acest fel sa protejeze pamanturile lor fata de atacurile sarbilor si muntenegrinilor si in acelasi timp sa continue razboiul lor impotriva otomanilor. In concluzie Vladimir, in cel mai sincer mod imi exprim parerea de rau pentru strabunicii tai, care au fost obilgati sa paraseasca regiunea din cauza musulmanilor (turci sau albanezi – nu mentionezi in postare nationalitatea musulmanilor). Sunt sigur, ca razboaiele fac si victime inocente, lovesc si familii care sunt pedespsite doar din cauza nationalitatii si religiei lor si din pacate, acest lucru a continuat pana la sfarsitul anilor 1990, cand 800 000 de albanezi au fost stramutati din casele lor. Dupa parerea mea este greu de zis daca regiunea Kosovo a fost sarba sau albaneza bazandu-se doar pe drama acestor popoare, care trebuie sa recunoastem, au varsat mult sange pe aceste pamanturi. Indeferent de adevarul istoric, care cum am zis si mai sus, este interpretat in functie de interesele politice ale unui popor sau altul, important este ca ambele popoare, cel sarb si albanez, sa gaseasca o cale de intelegere si convietuire. In lumea de astazi, dar si in cea care vine, valorile comune sunt acelea care trebuie sa domine, iar albanezi si sarbii mai mult decat oricine trebuie sa imbratiseze aceste valori. Numai bine Vladimir si cu placere as mai citti de la tine!

   • albaniaperomaneste
    august 2, 2011 la 1:09 pm

    P.S Am uitat sa postez ceva despre povestea iugoslava ca regiunea Kosovo sau estul Macedoniei au fost populate cu albanezi in timpul anilor 1945-1990. De fapt aceasta, nu este doar o poveste simpla, aceasta se invata si la scoala. In anii 1945-1990 multi albanezi (nu cred ca au fost mai mult de cateva mii) au trecut in Iugoslavia pentru a scapa de regimul comunist. Multi dintre acestia alegeau sa emigreze mai departe in SUA sau alte tari europene, o parte, care aveau rude sau familie apropiata in Kosovo hotarau sa ramana in Kosovo (unii erau acceptati, altii nu), iar o mare parte erau intorsi inapoi in numele relatiilor „excelente” care existau intre Iugoslavia si Albania comunista. La intorcerea in tara regimul ii astepta cu orice, numai cu flori nu. Din motiv ca dupa 1974, aproape toti albanezii care treceau granita cu Iugoslavia erau intorsi inapoi, daca nu omorati la granita, cei care aveau de gand sa plece din Albania, alegeau granita din sud cu Grecia, care fiind o tara capitlista folosea acesti imigranti in propoganada lor impotriva sistemul comunist care domna in Albania. Grecia a fost folosita ca trampulina pentru a emigra mai departe si inainte de 1974 si a fost o tara mai sigura decat Iugoslavia comunista. Eu nu cred ca iugoslavii eu avut un regim preferential fata de albanezi si unul discriminatoriu fata de sarbi (ar fi culme,a nu? 🙂 ), de aceea Vladimir, cred ca pasaportul iugoslav nu ti-a fost dat din alte motive si nu are nici-o legatura cu faptul ca unii albanezi treceau granita cu Iugoslavia pentru a scapa de regimul comunist din Albania.

    • Vladimir Bogdanovici
     august 4, 2011 la 3:45 pm

     „Povestea” aceasta sa stii ca este chiar reala.Plus faptul ca musulmanii au multi copii.Deci de aici un motiv pentru care demografia schimbata.Sa stii ca Tito a facut mult rau Serbiei prin regiunile autonome constituite .De ce nu a existat o regiune autonoma Dalmata sau Istriota sau Aromana sau sarbeasca pe teritoriul Bosniei sau Croatiei? ……….

     • albaniaperomaneste
      august 4, 2011 la 4:28 pm

      Vladimir, putem sa fim deacord ca nu suntem deacord? 🙂 Este adevarat ca musulmani fac multi copii si asta duce la cresterea populatiei, dar daca te uiti la datele demografice oferite din surse sarbesti, populatia albaneza a crescut cu un ritm asemanator cu cel al populatie sarbe…Inseamna asta ca sarbii fac multi copii? Nu stiu multe despre politica lui Tito si cum a fost el perceput in Iugoslavia, dar iti pot raspunde ca doar Kosovo si Voivodina au fost regiuni geografice cu o granita clara si locuite in majoritate de o etnie diferita de ceea sarba. Asa se explica, dupa parerea mea, de ce ungurii din Romania nu pot pretinde o autonimie a Transilvaniei.

      • Vladimir Bogdanovici
       august 4, 2011 la 7:13 pm

       La Kosovo sa zicem ca exista o majoritate de etnie diferita de cea sarba dar in Vojvodina nu.Dar in Dalmatia –da….in Istria –da,in Slavonia –da….
       Ma refeream strict la Tinutul Secuiesc ,nu la toata Transilvania.Nu stiu de unde esti,unde locuiesti sau ce scoala ai facut etc… Eu am facut scoala romaneasca dar am studiat pe si in Serbia si am citit destul de mult din diferite surse in diferite limbi.
       Daca nu stii de problema secuiasca pot reveni cu detalii.Este in mare masura asemanatoare Kosovo.Dar sa stii ca nu sustin independenta acestei regiuni.Dupa parerea mea consider ca Europa ar fi trebuit sa existe in granitele din 1918…cu mici exceptii…

   • Vladimir Bogdanovici
    august 4, 2011 la 3:38 pm

    Salut.Ma bucur ca accepti un dialog politicos cu toate ca incerci sa-mi anulezi majoritatea celor relatate.Sa stii ca majoritatea celor spuse de mine sunt din sursa sigura:TATA.El s-a nascut in Romania si cu toate ca a facut multe pentru Romania si poporul roman ,el a obtinut cetatenia romana foarte tarziu,iar cand m-am nascut eu a fost obligat sa renunte la cetatenia iugoslava (inclusiv pentru mine –de aceea eu am posedat -o) si sa-si schimbe numele.Si toate astea ca un compromis ca aveau mare nevoie de el.Nu doresc aici sa vorbesc despre tatal meu totusi, ca-mi va lua foarte mult si cred ca nu intereseaza pe nimeni.Vreau sa spun de unde am informatiile si de unde imi vine educatia si poate pasiunea despre istorie.Am ascultat mult cele povestite de ai mei,si crede-ma ca sunt fapte traite nu auzite.Vorbim in casa sarbeste si mai tinem si de cateva obiceiuri dar sa stii ca niciodata nu vom dori autonomie,independenta sau alte chestii d’astea.Bineinteles ca nu se poate compara situatia „Kosovo” cu situatia noastra dar se poate compara cu Tinutul Secuiesc,cu Republika Srpska(Bosnia) si cu sarbii din nordul Kosovo.Deci ce sa inteleg?Daca susti independenta Kosovo atunci esti de acordul si cu un Tinut Secuiesc independent sau Transnistria sau Kosovska-Mitrovica sau Republika Srpska?Demografia se schimba continuu asa ca peste 20 ani in Spania sau Italia ar fi normal ca romanii sa ceara independenta?Nu mi se pare corect.Dar poate asa o fi politica.Oricum in situatia actuala nu prea stiu ce e de facut.Vor ramane sechele vesnic.Te gandesti oare la sarbii din enclavele sarbesti din Kosovo?Te ai gandit oare ce au simtii oamenii nevinovati cand Serbia a fost bombardata?Si de ce sunt judecati doar sarbi de TPI? Domnul Hasim Taci ,dupa parerea mea si a multora ,este doar un criminal si un mafiot.Pe cand generalul Mladic este un reprezentant al unei armate a unui stat liber ,iar S.Milosevic era un presedinte liber ales al unui stat independent.Deci unde e dreptatea?Iti raspund tot eu:de partea invingatorului.
    In timpul liceului am avut colegi albanezi caci a fost un program de burse pentru minoritatea aromana din Albania.Si cu toate ca eram la mine acasa in Bucuresti m-am confruntat cu rautatea lor(de fapt ne-am confruntat–caci eram mai multi sarbi).La fel si in facultate.Si crede-ma sunt o persoana realista si pacifista deschisa dialogului.Nu detaliez ca e mult de scris.
    In consecinta:sunt roman,iubesc Romania asa cum e .Fac tot posibilul s-o schimb in bine caci asa imi va fi si mie mai bine.Romania e acasa.Nu doresc sa ma stabilesc in Kosovo,dar as fi vrut sa vizitez mormintele strabunilor si locurile natale si sa aud vorbim sarbeste.Dar nu mai e posibil.Aici in Bucuresti am familia,casa,servici–tot.Dar nu uit originea etnica.Atat cat e posibil.Mai am rude in Serbia si le vizitez cat pot de des impreuna cu prieteni romani care sunt „stupefiati” ca sarbii pana la urma nu sunt niste monstri….

    Toate bune!

    • albaniaperomaneste
     august 4, 2011 la 4:32 pm

     Da-mi putin timp te rog sa raspund. Sunt la servici acum si nu pot trata toate probleme in liniste… Revin!

     • Vladimir Bogdanovici
      august 4, 2011 la 7:15 pm

      Nici o problema.

 24. albaniaperomaneste
  august 5, 2011 la 12:48 pm

  In primul rand, Vladimir, imi cer scuze ca prin postarea mea am lasat impresia ca anulez toate cele relatate prin tine de catre parintii si bunicii tai. As vrea sa fac clar, ca indeferent de natie, victimele unui razboi merita tot respectul, mai ales daca au fost persoane neparticipante in razboi si au fost pedepsite doar pentru limba care vorbeau! Nu cred ca este foarte ajutator daca stam acum sa quantificam cine a suferit mai mult si cine mai putin, fiindca sigur, emotiile o sa aiba primul cuvant de zis. In acest sens, imi exprim sprijinul pentru toti sarbii si albanezii inocenti care au pierit in aceste razboaie. Ceea ce am vrut eu sa zic este ca e important de stiut si ambianta istorica si politica in care aceste atrocitati au avut loc. Eu refuz sa accept si prin fapte istorice relatate de catre istorici sarbi pot sa demonstrez ca in majoritatea cazurilor comportamentul ostil al albanezilor a fost rezultat al reprezaliilor sarbesti. Multi sarbi, academicieni dar si politicieni sunt de parere ca regiune Kosovo a fost pierduta de catre sarbi si nu castigata de albanezi si aici sta ascuns un adevar istoric care nu invinovateste albanezii, ci sarbii si spre binele unei generatii in crestere, politicienii si istoricii sarbi ar face bine sa spune lucruruilor pe nume. Din punctul meu de vedere, nu exista comparatie intre Kosovo si Republica Srpska si asta din mai multe motive: 1. Republica Srpska a fost o creatie artificiala pentru a opri razboiul in Bosnia, iar Kosovo a existat intotdeauna ca o regiune cu granite bine stabilite si locuita in majoritate de albanezi, Zona locuita de sarbi au fost marita semnificativ ca urmare a razboiului din Bosnia, iar acest lucru nu se poate zice pentru Kosovo. 2. Indeferent de faptul ca albanezii pe nedrept sunt numiti teroristi si criminali, ei nu au aplicat niciodata o teroare ca ceea aplicata de catre sarbi bosniacilor din Srbrenica: inainte de razboi 75% din populatia acestui oras era constituita de catre bosniaci musulmani, iar dupa razboi 100% din populatie erau sarbi. In opinia mea, este imoral sa pretinzi ca in Srbrenica a fost facuta dreptate, asa cum pretindea Mladic; 3. Kosovo a fost separat de Serbia ca urmare a tratementului discriminatoriu aplicat de catre sarbi populatie albaneze din Kosovo, nu acelasi lucru se poate spune despre Republica Srpska; 4. Intentiile nationaliste ale Serbiei au fost ascunse maestrous sub aripa ortodoxa, ajungandu-se pana acolo cand Patriarhul Ieremie cheama oameni la lupta impotriva albanezilor si bosniacilor – In Kosovo, in mod clar, razboiul a fost impotriva sarbilor si nu a avut absolut nici o latura religioasa. Sprijinul mic primit de cateva tari arabe, nu poate schimba caracterul national al razboiului din Kosovo – Albanezii s-au luptat pentru steag si nu pentru Allah! In ceea ce priveste Tinutul Secuiesc, oricat de multe as stii, sunt sigur ca nu ma ridic la nivelul cunostiintelor unui roman bine informat. Ceea ce pot sa zic este, ca din punctul meu de vedere, secuii nu pot deveni independenti din 2 motive clare, foarte bine stipulate in dreptul international: Nu formeaza un popor, ci doar o minoritate in Romania, si traiesc (in cadrul maghiarimii din Romania, nu doar al Tinutului Secuiesc) intr-o regiune locuita in majoritate de romani. Nu se poate face o comparatie a drepturilor care au secui/maghiarii in Romania cu cele avute de albanezi in Serbia. Dupa cum am zis, s-ar putea sa fiu total gresit, de aceea mai bine sa evitam discutia despre cunostiintele mele in ceea ce priveste maghiarii din Romania.. Scuze 🙂

  Te inteleg perfect cand scrii despre bombardarea Serbiei catre NATO. Eu as fi simtit la fel, daca Nato ar fi bombardat Albania (pe vremea comunismului chiar ne ziceau ca NATO va veni sa bombardeze Albania 🙂 ) . Insa, razboiul in care a fost inclusa Serbia nu a inceput aici si dupa parerea mea, bombardarea NATO a fost singura cale ramasa valabila pentru a opri epurarea etnica inceputa de catre Milosevici. Asa cum parintii tai ti-au povestit de Kosovo, asa si parintii mei mi-au povestit, cum Albania din nord pana in sud a fost ocupata de refugiati albanezi veniti din Kosovo. Deci, refuz categoric orice discutie care tinde sa duca la concluzia ca nu a fost nici-o epurare etnica! Parintii mei locuiesc departe de granita cu Kosovo, dar mi-au povestit de o familie de Kosovari, care au pierdut fata lor de 14 ani, atunci cand au fost obligati sa plece din Kosovo. Asadar, ajugand la primul meu gand despre acest razboi ceea ce putem sa plangem in ziua de astazi sunt zeciile de mii de victime indeferent de natia lor si sa gandim la rece istoria Balkanilor. La articolul scris de mine mai sus, am incercat sa evit influenterea cititorilor prin sentimente, demonizari sau prin caracterizari religioase care nu-si au locul. Din punctul meu de vedere, Kosovo este si va fi un stat independent si singura cale de convietuiere intre sarbi si albanezi este respectul reciproc! Spune-mi daca gresesc cand gandesc asa!

  • albaniaperomaneste
   august 5, 2011 la 12:56 pm

   P.S Din toate regiunile mentionate mai sus: Tinut Secuiesc, Republica Srpska, Transnistria, lipseste ceea cu care Kosovo se aseamana cel mai mult: Republica Moldova!

   • Vladimir Bogdanovici
    august 6, 2011 la 1:32 pm

    Incorect!Republica Moldova este un teritoriu romanesc!Nu are nici o legatura cu kosovo! In 1991 Romania a gresit recunoscand independenta Moldovei si a Ucrainei.De asta iti ziceam ca in conceptia mea Europa ar trebui sa arate ca in 1918.Oricum politicenii romani habar nu au istorie si nu isi vad decat interesul propriu.Tinutul Herta a fost ocupat abuziv la fel ca si Insula Serpilor cand s-a intrat in Basarabia si Bucovina.Tinutul Secuiesc mai degraba se aseamana cu Kosovo,dar pentru ca nu cunosti problema evit sa discut.Secuii sunt un popor vorbitor de limba maghiara dar nu sunt maghiari si reprezinta pe undeva la 70 % in zona.La fel este si cu Transnistria.oricum nu crez ca exista un popor „kosovar”.este doar o inventie.pe cand exista un popor basc sau kurd care nu au tara .este corect ?nu prea cred.dar daca Kosovo este independent de ce n-ar fi si secuii sau gagauzii?Si sa stii ca in Serbia sunt albanezi si in alte zone decat Kosovo.Si traiesc bine mersi fara probleme.Srebrenica a fost o facatura.S-a demonstrat!Deoarece faci niste confuzii destul de mari si pentru ca mi se pare ca ne irosim timpul consider ca am discutat destul si ma voi opri aici.Numai bine!

    • albaniaperomaneste
     august 8, 2011 la 2:03 pm

     Nu exista popor kosovar, ci popor albanez, iar in cadrul Iugoslavie acest popor, mai numeros decat muntenegrini si macedonieni erau considerati o minoritate, iar muntenegrini un popor. Cum dreptul international specifica clar ca popoare au drept de autodeterminare, iar minoritatile nu, este usor de inteles de ce consititutia iugoslava considera albanezii ca o minoritate… Vladimir, am aceeptat un dialog cu tine pentru a vedea problema mai obiectiv, cu scopul de a oferi cititorilor mei un punct de vedere diferit de al meu. EU nu cred ca sunt confuz in opinile mele si as fi vrut sa stiu si opinile tale personale (nu cele colective si dogmatice, care nu pun la discutie faptu Kosovo je Srbija), dar pana la urma decizia de a te retrage de la aceasta discutie este ata si o respect. Numai bine!

     P.S Kosovo a fost este si va fi pamant albanez, la fel cum Moldova a fost, este si va fi pamant romanesc, inculsiv Transnistria!

     • Vladimir Bogdanovici
      august 8, 2011 la 2:25 pm

      Sincer imi place acest dialog ,dar timpul nu-mi permite.Sunt in plin proces de mutare dintr-o casa in alta,plus retusurile de rigoare si utilitati pentru casa noua si in curand imi voi schimba si locul de munca.Voi incerca totusi sa -mi mai fac timp.Consider ca muntenegrenii sunt tot sarbi:aceeasi limba,religie..etc. ERATA:Transnistria istorica (intre Nistru -Bug) nu a fost niciodata pamant romanesc ci doar o cucerire de razboi.In Transnistria actuala romanii sunt minoritari si a fost alipita de sovietici.Kosovo a fost pamant sarbesc,acum este „kosovar” cat despre viitor–- 🙂 nimeni nu stie.Toate bune!

      • albaniaperomaneste
       august 8, 2011 la 8:08 pm

       Mutare placuta 🙂 Nu as vrea sa te contrazic in ceea ce priveste Transnistria, insa din cunostiintele mele populatia Transnistrie, in mod neintrerupt, a fost majoritara vorbitoare de limba romana si stiu ca a fost luat Moldovei in sec. XVIII…Poate gresesc!

  • Vladimir Bogdanovici
   august 6, 2011 la 1:46 pm

   „La articolul scris de mine mai sus, am incercat sa evit influenterea cititorilor prin sentimente, demonizari sau prin caracterizari religioase care nu-si au locul.” Corect,subscriu…dar de multe ori adevarul trebuie spus.

   ” Din punctul meu de vedere, Kosovo este si va fi un stat independent si singura cale de convietuiere intre sarbi si albanezi este respectul reciproc! Spune-mi daca gresesc cand gandesc asa!”

   Incorect dar dupa cum am mai spus,invingatorul face regulile.Independenta Kosovo este inca discutata.Daca va fi pe deplin recunoscuta,Europa va fi dezmembrata.Sa stii ca exista convietuire intre sarbi si albanezi si chiar exista respect reciproc ….dar stii ce este acel ceva care am observat ca-i uneste?Credinta.Asa ca nu prea cred ca in Kosovo va fi posibil…Bisericile si manastirile sarbesti au fost arse ,albanezii „kosovari ” uitand ca in urma cu sute de ani se inchinau lui Dumnezeu si nu lui Allah.

   • albaniaperomaneste
    august 8, 2011 la 2:06 pm

    Europa, cele mai multe state au recunoscut independenta Kosovo, deci nu cred ca se pune problema dezmembrarii. Serbia va recunoaste existenta acestui stat inainte de Romania, vom vedea daca am dreptate!

    • Vladimir Bogdanovici
     august 8, 2011 la 2:42 pm

     Serbia nu prea cred ca va recunoaste acest lucru iar daca Romania o va face ar insemna automat recunoasterea independentei Tinutului Secuiesc.

 25. deian petrov
  octombrie 5, 2011 la 3:18 pm

  Articolul din nou nu respecta adevarul.
  ” Sarbii reusesc sa creeze Imperiul Sarbiilor (1346 – 1371) care includea Sarbia de astazi, Muntenegrul si o parte din Kosovo de astazi.” Pardon.. ocupa si o parte din grecia, si din bosnia, Albania in totalitate… (A fost imperiu doar, cautati pe net ) Va dau link si catre o poza. http://static.newworldencyclopedia.org/thumb/d/dd/Dusanova_Srbija200.jpg/180px-Dusanova_Srbija200.jpg Nu mai mintiti.. asta e problema ..

  • albaniaperomaneste
   octombrie 5, 2011 la 5:10 pm

   Deian, nu vreau sa te contrazic, fiindca poza care ai pus tu, sunt sigur ca reprezinta realitatea, dar permite-mi sa reformulez: Serbia nu a ocupat aceste teritori, de fapt Stefan Dusan nu a condus nici-un razboi de ocupare ale acestor pamanturi. Strategia lui de a include Albania in Imperiul Serbiei a fost cea de a inconjura orasele principalele si oferi oamenilor protectie…toate astea dupa retragerea Imperiului Bizantin din aceste pamanturi.. Daca ai fi citit tot articolul pana la capat, chiar in ultimul paragraf scriu ca Stefan Dusan a creat Imperiul Sarbilor, incluzand toate provincile care le ai mentionat tu mai sus!

   Mentionarea din partea mea a crearii Imperiului Sarbilor are ca scop ilustrarea continuitatii sarbilor in Kosovo, nicidecum sa analizeze sau se ofere o descriere amanuntita a istorie acestui Imperiu.
   Nu am nici-un dubiu ca multe scrise de mine nu sunt pe placul multora, dar as vrea sa discutam fara acuzatii si daca se poate cu argumente.

 26. deian petrov
  octombrie 5, 2011 la 3:19 pm

  si inca o kestie.. Kosovo je Srbija !!

  • albaniaperomaneste
   octombrie 5, 2011 la 5:11 pm

   Asa sa fie si de acum incolo 🙂

  • Galeb
   octombrie 24, 2011 la 4:39 pm

   Uvek bilo. Bravo. Pozz

   • albaniaperomaneste
    februarie 11, 2012 la 11:46 pm

    Eu cel putin am fost ironic 🙂 Kosovo je Srbija? 🙂 🙂 Sa fim seriosi!

 27. Slavo
  februarie 11, 2012 la 4:40 pm

  ma scuzati ca intervin… dar v-ati pus intrebarea ” originea cuvintelor albanez ,Skadar Kosovo de unde vine ? Va multumesc.

  • albaniaperomaneste
   februarie 11, 2012 la 11:42 pm

   Salut din nou! Nu e nevoie sa te scuzi, esti oricand binevenit sa postezi sau sa pui intrebari pe acest forum. In limba albaneza nu exista cuvantul Skadar, dar banuiesc ca te referi la orasul albanez (aflat in Republica Albania) Shkoder. Din cate stiu este un toponim de origina slava, la fel si Corovoda, Berat, etc., toponime ramase din timpul Imperiului Sarb.

 28. Dragos
  aprilie 23, 2012 la 6:15 pm

  În primul rând transmit salutări tuturor comentatorilor de pe acest site. Tot ce vreau să spun este că Kosovo, indiferent de toate circumstanţele, a fost, este şi va rămâne teritoriu sârb, la fel cum şi Transilvania este teritoriu românesc!
  Vreau în primul rând să încep cu origine sârbilor. Este adevărat că acestia au origini slave, dar nu trebuie să uităm faptul că la originea etnogenezei lor stau la bază şi strămoşi cum ar fi tracii, ilirii şi coloniştii romani, dovadă fiind că multe oraşe din Serbia(inclusiv Kosovo) derivă din vechile denumiri ilire, trace şi latine(fiind şi cele mai multe: Smederevo-Semendria, Pec-Pescium, Novo Brdo-Novaberd-Novus Mons-Novamonte etc), la fel cum şi poporul român s-a format prin amestecul dacilor cu romanii.
  Vreau să fac o precizare legată de conţinutul istoric al acestui site. Văd că aici nu apare nimic legat de varianta ca albanezii ar putea avea alte origini decât ilire, precum şi argumente pro sau contra lor! Eu voi începe prin a spune că m-am documentat mult despre originile albanezilor. Voi povesti decât despre varianta iliră.
  După cum am spus, m-am documentat mult şi am descoperit că mai mulţi istorici şi lingvişti din întreaga lume pun la îndoială originea iliră a albanezilor, aducând argumente pentru această idee: toponimia şi hidronimia Albaniei nu sunt de origine iliră, Lb. Albaneză este o limbă satem, în timp ce Ilira este una centum, ilirii erau buni navigatori şi comercianţi în timp ce albanezii nu excelează la astfel de lucruri, provincia romană Illyricum nu cuprindea Albania(care de fapt era cuprinsă intre provinciile Epir şi Macedonia), apsenţa influenţei greceşti în cultura şi limba albaneză
  Şi acum vă spun o idee absolut de logică: cum de nu ilirii din Albania(care oricum nu au locuit niciodată aici) nu au fost romanizaţi? Cum de restul ilirilor, dacilor, tracilor, celţilor au fost romanizaţi şi ei nu? Cum de galii şi dacii, după timpul scurt al ocupaţiei romane(95 de ani pentru Galia, iar 165 pentru Dacia) iar ilirii din Albania nu(Albania a stat 4-5 secole în cadrul Imperiului Roman!)?
  Iar pentru sârbi, Kosovo este cea mai importantă regiune istorică, culturală şi religioasă din Serbia! Dar Kosovo este o regiune de importanţă istorică şi religioasă şi pentru ceilalţi creştini, incluzându-I şi pe români, deoarece aici şi-au vărsat sângele şi români pentru a opri expansionismul Islamic turcesc!
  Oricum Kosovo je Srbija cum şi Transilvania este România! Kosovo je Albania? Să fim serioşi!

  • albaniaperomaneste
   aprilie 23, 2012 la 7:02 pm

   Dragos, cu plecere trebuie sa recunosc ca demult asteptam un comentariu asa civilizat si plin de argumente…O sa incerc sa fiu cat mai deschis si sper sa continuam cat de mult posibil aceasta discutie. In primul rand am sa incerc sa raspund la argumentele aduse de catre tine despre origina sarbilor si albanezilor si dupa aceea o sa-mi exprim punctul de vedere despre Kosovo, je sau nu je Serbia!
   1. Am citit destul de multe articole, desi nu sunt in domeniul meu de interese, despre adn-ul sarbilor si se pare ca ai dreptate: sarbii au in adn-ul lor ceva comun si cu ilirii si cu tracii, insa nu mai mult decat au romanii cu tracii sau albanezii cu ilirii, dovada, care urmand aceasi logica care ai aplicat tu, nu-i exculde pe albanezi ca urmasi ai ilirilor. O alta dovada clara a diferentei intre sarbi si iliri este faptul ca exista date istorice (daca nu scrise, transmise prin memoria colectiva) care descriu venirea sarbilor in Balcani si in mod cert ei (slavii, inclusivi sarbii) au ajuns in Balkani ca ocupatori. In mare partea au ocupat, cu voia Imperiului Roman, pamanturi mai putin populate, dar s-au amestecat si cu populatia locala, de aici se poate explica existenta adn-ul ilir. Dar, indeferent ca sarbii au sau nu au adn ilir, ei sunt slavi veniti in Balkani in sec. V-VII. Pe de alta parte ilirii au fost inainte lor acolo!
   2. Ai dreptate cu denumirea locurilor, dar uiti sa faci o paranteza: multe din aceste locuri sunt denumite la fel si in albaneza si daca mergem atat de departe incat de studiam toponimile regiunii, pot mentiona, ca chiar cuvantul Ilir este un cuvant care in albaneza inseamna liber!, iar Iliria – tara oamenilor liberi.
   3. Cunosc si eu mai multi istorici sau lingvistici care sustin idea ca albanezii nu sunt urmasi ai iliror, majoritatea lor sarbi si nu cred ca are rost sa intru in amanunte istorice care ar darama de la inceput aceasta teorie (urmasi ai cui sunt albanezi? Cand au aparut ca popor? De unde au venit? etc), dar as vrea sa te contrazic si precizez ca afirmatiile tale despre latinizarea iliror sunt total gresite si nebazate pe argumente istorice. Precizarile care as vrea sa fac sunt:
   1. Topinimia Iliriei este in mare parte latina si mai putin ilira (absolut deloc slava) si este complet gresita afirmatia ta ca aceea parte a Iliriei, unde se afla Albania de astazi nu era parte a Imperiului Roman: orasele Lisus/Lezha, Durrachium/Durres, Onchesmus/Saranda sunt orase care se afla in Albania de astazi si erau orase ilire care faceau parte in Imperiul Roman.
   2. Ai mare dreptate cand zici ca ilirii erau mari navigatori (latura invatata de la latini si dezvoltata de marii mesteri iliri) iar albanezii nu sunt, dar oare ce au fost popoarele vechi si ce sunt astazi: grecii au fost mari navigatori, vikingii de asemenea, romanii la fel, oare putem concluziona si astazi ca cei mai aprigi navigatori sunt norvegienii si suedezii, sau grecii si italienii? Istoria, schimbarile demografice, periodele lungi de ocupatie etc au lasat urme adanci si greu de schimbat in unele caracterstici ale acestor popoare.
   3. Limba ilira a fost destul de latinizata (poti argumenta de ce afirmi contrariul?) Drept dovada este ca albaneza de astazi este urmasa a limbii ilire folosind gramatica veche a limbii latine, la fel ca si limba romana. Este normal ca daca citesti sau asculti ilira (nu stiu unde ai putea asculta ilira astazi) nu intelegi si poti afirma in viteza ca nu are nimic in comun cu albaneza moderna, dar lingivistii care am mentionat mai sus – inclusiv si lingvisti romani ca Rosetti, care au petrecut mult timp studiand au ajuns in concluzia ca albaneza este urmasa a limbii ilire. Ca sa ilustrez „lipsa” legaturii limbii ilire cu albaneza moderna, as vrea sa-ti aduc aminte ca aceleasi probleme le intalnim si la greaca antica si greaca moderna, la daca vorbita acum 2000 de ani si romana moderna de astazi…
   4. Exista o influenta destul de mare in cultura albaneza venita dinspre Grecia, deci din nou as vrea sa citesc argumentele tale despre afirmatia ca nu exista influenta greceasca in limba si cultura albaneza. De pe vremea Imperiului Bizantin, Albania (partea din sud) era sub influenta greaca: limba greaca era limba oficiala la slujirile bisericesti. Chiar si acele biserici si manastiri, care au fost construite in Kosovo inainte de 1275 sunt de origina bizantina si nicidecum sarba. Influenta greaca in cultura albaneza se observa in religia comuna care au ambele popoare, obiceiuri si traditii mostenite de a lungul timpului. In domeniul lingvistic, pot afirma, desi nu sunt specialist, ca exista mai multe cuvinte comune intre greaca si albaneza, decat ar exista intre greaca si vreo alta limba balcanica…
   5. Cred ca am raspuns mai sus despre latinizarea iliror si in special al celor care au trait in teritoriul Albaniei de astazi, dar banuiesc ca ai citit undeva ca acesti iliri au fost mai putini romanizati din cauza reliefului dificil in care au trait. Teritoriul Albaniei de astazi este acoperit de munti(in jur de 75% din suprafata – Albania este cea mai muntuoasa tara din Europa, comparativ cu suprafata). Nici sarbii, nici turcii, nici italienii si nici nemtii nu au reusit sa ocupe in totalite teritoriul Albaniei, fiindca la fel ca si latinii, nu au reusit sa se lupte in muntii albanezi…

   Am citit peste tot afirmatia ca pentru sarbi regiunea Kosovo a fost cea mai importanta regiune. In afara de Batalia de la Kosovo si extinderea Bisericii Ortodocse Sarba in sec XIV, 1. Imi poti mentiona o data importanta din istoria Serbiei care se leaga cu regiunea Kosovo? 2. S-au luptat sarbii vreaodata pentru eliberarea regiunii Kosovo in sec. XIX, care este si secolul luptelor de independenta din Balcani?

   Sunt sigur ca in urma acestor discutii, orice cititor ai acestui blog poate decide despre seriozitatea afirmatiei: Kosovo je Serbia!

   • Dragos
    aprilie 24, 2012 la 5:10 pm

    Mulţumesc pentru răspuns! Eu sper ca până la urmă, poporul albanez şi poporul sârb să numai ţină cont de certurile ce i-au făcut să se urască atâtea secole, ci să-şi de-a mâna frăţeşte şi civilizat, iar problema Kosovo să fie rezolvată în cel mai scurt timp şi făra vărsare de sânge, şi atât sârbii, cât şi albanezii să aibă de câştigat în mod egal, iar pe teritoriul Kosovo să numai aibă loc vreodată vărsare de sânge, că oricum prea mult timp s-a vărsat sânge!

    • albaniaperomaneste
     aprilie 24, 2012 la 6:32 pm

     Absolut deacord, pacea este singurul lucru care trebuie sa existe intre popoare, iar Kosovo este cel bun caz, unde maturitatea si toleranta trebuie sa fie la randul zilei!

 29. Dacian King
  aprilie 5, 2014 la 8:03 pm

  Am obosit deja, de voi albanezilor propagandiști. tu faci acest site menționându-te neutru, dar dacă ai fii într-adevăr neutru precum tu minți aici, de ce scrii despre Kosovo punându-l în relație cu Albania și din nou menționând falsa apartenență a albanezilor cu Ilirii? Albanezii nu se trag deloc din Iliri, Ilirii în mare parte trăiau pe actualul teritoriu a Dalmației unde în mare le or fost romanizată limba, ca la noi Românii că ne tragem din Daci dar noi suntem de limbă romanizată, în schimb albanezii se trag din din Dacii liberi, mai precis tribul Dacilor Carpi, și această teză pusă în act de mulți istorici, precum importanți ca N.Iorga și V.Georgiev. Îs multe documentațiii care neghează faptul că albanezii se trag din Iliri, și că ei ar fii o ramură a Dacilor neromanizați, Carpii, de ce să nu vizualizăm numele Carpaților? și să-l comparăm cu numele albanez Carpe, care înseamnă stâncă în limba albaneză, deci Carpații nu sunt altceva decât Stâncoși… Trecând de prima propagandă de voi voi albanezii încep cu a doua, Kosovoul: În 17 februarie 2008 parlamentul din Kosovo o declarat independența de propriul stat față de Serbia. Regiunea Sârbească, locuită în mare parte de imigranți albanezi, dintotdeauna considerată inima istorică a Serbiei, în anul 1939 o fost teatrul din bătălia ^Câmpia Mierlei^, considerată din partea Sârbilor unul dintre momentele mai importante și patriotici din istoria lor. Astăzi acel pământ care reprezintă istoria Serbiei, o devenit autonomă, nu pentru dorință sau necesitate proprie, dar pentru împingerea criminalilor și corupților tentați al Statelor Unite, care au făcut din noul Kosovo independent o adevărată bază Europeană de unde să facă să treacă droguri și arme pentru contrabandă. alimentând astfel un cerc cu moț făcut de criminalitate, îndreptat ca să destabilizeze area Balcanilor și să finanțeze ^Domnii Războiului^. În pământul Kosovar Sârbii sunt considerați dușmani: pentru ei, strânși în mici cartiere din orașe, este aproape imposibil să acceseze la cele mai elementare servicii, precum asistența în spitale. Din Kosovo începe un exod Sârbesc, făcut de lume rănită în propria lor demnitate, fără niciun de apartenență către un pământ care este, și întotdeauna va fii, Pământ Sârbesc.

  • albaniaperomaneste
   aprilie 5, 2014 la 10:43 pm

   Nu ar fi trebuit sa-l citezi pe Nicolae Iorga aici, mare greseala. Nicolae Iorga a fost printre primii istorici ne-albanezi care a sustinut cu convigere stiintifica legatura intre albanezi si iliri. Chiar daca ar fi asa cum zici tu, ca albanezii sunt daci, tot inaintea sarbilor au fost pe aceste pamanturi…vrei, nu vrei tu:). Alteceva nu am ce sa comentez…

 30. Turist in Kosovo
  iulie 13, 2014 la 6:24 am

  Nu stiu cati din cei care posteaza aici au o ideie clara a ce a ce se intampla in kosovo acum, personal nu cred ca , conteaza atat de mult ce natie a fost prima pe aceste pamanturi sau care a fost majoritara…trebuie vazut si inteles ce se intampla azi…ce nu au realizat tarile europene este faptul ca in mjlocul continentului a aparut o tara de mafioti, hoti,teroristi,,,stiti ca se confisca 500 de masini lunar, furate din tarile europene?, stiti ca la o populatie de 2 milioane de locuitori sunt indivizi care declara averi de peste 350 milioane de euro? in conditiile in care aici nu se produce nimic, totul este artificial, fals, si nu va avea viitor, tara asta nu are din ce traii,, nu are economie reala,, nu are moneda…pe ce isi calculeaza pib-ul?cum accepta Uniunea Europeana ca in kosovo sa circule moneda euro? de unde vine aceasta masa monetara? din 1999 s-au varsat aici peste 30 miliarde de euro…ce se va intampla atunci cand nu vor mai primi ajutoare? asa ca nu cred ca este cazul sa mai faceti apel la repere istorice….trebuie vazut ce se intampla azi aici….

  • albaniaperomaneste
   iulie 13, 2014 la 5:13 pm

   1. A1 date inexacte: In Kosovo rtaiesc apropae 1.75M de oamani, din care 10% din populatie sunt sarbi. Cel mai bogat albanez din Kosovo este Bexhet Pacolli, care si-a facut averea pe vremea Iugoslaviei. Este unul dintre cei mai de succes constructori pe plan european, cea mai mare lucrare a lui a fost restaurarea Dumei din Rusia…. Dintre bogatasii noi nici-unul nu are mai multe de 100M;
   2. Kosovo foloseste euro pentru a construi un sistem fiscal independent de Serbia si de Albania. Se discuta introducerea dardan-ului, care va fi prima moneda „natiana” pentru statul Kosovo. In opinia mea, concluzia despre utilizarea euro este complet irelevanta despre existanta unui popr sau stat; P.S Moneda EURO se foloseste sub sugestie Uniunii Europene, de aceea nu inteleg intrebarea ta retorica: Cum accepta UE acest lucru?
   3. Care este sursa datelor tale? Sub nici-o forma nu s-au aruncat 30 miliare de euro in Kosovo.
   3. Din curiozate intreb: de unde stii ce se intampla in Kosovo astzi?

 31. Turist in Kosovo
  iulie 13, 2014 la 8:54 am

  nu sunt nici pro sarb ( cine nu stie cate de prieteni suntem cu sarbi sa vada aici http://www.ziare.com/cultura/documentar/tradati-de-prieteni-invazia-sarbilor-in-banatul-romanesc-i-documentar-1198775) si nici cu albanezi nu am nimic de impartit, dar imi place sa vad lucrurile asa cum sunt.
  Independenat kosovo nu a fost castigata…a fost oferita de pomana, daca le era asa draga libertatea de ce a fost nevoie de atatea sute da ani ca sa si-o capete?…de ce nu au luptat pe independenta si in timpul regimului comunist?,,,pentru ca le-au fost facute favoruri erau considerati minoritate si aveau anumite drepturi printre care dreptul de a fi puturosi, intodeauna au pupat in fund pe alti care le-au aruncat un oscior de ros sa nu moara de foame numai sa nu munceasca, asa au procedat si pe timpul ocupatiei otomane,,,,,Iugoslavia era una din tarile invidiate de catre celelalte tari comuniste , cati kosovari nu beneficiaza acum de pensie platita de statul German , pentru munca depusa acolo pe timpul lui Tito? Vor sa devina tara membra a Uniuni Europene? erau de mult in Europa daca ramaneau in marea Yugoslavie ( valabil pt toate republicile fost Iugoslave) De ce peste tot in kosovo vezi abordat steagul Albaniei?…si nu steagul national asa cum se intampla in orice stat normal…kosovari s-au trezit independenti dar nu stiu inca ce sa faca cu aceasta independanta….ce viitor oferiti copiilor vostri?…sau sperati sa si generatiile viitoare sa traiasca din ajutor international? cate din tarile care a recunoscut kosovo stiu exact pe harta unde este situata aceasa zona?,,,cred ca nici nu aveti ideie ca alti se joaca cu voi, pe ce va bazati cand va referiti la viitorul acestei zone? pe intrarea in Uniunea Europeana? daca se va intampla asta va ramane kosovo nelocuit…toti vor pleca!

  • albaniaperomaneste
   iulie 13, 2014 la 5:03 pm

   Multe intrebari la care ai raspuns singur. de aceea pentru a nu plictisi si cei care citesc ce ai scris, o sa incerc sa fiu cat mai concis:
   1. kosovarilor nu le-a fost niciodata bine sub ocupatia sarba: au fost stramutati si discriminati in mod cosntant de catre sarbi. Nu este adevarat ca albanezii nu s-au luptat pentru indepedenta Kosovo. A inceput in 1878 cand Kosovo era parte a Albaniei si nu a Serbiei deja indepedente, a continuat in 1901, in 1912-1913, in anii 30 al sex XX, in 1960, 1974 si a in mod special in 1981. Protestele din 1988 si felul in care au fost ele suprimate decatre sarbi eu deschis calea dastramarii Iugoslaviei.
   P.S Nu am trait in Iugolsvia, dar din auzite, intredevar se traia bine si albanezii in mod cert au fost populatia cea mai discriminate dintre toate popoare din Iugoslvie (fiind si singura populatie ne-slava);
   2. Kosovarii sunt albanezi, de aceea tin steagul natiei lor: nu exista natia kosovara. Nu vad nimic ciudat aici!
   3. Albanezii erau mai numersoi decat muntenegrinii si macedonienii in cadrul Iugoslaviei si erau considerati minoritari…nu ti-se pare cam ciudat ca ei sa nu poata sa aiba aceleasi drepturi ca toate popoarele din fosta Iugoslavie, care erau si mai putini in numar si cu mai putine legaturi istorice cu aceste pamanturi decat albanezii?
   4. Din punct de vedere economic, poate era mai bine pe vreme Iugoslaviei, dar mai bine a fost nu doar pentru albanezi, ci si pentru sarbi, dar asta nu inseamna ca trebuia acceptate discriminarea si opresia sarba.
   5. Cu ipocrizie zici ca nu ai nimic de impartit cu albanezii: incerci sa-i incluzi si pe ei in clubul in care faci si tu parte, dar istoric vorbind albanezii au avut ocazia sa pupa curul otomanilor, sarbilor etc, dar nu au facut-o nici-o data. Daca ar fi facut-o stateau mai bine din punct de vedere economic, si matale poate ii admirai acum. Dar sunt popoare in lumea asa care nu au nevoie de admiratia ta….

 32. Turist in Kosovo
  iulie 13, 2014 la 6:56 pm

  raspunsul este DA…adica nu ai spus nimic…..1878…Albania nu exista..era Turcia acolo
  kosovarilor nu le-a fost bine in Iugoslavia?…ba da numai ca atunci cand au fost pusi la munca s-au răzvrătit…erau si sunt invatati numai sa stea cu mana intinsa la pomana
  kosovari sunt albanezi?….si atunci de ce sunt renegati de acestia? tocmai nu mai au dreptul la munca pe teritoriul Albaniei
  Abordeaza Steagul Albaniei pt ca nici ei nu stiu ce semnifica steagul kosovo….nu cred in el pt ca isi dau seama poate ca nu are nici o valoare
  au avut aceleai drpturi ca celelante popoare din fosta Iugoslavie,
  NU AU PUPAT IN CUR????/BA DA….SI O FAC SI IN ACEST MOMENT DOAR CURURILE SUNT ALTELE
  I-AU PUPAT PE TURCI SI ASA AU AJUNS MUSULMANI PT PRIVILEGII
  AU PUPAT PE TOTI ACEIA CARE L-EAU ARUNCAT CEVA DE ROS
  …..SI TOTUSI NU ESTI IN STARE SA RASPUNZI LA ACELE INTREBARI CARE SE REFERA LA SITUATIA DE AZI SI LA CEA VIITOARE…..
  TE TOT CRAMPONEZI DE REPERE ISTORICE….
  APROPOS DACA NU STIAI RAZBOIUL DIN 1999 A FOST A TREIA DATA CAND SARBI AU FOST EPURATI ETNIC DIN KOSOVO
  DACA STII CAND AU AVUT LOC PRIMELE DOUA TE CRED CA MAI STII SI CEVA DIN ISTORIA REGIUNII

  • albaniaperomaneste
   iulie 13, 2014 la 11:09 pm

   In mod normal nu raspund la asemnea comentarii intelepte si pline de cunostiinte despre Albania si Kosovo, dar blogul acesta a fost dat uitarii de mine, e aceea incerc sa-l retrezesc.
   – In primul rand as vrea sa stiu sursa cunostiintelor tale despre Albania,, Kosovo si Iugoslavia, ca sa stiu cum sa abordez. Din ceea ce scrii, pot zice ca tot ceea ce stii este din ziare sau forumuri si in opinia mea tot ce se discuta la acest nivel e barfa balcanica, nimic mai mult…Ca sa trecem la lucruri mai serioase, de care pretinzi ca esti gata sa le discuti cu mine:
   1. In 1878 Albania nu exista ca stat, dar exista natiunea albaneza care traia in pamanturile deastazi, acolo unde se afla Kosovo, dar si mai departe in Sadjak si Nis. Cum au fost curatate acest orase de albanezi, te las pe tine sa citesti. Mi-se pare normal sa povestesc de Liga din Prizren, fiindca a fost inima miscarilor albaneze pentru independenta si comentariu tau despre faptul ca atunci exista Turcia si nu exista Albania nu are nici-o legatura cu ceea ce zic eu;
   2. Nu inteleg ce vrei sa spui cu albanezilor le a fost bine in Iugoslavia..Din punct de vedere economic? Ca drepturi ti-am zis si mai sus, avea mai mu putine decat toate cele natii din Iugoslavia. Poti incerca sa re-inscrii istoria aici, dar nu vei reusi: pana la urma si serbii au inceput sa recunoasca ca tratamentul lor asupra albanezilor a fost unul disriminatoriu;
   3. Nu stiu ce istorie stii tu despre Albania (ceea a lui Milosevici vad) dar Albania a fost tara cea mai persecutata sub Imperiu Otoman: A fost singura tara care nu a semnat nici-un tratat de colaborare sau supunere cu Turcia; a fost singura tara care u luptat pana cand a pierdut importiva Imperiului Otomana; limba albaneza a fost singura limba balcanica interzisa decatre otomani; musulmanizarea albanezilor s-a facut prin forta si nu prin dorinta albanezilor, cum matale zici. Toti cei care mergeau in razoia pentru Imperiul Otoman, erau fii de ortodocsi nesupusi si ca pedeapsa erau luati decatre otomani si trimisi in razboaie;
   4. Ceea ce stiu eu despre razboul din 1999 nu se compara cu ceea ce ai citit tu in acesti 15 ani de frustrare: Un singur amanuntL in nici o tara din Europa nu a fost epurare etnica ca ceea care sarbii au aplicat-o albanezilor, cand 800 000 de oamani au fost obligati sa plece din tara: davada o ai prin arhiva televiziunilor din Romania care trimiteau reporteri peste tot in macedonia si Albania sa verifice daca aceste date erau adevarate sau nu;
   P.S Eu sunt in stare sa raspond tuturor intrebarilor care ai putea avea despre Kosovo si Albania, dar nu am pierd timpul cu analize economice, istorice, fiindca sunt prea complicate pentru nivelul discutiei care ai deschis. Serios: de unde stii tu despre Kosovo si Iugoslavia?

 33. Turist in Kosovo
  iulie 14, 2014 la 5:32 am

  1……………A inceput in 1878 cand Kosovo era parte a Albaniei …..
  …………..In 1878 Albania nu exista ca stat….ai inceput sa te contrazici deja…..
  2………..Nu inteleg ce vrei sa spui cu albanezilor le a fost bine in Iugoslavia..
  # nu l-ea fost bine doar albanezilor, ci tuturor iugoslavilor, pe timpul conduceri lui Tito era interzisa orice forma de nationalism , in special sarbilor
  # In Constitutia Serbiei, albanezilor, ca si tuturor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, le sunt garantate libertatea de gandire, libertatea cuvantului, dreptul de asociere, scoli si universitate in limba albaneza, mijloace de informare in limba materna, libertatea circulatie in interiorul tarii. Exista chiar o academie albaneza de stiinte, numeroase institutii, studio TV, ziarul „Rilindie” (cotidian), biblioteci, reprezentarea egala in institutiiile politico-administrative ale tarii (albanezul din Kosovo, Sinan Hasani a fost chiar presedintele Iugoslaviei dupa moartea lui Tito).
  …….In 1878 Albania nu exista ca stat, dar exista natiunea albaneza care traia in pamanturile deastazi, acolo unde se afla Kosovo, dar si mai departe in Sadjak si Nis……

  # Este incontestabil faptul istoric ca, pe tot teritoriul Kosovo si Metohia, din evul mediu timpuriu pana la distrugerea statului sarb in 1459 (sub ocupatie turceasca), s-a pastrat continuitatea poporului sarb, intreaga zona dintre lacul Skadar si lantul muntilor Kumovi – Prokletise – Sara a fost locuita de populatie sarba. Se poate sustine deci, ca intreg teritoriul provinciei Kosovo de azi a fost intre cele mai omogene zone cu populatie sarba in secolele XII – XVI. Aici au fost sedintele regilor si a unui imparat (Dusan) si centrul vietii religioase. Localitatea Peci a fost din 1253 capitala arhiepiscopiei, iar din 1346 a patriarhiei sarbilor. Aici se gasesc peste 200 de biserici si manastiri, care au fost centre ale vietii spirituale, pastratoare ale traditiilor si constiintei apartenentei la crestinism si civilizatia bizantina. In sec.XVI au inceput primele incursiuni cu scop de jaf ale albanezilor in Metohia. Din sec. XVIII, din motive strategice, incep colonizarea cu populatie musulmana (sarbi si macedoni islamizati). A inceput izgonirea in masa a celor care nu doreau sa treaca la islam. Peste 10.000de sarbi fug din Kosovo in perioada 1683-1699 dupa retragerea austriecilor. In urma razboiului acestora cu turcii, sarbii au fost condusi in exod de patriarhul Arsenie Cearnoievici al III-lea. In perioada 1738-1739, alta masa de sarbi, condusi de patriarhul Arsenie Iovanovici – Sakabenta, s-au refugiat in Ungaria. Din acest moment incepe colonizarea in masa cu albanezi in Kosovo, insotita de teroare, islamizarea fortata a sarbilor
  ……. Nu stiu ce istorie stii tu despre Albania (ceea a lui Milosevici vad) dar Albania a fost tara cea mai persecutata sub Imperiu Otoman: A fost singura tara care nu a semnat nici-un tratat de colaborare sau supunere cu Turcia; a fost singura tara care u luptat pana cand a pierdut importiva Imperiului Otomana; limba albaneza a fost singura limba balcanica interzisa decatre otomani; musulmanizarea albanezilor s-a facut prin forta si nu prin dorinta albanezilor
  # Dupa prima si a doua revolta antiturceasca din 1804 si 1815, inecate in sange de turci, a continuat exodul in masa a populatiei sarbe din Kosovo. In 1878, „Liga din Prizren” actioneaza pentru alipirea provinciei Kosovo si o parte a Macedoniei la asa-zisa Albanie Mare, care la acea vreme nici nu exista (Albania exista ca stat abia din 1913 (!), ideea aceasta a fost sprijinita si de ocupatia germana, potrivnica sarbilor).
  In perioada 1872-1912, din zona Kosovo au fost izgoniti in Serbia 15.000 de sarbi, in special in timpul primului si celui de al doilea razboi balcanic si al primului razboi mondial, cand formatiunile albanezilor au atacat din flancuri armata sarbilor. In perioada celui de al II- lea razboi mondial si a ocupatiei germane, fascistii albanezi au ucis peste 10.000 de sarbi In perioada 1941 – 1942 au fost izgoniti din Kosovo peste 100.000 de copii, femei si persoane mature. Exodul sarbilor din Kosovo si Metohia se cifreaza la 600.000 de persoane (aproximativ), numai in perioada anilor 1878 si 1988.
  …..”Albania a fost tara cea mai persecutata sub Imperiu Otoman: A fost singura tara care nu a semnat nici-un tratat de colaborare sau supunere cu Turcia……..
  # Finalul războiului austro-turc, încheiat cu pacea de la Passarowitz din 1718, din Kosovo s-a produs un adevărat exod al sârbilor creştini, care colaboraseră cu austriecii în timpul războiului şi care se temeau de represiunile turcilor otomani. Un adevărat puhoi uman s-a revărsat spre nord, către regiunile care ieşeau de sub stăpânirea otomană şi treceau sub cea austriacă. În locul refugiaţilor sârbi, turcii au permis stabilirea în Kosovo a albanezilor, de religie islamică, ce erau consideraţi mult mai fideli turcilor. Din acel moment, au apărut tensiunile între sârbi şi albanezi, care au generat numeroase episoade violente în timpul primului război balcanic, dar şi în timpul primului război mondial şi al celui de-al doilea război mondial.
  …..Un singur amanunt in nici o tara din Europa nu a fost epurare etnica ca ceea care sarbii au aplicat-o albanezilor…..
  ……..Eu sunt in stare sa raspond tuturor intrebarilor care ai putea avea despre Kosovo si Albania, dar nu am pierd timpul cu analize economice, istorice, fiindca sunt prea complicate pentru nivelul discutiei care ai deschis……
  # prea complicate pt tine?….te inteleg nu trebuie sa te scuzi
  PS. ma intrebi intruna care este sursa mea de documentare…..crede-ma sunt mult mai in cunostinta de cauza decat esti tu…
  PS 2 de ce nu iti spui parerea si vis-a-vis de situatia economica?…atat cat te duce mintea …de fapt te inteleg….nici chiar tu nu poti discuta de ceva ce nu exista

 34. albaniaperomaneste
  iulie 14, 2014 la 3:10 pm

  1. Acum intram in jocuri de cuvinte, a existat Albania ca stat sau nu..Atunci, de ce Kosovo nu a fost parte a Serbiei idependente? Cum si-a proclamat independenta Serbia cand inima ei era locuita de albanezi si ocupata de Imperiu Otoman? Albania nu a existat ca stat, dar asa cum si alte popoare au stabilit granitele lor pe baze etnice si au inceput razboaiele de independenta in regiunele lor mai puternice si mai des populate asa a facut si Albania si asta nu neaparat la alegerea ei, ci din motive pur logice si patriotice.
  Argumentatia ta ca Albania nu a existat ca stat in 1878 inseamna ca tot ce a fost relatat de albanezi si a avut de a face cu albanezii inainte de proclamarea independentei nu exista…Este doar o interpretare saraca a istorie.Albania si Kosovo au fost una pana in 1913, atunci cand Serbia a ocupat regiunea Kosovo si a inceput golirea ei de albanezi. Ca sa afli mai multe despre epurarea etnica din 1913 citeste arhiva ziarului Adevarul si mai ales, cronicile doctorului Leonte;
  2. Nu este nimic greu de inteles despre situatia albanezilor in Iugolsavia. Tu incepi sa vorbesti de situatia lor economica, fara a avea habar de drepturile lor ca oameni. Pe scurt iti amintesc ca albanezii erau singuri cetateni din Iugoslavia care nu avea dreptul la proprietate. Inainte de 1963 albanezii desi mai mare in numar, nu avea dreptul la autonomie si nici posibilitate de a fi republica in cadrul Iugoslaviei. Acest lucru s-a schimbat in 1963 ai sin 1974, cand albanezii aveau drept de vot si putea sa aiba reprezentantii lor in Parlamentul Federativ, dar ei trebuia sa aiba aprobarea Serbiei pentru toate propunerile lor.Aceste drepturi au fost ridicate pe cale unilaterala in 1988, lucru care a cauzat reactii dure de catre albanezi pe plan local si reactii institutionale pe plan federativ de catre Croatia si Slovenia fiindca consitutia iugoslava a fost modificata pe care unilaterale. In 1991-1993 mai mult de 90% de profesori si doctori albanezi au fost concediati, lucru care a ridicat si mai mult tensiunea in regiune. Acum, zi matale, trebuia sa fie bucurosi albanezii ca situatia lor economica era mai buna pe vremea iugoslaviei decat e acum?
  3. Kosovo era recunoscuta ca regiune autonoma dupa Consitutia Iugoslava (nu ceea Sarba)din 1974. Albanezii erau considerati o minoratiate, desi ei aveau toate motivele sa fie considerati popor cu drept de autodeterminate in cardul Iugoslaviei. Pe baza dreptului international, albanezii trebuia sa aiba dreptul sa decida pentru viitorul lor fara a avea nevoie de aprobarea Serbiei fiindca: erau destul de numerosi, traiau intr-o regiune bine definita cu granite clare si aveau limba, obiceiuri si religie distincta de celelalte popoare, de aceea tratarea lor ca o minoritate cu drepturi mai limitate decat macedonienii si muntenegrinii era o incalcare clara a drepturilor omului . Se pare ca starea mai buna economica in cadrul iugoslaviei nu a putut cumpara incalcarea acestor drepturi ale albanezilor;
  4. Situatia dinainte crearii primului Imperiu a sarbilor si a bisericii ortodoxe sarbe este o parte neclara a istorie cat pentru istoricii albanezii atat si pentru cei sarbi. Doar din curiositate (il citez pe Sima Cirkovic aici) Stefan Nemanja a fost botezat de preoti albanezi, de accea ar fi eronata ca toate bisericiile de atunci serveau doar sarbilor. In Prishtina si alte regiuni predica era in limba greaca si aceasta lima era folosita doar atunci cand credinciosi erau de natii diferite. Pomenesc asta doar ca sa intelegi ca in Kosovo nu existau doar sarbii., logic trebuia sa exista si albanezii, nu?
  5. Exodul al doilea a sarbilor la care te referi tu este o interpretare pur politica a ceea ce sarbi au realizat dupa razboiul din 1699. A fost decizia preotilor sarbi ca dupa retragerea austriecilor sa populeze Voivodina cat mai rapid cu sarbi si majoritatea sarbilor plecati in Voivodina au fost din Kosovo unde si asa ei aveau probleme de convieturie cu albanezii. In 1718 dupa cum si tu recunosti, sarbii au plecat speriati de repercusiunile Impreiului Otoman, dar este incorect sa zici ca albanezii s-au stabilit dupa aceea in Kosovo. Albanezii au fost intedeauna acolo. Citeste datele demografice mai sus luate din surse iugoslave;
  6. Intrebarile tale nu sunt deloc complicate, doar ca sari de la o creanga la alta si amesteci lucrurile, spre exemplu, fiindca albanezilor le era mai bine din punct de vedere economic, trebuia sa accepte si violarea drepturilor lot…Asta este o intrepretare fara multa logica de aceea nu sunt sigur despre ceea ce vrei sa zici si nu pot raspunde la ceva neclar. Daca tu crezi ca stii mai multe despre Kosovo si albanezi, bafta! Cat despre economia din Kosovo, sistemul de acolo, nu pot discuta cu tine, fiindca in mod sigur aveam pregatire foarte diferta.

 35. Turist in Kosovo
  iulie 14, 2014 la 10:36 pm

  eu nu am negat niciodata prezenta albanezilor in zona…numai ca tu nu poti sa intelegi ca si sarbii au fost in kosovo……si nu mai sunt decat ft putini…de ce? ai dat tu cateva variante…
  …….Exodul al doilea a sarbilor la care te referi tu este o interpretare pur politica a ceea ce sarbi au realizat dupa razboiul din 1699. A fost decizia preotilor sarbi ca dupa retragerea austriecilor sa populeze Voivodina cat mai rapid cu sarbi si majoritatea sarbilor plecati in Voivodina au fost din Kosovo unde si asa ei aveau probleme de convieturie cu albanezii. In 1718 dupa cum si tu recunoști, sârbii au plecat speriați de repercusiunile Imperiului Otoman……
  ai uitat una….bombardarea Belgradului
  nu spun ca stiu mai multe despre aceasta zona, dar incerc sa vad lucrurile dim mai multe puncte de vedere
  inca o data iti spun , hai sa lasam ce a fost , mult mai important este ce va fi…..
  nu stiu ce pregatire ai….( cred ca ai terminat o facultate in Romania) dar a-ti argumenta ideile doar pe franturi de istorie , si doar pe acea parte care te satisface pe tine dpdv nationalist atunci discuția nu trebuie sa mai continue…
  clar avem pregatire diferita….si nu ai argumente solide in a discuta cu mine
  Mirupafshim!

  • albaniaperomaneste
   iulie 14, 2014 la 10:52 pm

   Ceea ce scriu eu nu are nicio legatura cu nationalismul, fiindca in tot ce scriu eu ii dau lui Cezar exact ce este a lui 🙂 adica, sarbii sunt de laudat pentru multe, dar nu pemntru crimele comise impotriva albanezilor si nu pentru interpretarea falsa a istorie.. PS Bombardarea Belgradului nu are de a face cu plecarea sarbilor din Kosovo. Belgradul a fost bombardat ca sa opreasca masinaria medievala usigasa a lui Milosevic si cei care s-au simtit cu musca sub caciula au fugit primii din Kosovo. Nu am inceput nicio discutie cu tine 😉 Mirupafshim dhe gjithe te mirat!

 36. Turist in Kosovo
  iulie 15, 2014 la 4:57 am

  vorbesti de departe….si nu prea intelegi fenomenul….

 37. Turist in Kosovo
  iulie 15, 2014 la 3:17 pm

  m-am straduit si am citit cat am putut din postarile acestui blog…..am vazut de unde esti, unde traiesti acum…unde ai studiat, ce anume….si stii la ce concluzie am ajuns?
  nu meriti atentia celor care posteaza aici indiferent pro sau anti kosovo…..vorbesti din auzite….nu stii si nu intelegi nimic concret…isi pierd oameni timpul cu tine

  • albaniaperomaneste
   iulie 16, 2014 la 1:16 am

   M-ai facut sa ma simt prost acum!
   In loc sa faci comente despre mine, ce fac, ce mananc, ce beau, poti face comentari argumetnate despre Kosovo, pro sau contra opinilor mele exprimate aici. Tu esti cumva din Kosovo de esti in stare sa judeci atat de obiectiv? Ai pierdut credibilitatea despre neutralitatea ta chiar din prima postare cand ai inceput sa dai epitete si descrieri „neutre” despre albanezi. Daca tu gasesti un singur rand unde eu fac misto de sarbi, ii injur sau incerc sa-i denigrez inseamna ca tot ce zici despre mine e corect, altfel…continua studierea cazului Kosovo prin paginile ziarelor romanesti si nu mai piere timpul pe aici.

 38. Turist in Kosovo
  iulie 16, 2014 la 3:18 pm

  amice….aici gresesti…te documentezi din ziare…gresit total…dar nu te acuz poate atat iti sta la indemana…ziarele…trebuie sa vezi dincolo de ce spun ziarele….cauta in biblioteci…arhive…mergi in kosova si vorbeste cu oamenii….oameni nu sarbi sau albanezi….oameni…poate tu nu ai nici o viina si poate este normal sa simti ce a ce simti….dar incearca sa vezi lucrurile printr-un spectru mai larg….stii lumea nu este cat se vede pe fereastra….nu te acuz de nimic , dar poate idei ca ale tale nasc ura, intoleranta,ignorarea situatiei de fapt, a realitatii in sine… nu sunt din kosovo,,,nici sarb nu sunt….sunt balcanic….european…si imi pasa ce se intampla …”.right next to my home”….realitatea nu o gasesti in ziare sau pe internet….eu atat am sa mai spun…catre toti…sarbi, sloveni, croati. bosniaci.kosovari,macedonieni,muntenegreni…ati adus haosul intruna dintre cele mai frumoase zone din Europa….ati stopat progresul unei generatii intregi…v-ati UCIS uni pe altii…pentru ce? granite?….vor disparea odata cu intrarea in Europa…( unde ati fi fost demult impreuna ) incetati cu ideile ultra nationaliste!,,,,pacea aduce prosperitate…toti avem nevoie de liniste in aceasta parte a Europei…

 39. albaniaperomaneste
  iulie 16, 2014 la 7:11 pm

  Tot nu inteleg ce vrei sa zici… Postezi pe acest forum pretizand ca esti neutru si incepi prin a injosi albanezii si pretizand ca tu cunosti situatia din Kosovo. Ti-am raspuns cu ceea ce am citit eu (vezi mai sus sursele mele de informatie: istorici sarbi si europeni – niciunul albanez) si tot ai continuat sa argumentezi ca ba nu inteleg, ca ba nu stiu…Te apuci si citesti prin blog si cum afli ca nu locuiesc nici in Kosovo si nici in Albania ajungi in concluzia ca ale mele comentarii nasc ura…ura se naste doar la minti inguste si foarte putin luminate: cei care vor sa discute despre Kosovo, despre sarbi si albanezi o fac in primul rand prin respect, fara a jigni nici-o natie si aici, fara a avea pofta sa mai continuu discutia cu tine, ai dat-o in bara. Te asigur ca ceea ce am scris eu nu este din ziarele romanesti sau albaneze, totul este tradus din engleza si franceza, si daca tot ai incercat sa legi incapacitatea ta de a discuta despre Kosovo de sentimentele mele fata de aceasta regiune, te asigur ca am trecut de mult peste asta. Ultima data am plans pentru Kosovo si albanezi atunci cand Milosevici omarea albanezii din Kosovo si a stramutat sute de mii de oameni di casele lor, atunci cand parintii mei a trebuit sa gazduisca 2 familii de kosovari la ei acasa, fiindca Milosevici le a ars casele si le-a urcat iin tren, a fost exact atunci cand multi romani jurau fidelitate cauzei ortodoxe si tocmai atunci mi-am dat seama ca nu e loc de sentimente: lumea asta trebuie sa stie ca albanezii nu sunt cei care politica veche sarba si ignorantii care inca o urmaresc incearca sa descrie. Ai incercat cu mult tupeu sa discuti despre economia kosovara care nu exista. De unde pana unde ai pregatire (te-am si intrebat) sa discuti despre ceva care habar nu ai? Vii si imi citezi ce citesti prin forumuri si vrei sa stii parerea mea despre economie??? Ai atatea organizatii internationale care iti prezinta date despre econimia kosovara, intra si vezi ce se intampla…unele organizatii dau si informatii foarte simple ca lumea sa inteleaga ca in tara asta mica se lucreaza, oamenii asa cum sunt ei, mai disperati si mai obositi de cizma sarba, mai musulmani sau mai crestini, incearca sa construisca ceva. Asta, doar daca te intereseaza what’s right next to your home! SI apropos, what’s next to your home it’s my home, si fara pic de modestie iti zic ca stiu mai bine decat tine ce e la mine acasa….

  Putem continua discutia cu argumente, fapte istorice nezise pe acest blog sau date si fapte istorice care tu crezi ca sunt interpretate gresit. Fa-o cu argumente si am sa-ti raspund, insa daca o mai tii pe acelasi ton ca ba stii, ba nu intelegi, ba ai sentimente, o sa faci doar un monolog plictisitor

 40. luna
  septembrie 27, 2014 la 10:19 am

  kosovo je…KOSOVO!

 41. noiembrie 20, 2014 la 6:30 pm

  Geopolitic:
  Desi Kosovo s-a declarat independenta de Serbia, rezolutia 1244/1999 a ONU, care recunoaste Kosovo si Metohia ca parte integranta a Serbiei, este si ramane in continuare in vigoare.
  Iindependenta Kosovo-ului este puternic controversata, mai ales in randul specialistilor de drept international. Haga nu a recunoscut independenta si nici nu a tematizat legalitatea acesteia, ci doar a aplicat „principiul lotus”

  Administrativ:
  Proiectul „Republica Kosovo” este cel mai scump proiect al UE.
  Perioada de administratie UNO -UNMIK- a carei misiune este considerata ca fiind esuata-vezi raportul Amnestey International din 2013- a costat peste 3,5 Miliarde de Euro, 2/3 din aceasta suma fiind alocata de catre UE.
  Din 2007, administratia a fost trecuta direct sub controlul UE, aceasta acordand un ajutor financiar in perioada 2007-2012 de peste 1,2 Miliarde de Euro. Numai plata anuala pentru EULEX este de 121 Mil. de Euro pe an, avand peste 2000 de angajati (1600 fiind internationali)
  Insuccesul implementarii principiilor democratice in Kosovo se datoreaza in special „lipsei de respectare ai legalitatii in randul organelor kosovare” (vezi raportul Curtii europene de finante din 2013), mandatul a fost prelungit pana in 2016.

  Acest fapt indica masiv problema eficacitatii existentei Kosovoului ca stat.

  Istoric: Kosovo este Serbia!
  Istoria unui popor nu se scrie intr-un anumit secol, ci incepe odata cu formarea acestuia. Iar etnogeneza poporului albanez este una din marile intrebari ramasa inca fara raspuns in studiul contemporan al istoriei – acest aspect nu este nicaieri mentionat in acest blog.
  Exista 3 ipoteze mari (ramase la nivel de ipoteza): descendenta illirica, descendenta tracica, descendenta illirico-tracica, toate bazandu-se pe studiul lingvistic, in lipsa altor dovezi arheologice.
  Primele descoperiri ale limbii albaneze care s-au gasit in Peninsula Balcanica dateaza din sec. XV, respectiv al XVI-lea, fapt considerat d.p.d.v. istoric ca marturie a imigrarii albanezilor in aceasta regiune.
  Pe cand primul voievodat sarb este mentionat deja in anul 850, si anume cel al lui Vastimir, care a luptat impotriva expansiunii bulgare.
  Si sa nu uitam, prima Patriarhie Sarba Autocefala-ceea ce implica nu numai existenta unor eparhii, ci si a episcopiilor i”ntr-o anumita regiune cu numai un singur cap”- s-a infiintat in Pec (Kosovo) in 1375.

  • albaniaperomaneste
   noiembrie 21, 2014 la 1:32 am

   Haga – Curtea Internationala de Justitie nu recunoaste indepedenta nici unui stat, doar se exprima daca se incalca sau nu legiile internationale. Haga s-a declarat foarte clar in 2010 precizand ca declaratia de independenta nu incalca nici o lege internationala. ONU, este insitutia care recunoaste independenta tarilor.

   Draga Lacramioara, Republica Kosovo nu este un proiect al UE, fapt ca 5 dintre tarile UE nu recunosc aceasta republica. Statele Unite ale Americii au fost promotorul si catalizatorul in interiorul NATO care a decis sa intervine si sa puna stop atrocitatilor armatei sarbe asupra populatie albaneze din Kosovo. Republica Kosovo a fost singura solutie pentru situatia creata.

   Cred ca incurci un pic organizatiile care sunt active in Kosovo:
   – UNMIK – (United Nations Mission in Kosovo) este o misiune sponsorizata de catre ONU si banii vin din bugetul acestei organizatii. Bugetul alocat pentru perioasda iulie 2014 – iunie 2015 este de $42,971,600 (dolari americani); UNMIK nu se poate considera o misiune esuata, fiindca din cauza acestei misiuni e mai liniste la Prishtina decat la Belgrad …stii la ce ma refer, nu?
   – EULEX – European Union Rule of Law Mission – a avut un budget de 618 milioane euro pentru ultimii 5 ani, adica in jur de 120 milioane/an.
   Nu pot sa comentez cifra ta de 3.5 miliarde euro.
   Administratia nu este trecuta sub controlul Eulex, asa cum zici tu. Doar o parte a ei, in special tribunalele.
   Daca toate cele relatate de tine mai sus ar fi fost adevarate, poate ziceam si eu ca (virgula) Kosovo nu exista ca stat. Poate e un stat mai slab, mai putin functional, fiindca nu este inca recunoscut decatre ONU, dar are toate institutiile unui stat (functional) si este recunoscut ca un stat de catre 109 tari;

   Sunt foarte deacord ca istoria unui popor nu se scrie intr-un secol si nu este construita in jurul unori mituri raspandite peste tot in Balkan. Etnogeneza poporului albanez a devenit o „neconuscuta” pentru academicieni sarbi la primul congres al paertidului comunist dupa revoltele din 1981. Atunci sarbii si-au dat seama ca nu nu au avut si nu o sa aiba nici un cuvant de zis in Kosovo. Sima Cirkovi scrie foarte clar despre asta. iar dintre romani, te sfatuiesc sa-l citesti pe Nicolea Iorga si A.C Rosetti.
   Nu exista vreo o enigma in ceea ce priveste origina poporului albanez, de aceea nu mi-am pierdut timpul sa scriu despre orice teorie care arunca sarbii in aer…asa cum nu pierd timpul sa contrazic teoria ta ca albanezii au emigrat in Balkani in sec. XV 🙂

   P.S In ce limba sa slujea in Kosovo cand sarbi pretind sa fi contruit bisericile lor? De catre cine a fost botezat crestin Nemanja?

 42. dani
  februarie 12, 2015 la 10:01 pm

  am reusit sa citesc toate comentariile de pe acest blog si mi am dat seama cit de putin se. cunoaste din istoria si cit de mult este folosita aceasta cunoastere la desbinare
  Pentru ambele popoare si albanez si sirb Kosovo este leagan comun. peste ani poate se vor stinge dusmaniile si vor deveni vecini bunii cu grija ce locuri din lumesa mai vada nu cum sa se omoare unul pe altul Mie imi place si Serbia Si Kosovo si Albania dar nu le am vizitat niciodata Am fost in schimb in toate tariile din jurul lor oare de ce?

 43. dani
  februarie 12, 2015 la 10:07 pm

  PS istoric cred ca Allbanezii au fost urmasii ilirilor dar si sirbii au o istorie milenara pe acel pamint si in situatii de genul acesta cel mai bine e coexistenta pasnica restul tine de istorie

 44. decembrie 28, 2015 la 3:38 pm

  Eu nu inteleg cum Albania pe Romaneste a luat atitea unlike si putine like cand Niste Sirbii hipocritic pe care mint toata ziua si vor sa ascunda terroarea lor de mai mult de 120 de ani impotriva Albanezilor si mai multe popoarele in Balcan …..!!! Eu nu inteleg cum pot Romani sa suporta mai mult acest popor criminal Nazist si sadist mai mult ca Albanezi pe care sunt veri lor si inca mai au si dreptate si cand cazul Kosovo este identic de asemenator cu casul Moldova ….!!! Eu chiar nu inteleg ….. ???!!!!!!!!!

  • Ashlon
   iunie 24, 2016 la 5:23 pm

   Cetatean roman cu origini iudaice si in prezent rezident in Republica Kosovë. Prin acest comentariu am sa incerc sa raspund si sa clarific putin ideile lui Turist in Kosovo. Am avut placerea de a lucra alaturi de albanezi printre care l-am cunoscut si pe Kushtrim B. Al carui tata, profesor de limba albaneza a fost incarcerat si mai apoi ucis prin impuscare de catre Militia Iugoslava. L-au gasit intr-o padure la est de Prizren, sfartecat pentru a putea fi mancat de lighioane si pentru a i se pierde urma. El preda intr-un sat de langa orasul Gilan care se afla la granita cu Serbia. Se intampla in anul 1987, cand albanezii nu mai aveau voie sa predea elevilor in limba lor, el a facut asta si a platit cu viata. Cam atat despre viata dulce dusa de albanezi in fosta regiune iugoslava Kosovo Polje. Referitor la istoria indepartata a acestei zone din Balcani pot spune cu tarie si documentat ca in anul 750 cand primii slavi au intalnit pe Dardani, vorbitori de limpa shqip gheg. Cam atat.

 45. Alex Lupu
  august 3, 2017 la 11:35 am

  Kosova është Shqipëria

  Io multi habar n-am di Kosovo shi-si so-ntamplat aishia da’ nii piersonali nu-n plashi shi-o facut Sirbii ishtea cari nu li-o agiuns tara lor shi o vinit pisti oamini ishtea nivinovatz Albanedzi

  Io dzic ca-ntro dzi ii o sa platiasca pientru crima lor cari nu poati shi denumita altfieli dicat crima sho midzarie niomineasca
  Sa le shii rushani la Sarbi
  Nu-ntzaleg cum dii mai au tupieu sasa mai tzana tari sh-mari dupa shi-o facut aishea
  Shi cand am audzit ca o vinit shi pisti Bosnia si Croatia si Slovenia am innebunit pi loc

  Io dac-prind vun Sirb il rup in batai daca are curajul sa dzica ca Kosovo e Srbija

  Amu probliema-i ca Kosovo nu-i tocma o tzara stabila shi sigura ca Albania , shiel putzan asha cred io cari cred ca din cauza ca Kosovo-i tocma prie langa Serbia , ii oleak mai agitat de trait acolea decat in Albania
  Di dus acolea am sa ma duc cand oi putie da di stabilit in Kosovo crek nu

  Intr-o dzi vor plati pientru shi-o facut Sirbii ishtea . Dumnezeu nu uita 🙂

  Kosova je Albanija

  Eu nu am habar de multe lucruri despre Kosovo si despre ce s-a intamplat aici dar mie personal imi displace ce au facut acesti Sarbi care nu le-a ajuns tara lor si au venit peste oamenii acestia nevinovati , Albanezii

  Eu cred ca intr-o zi ei vor plati pentru crima lor care nu poate fi denumita altfel decat crima si o mizerie neomeneasca
  Sa le fie rusine la Sarbi pentru ce au facut
  Nu inteleg cum de mai au curaj sa se mai dea mari si tari dupa ce au facut aici
  Apoi dupa ce am auzit ca au facut la fel si in Bosnia , Croatia si Slovenia m-a facut sa innebunesc pe loc

  Daca prind vreun Sarb va manca bataie buna daca va avea curajul sa spuna Kosovo e Serbia

  Ce cred eu , este ca ar fi doar problema faptului ca , Kosovo nu este intocmai o tara stabila , sigura ca Albania , cel putin asa cred eu din cauza faptului ca , Kosovo sta la distanta prea mica langa Serbia si ma gandesc ca viata este mai agitata acolo
  De vizitat Kosovo sigur voi vizita dar de stabilit acolo nu cred

  Oricum intr-o zi Sarbii vor plati pentru ce au facut . Dumnezeu nu uita 🙂

  Kosovo e Albania

Comment pages
 1. august 18, 2014 la 6:39 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: